Cyberbrein van James Dashner

Cyberbrein is het tweede deel van de Mortality Doctrine van James Dashner. Heb je de review van het eerste boek nog niet gelezen lees dan eerst: Geestesoog door James Dashner. Daarna kan je weer naar hier keren om deze review te lezen.

Cyberbrein volgt mooi op op Geestesoog. Het pikt mooi in op het plot van het eerste boek. Michael lijkt nu het lichaam van een andere over genomen te hebben en zet zijn tocht voort om Kaine te pakken. Het houd de zelfde spanningen als in het eerste deel hoog en heeft de zelfde geheimzinnigheid.

Een must read voor elke James Dashner fan. Er is hier wel veel veranderd in de houding ten opzichte van Kaine. Micheal komt nu te weten wat hij werkelijk is. En de toestand waarin hij zich nu bevind is Kaines schuld. Kaine houd er zo zijn plannen op na en Michael weet dat hij daar een einde aan moet brengen.

Dashner blijft hier het zelfde idee van programmeren en hacken aanhouden als in het eerste boek. Wat me overigens niet zo verbaasd. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wel wat gewend ben geraakt aan zijn interpretatie van programmeren ook al is het niet zo realistisch. Maar welk verhaal beeld een beroep dan wel realistisch uit? De manier waarop hij over programmeren schrijft maakt het concept toegankelijker voor mensen die niet zoveel van programmeren begrijpen. En dat is ook wel belangrijk.

Dit deel van de Mortality Doctrine speelt zich overwegend af in de echte wereld. Hierbij geeft Dashner een mooie kijk op hoe hij de wereld ziet. Maar er wordt wel de vraag gesteld of er wel zoiets bestaat als de echte wereld. Misschien is het ook allemaal maar een simulatie. Michael probeert een einde te maken aan het doel dat Kaine voor ogen heeft. Hier ga ik niet te veel over zeggen. Het is uiteraard het beste dat je het verhaal zelf eens doorleest. Maar de plannen van Kaine worden nu wel duidelijker en Michael zoekt de hulp van bekenden om hier een einde aan te maken.

Net als het vorige deel van de Mortality Doctrine is het plot weer heel opschuddend. Het roept weer vragen op en doet de hele zaak weer anders aanvoelen. Er zijn personages die men toch niet blijkt te kunnen vertrouwen. Dit zorgt voor een grote spanning. Op naar het derde boek dus.


vergeet ook niet mijn review over De Hongerspelen te lezen.


Ik ben momenteel nog bezig met het lezen van het derde boek en ben niet iemand die een boek op een dag uitleest, maar later zal je hier nog wel een review terug vinden van het derde deel van De Mortality Doctrine