Een nieuwe zus van Siri

Siri was een hele stap vooruit in de AI toen apple het in oktober 2011 lanceerde. Maar nu zijn we 5 jaar verder en is er sterke concurrentie bijgekomen. Met persoonlijke assistente van Amazon, Google en Microsoft heeft Siri sterke concurrenten die Siri reeds voorbijgestreefd zijn. Met het WWDC 2016 in aantocht volgende week, stel ik mij de vraag: is het tijd voor een nieuwe zus van Siri?

Siri, oorspronkelijk beschikbaar als app in de App Store, is een persoonlijke assistent gemaakt door Siri Inc. Later werd deze opgekocht door Apple Inc. en werd geïntroduceerd als onderdeel van iOS 5. Siri was een hele vernieuwing voor de intelligente persoonlijke assistenten in software. Siri was in staat om natuurlijke taal om te zetten in bepaalde computer commando’s om zo de gebruiker te voorzien van een gepast antwoord en informatie. Siri is altijd een beetje beperkt gebleven. Zo kan het enkel antwoorden op commando’s die apple ingeprogrameerd had. Het heeft geen API’s voor software ontwikkelaars. Concurrentie heeft dat tegenwoordig wel. Tijd voor Siri 2 dus.


Lees ook: Beats 1 is radio voor de 21ste eeuw


Siri 2

Het is tijd dat Siri zich open stelt voor ontwikkelaars. Ik weet niet wat apple in hun lade heeft zitten voor WWDC 2016, maar Siri 2 is heel erg gewenst. Apple moet API’s open stellen voor ontwikkelaars om diensten aan Siri toe te voegen. Zo krijgt Siri meer nut en hoeft apple de ondersteuning voor die diensten niet allemaal zelf in te bouwen wat een oneindige klus zou worden. Ik wil Siri kunnen gebruiken om een taxi te reserveren of een treinticket te kopen. Dit zijn dingen die apple niet allemaal zelf kan inbouwen. Laat apple doen waar zij sterk in zijn, namelijk de vertaling van spraak naar text commando’s. Laat 3rth party ontwikkelaars commando’s toevoegen die zij dan in hun applicatie verwerken via SiriKit.

Siri is een beperkte Persoonlijke Assistente. Ik moet eerlijk zeggen: het enige gebruik dat ik er voor heb is een timer opzetten. Het weer vragen gaat ook nog. Probeer je het nieuwste album van St. Lucia te draaien dan gaat Siri al de mist in. Siri is er voor gebouwd om muziek te kunnen starten, Maar de Vlaamse Siri verstaat bijna nooit namen van Amerikaanse of anderstalige artiesten en albums. Dit is een werkelijk probleem. Een tekstbericht sturen is ook al gevaarlijk. Zelden heeft Siri het bij het rechte eind, wat een conversatie heel erg in de war kan sturen. En Siri heeft vaak de neiging om te zeggen: ‘Ik heb dit op het internet gevonden.’ Een functionaliteit die ik al helemaal niet snap.


Lees ook: Smartglasses, mode of toch gewoon maar geeky?


Siri moet mij beter verstaan. Ze moet begrijpen welke artiest ik bedoel. Ze moet mijn tekstberichten feilloos kunnen versturen en mag vooral niet hervallen in een zoektocht op het internet. Meestal als ze dit doet stelde ik een vraag die ze wel ondersteunt, maar kon ze het gewoon niet goed verstaan. Een gemiste kans dus. Dit zorgt voor veel frustraties en vloeken.
Ik hoop dat er een betere Siri aankomt.