De voordelen van zelfrijdende auto’s

Bedrijven als Google en Tesla zijn hevig aan het bouwen aan zelfrijdende auto’s. En volgens geruchten is ook Apple hard bezig met het maken van een zelfrijdende Apple Car, ook al gebeurd dat in het grootste geheim. Waarom hebben we die technologie nodig en hoe helpt het ons vooruit?

Zelfrijdende auto’s verminderen het risico op ongevallen

Een van de vooruitgangen die zelfrijdende auto’s ons te bieden heeft is een verlaagd risico op ongevallen. Googles zelfrijdende  testvoertuigen hebben 1.5 miljoen mijl afgelegd wat gelijk staat aan 2.41 miljoen km. Googles Zelfrijdende auto’s zijn bij enkele accidenten betrokken geweest. Volgens Google waren geen van hen veroorzaakt door de Zelfrijdende auto zelf, maar werden zijn veroorzaakt door andere bestuurders of door google bestuurders in manuele modus. Het lijkt hier duidelijk dat de kans op ongevallen met zelfrijdende auto’s aanzienlijk lager is dan bij traditionele voertuigen. Bestuurders van voertuigen kunne afgeleid worden door hun GSM of door dronkenschap. Een toekomst met zelfrijdende auto’s wordt dus veel veiliger.

Je hoeft niet langer meer twee auto’s te hebben voor het gezin

Met zelfrijdende auto’s hoef je niet langer twee auto’s te hebben voor het gezin. Het probleem bij manuele auto’s dat sommige gezinnen hebben is dat de auto van moeder in Brussel aan haar werk staat terwijl vader vanuit Antwerpen naar Gent moet. In deze situaties zijn dus twee auto’s verijst, maar bij zelfrijdende auto’s is dit niet langer meer nodig. Wanneer moeder is aangekomen op haar werk kan vader de auto terug roepen naar Antwerpen en hem vervolgens naar Gent te vervoeren. Daarna kan hij het voertuig weer terug naar Antwerpen sturen om de kinderen op te pikken voor school. Dit allemaal terwijl moeder in Brussel zit en Vader in Gent. ‘s avonds pikt de auto mama weer op in Brussel, rijd naar Antwerpen, pikt de kinderen op school op, zet ze allemaal thuis af en rijd dan weer naar Gent om vader op te halen. Dit is een veel efficiënter gebruik van de auto. Momenteel staan auto’s voor het merendeel van de tijd ongebruikt op een parking omdat niemand de tijd heeft de auto naar de desgewenst locatie te brengen. Een spijtige zaak voor een auto die wel erg veel geld gekost heeft.


Lees ook: Smartglasses, mode of toch gewoon maar geeky?


Verzekeringen kunnen goedkoper worden

Het is natuurlijk allemaal nog speculeren, maar als zelfrijdende auto’s minder ongevallen maken kunnen auto verzekeringen goedkoper worden. Het is voor verzekeringen niet langer meer nodig om zo’n hoge premie te vragen omdat ze toch minder moeten uitbetalen aan schade claims. Zo word het voertuig op termijn goedkoper en interessanter om aan te schaffen. In het begin zullen de zelfrijdende auto’s wel duurder zijn in aankoop omdat onderzoekkosten moeten worden terug verdient, Maar tijdens de levensduur van het voertuig zal het goedkoper worden.

Zelfrijdende auto’s zijn beter voor het milieu

Omdat Zelfrijdende auto’s worden bestuurd door een computerprogramma kunnen ze efficiënter en energiezuiniger rijden dan dat mensen dat doen. Mensen worden vaak beïnvloed door andere factoren als tijdgebrek of gewoon het fijt dat ze niet goed kunnen aanvoelen wat een ander op de baan van plan is. Als zelfrijdende auto’s een protocol krijgen om met elkaar te kunnen communiceren is het voor hen makkelijker om te voorspellen wanneer een ander voertuig de baan over steekt. Zo kan de auto op tijd vaart minderen en zo minder verbruik hebben. Ook als de auto’s elektrisch rijden is dit belangrijk om zo de energie prijs te beperken. elektriciteit moet ook gemaakt worden en dit gebeurd niet altijd op de meest milieuvriendelijke wijze. zelfrijdende auto’s kunnen hier een verschil in CO2 uitstoot betekenen.


Lees ook: Encryptie als nieuwe trend in berichten apps.


Het risico van zelfrijdende auto’s

Hoewel zelfrijdende auto’s veel voordelen hebben ten opzichte van van gewone auto’s is er wel een groot risico verbonden met de technologie van zelfrijdende auto’s. Zelfrijdende auto’s worden bestuurd door een computer en cybercriminaliteit is de laatste tijd meer en meer geavanceerd geworden. Hierdoor vormen zelfrijdende auto’s een groot risico van cyberaanvallen.  De gevolgen van zo’n cyberaanval op een zelfrijdende auto kan veel groter zijn dan dat het geval is voor smartphones en PCs. Ze kan het een zelfrijdende auto expres doen crashen met de dood tot gevolg. Het is daarom de taak van auto fabrikanten om deze software zo goed mogelijk te beschermen tegen deze cyberaanvallen. Maar het probleem van traditionele autofabrikanten is — zoals al bewezen — dat ze nog geen kaas gegeten hebben van computerbeveiliging. Voor bedrijven als Google en Apple — die al langer kennis hebben in het beveiligen van software — is dit een makkelijkere taak, maar voor BMW of Audi kan dit een veel grotere opgave zijn. Toch is het iets waar ze zorgvuldig over moeten nadenken. Het is beter op voorhand na te denken over de beveiliging van de auto’s dan achteraf snel met een oplossing te moeten komen.