Eerste indruk van iOS 10

Apple kondigde gisteren iOS 10 aan op zijn WWDC. Even over de keynote zelf. Wat mij opviel was het verschijnen van veel nieuwe gezichten op de Keynote van Apple gisterenavond. Dit is een opmerkelijke verandering. Apple heeft de laatste jaren hard aangehouden aan zijn vaste gezichten met enkel Iovine als nieuw gezicht op zijn keynote. Dit jaar zag ik verschillende onbekende gezichten met aankondigingen over apple music, berichten, en andere.

Berichten.

Apple heeft grote veranderingen in de berichtenapp aangekondigd. Persoonlijk lijkt mij dat ze zowat alles wouden doen. Een opmerkelijke keuze voor een bedrijf dat bekend stond om het behouden van focus. De functies lijken allemaal wel aardig en leuk. Ik weet alleen nog niet of ik ze wel zo vaak ga gebruiken. Zo introduceerde zij veel effecten voor het presenteren van berichten. Je kan nu handgeschreven berichten sturen, stickers plaatsen en zelfs een hele vuurwerkshow verzenden. Het houd gewoon maar niet op. Meer nog. Apple stelde zijn berichten app open voor developers om meer toepassingen te maken voor berichten. Net zoals dat bij facebook messenger het geval is. Maar natuurlijk doet apple dit met oog op beveiliging en privacy. Ik heb alleen nooit gebruikgemaakt van de vele apps in facebook messenger. Of ik dat bij apple berichten wel gaa doen is nog af te wachten. Het lijkt alleen dat de update voor berichten zwaar overladen is. Het wordt weer tijd voor focus.


Lees ook: Encryptie als nieuwe trend in berichten apps.


Siri.

Siri heeft verbeteringen gekregen waar we op zaten te wachten. Eindelijk zijn er open API’s voor het toevoegen van functionaliteit voor Siri, zo zal het meer notige functies krijgen op iOS. Voortaan zal het dus mogelijk zijn een uber te reserveren of door de inhoud van verschillende apps te zoeken, allemaal vanuit Siri, hiervoor zullen ontwikkelaars wel ondersteuning moeten inbouwen in hun app. Apple doet het werk waar ze goed in zijn en handeld het berekenen van het Siri comando af. Derde partijen kunnen dan doen waar zij goed in zijn. Of Siri minder fouten zal maken is nog af te wachten. Zo haalde ik aan in een eerder blogbericht dat Siri voor de meeste taken die ze kan doen onbruikbaar is omdat ze mij bijna nooit verstaat. Apple heeft met geen woord gerept over verbeterinogen aan de verstaanbaarheid van Siri. Zo is het nog de vraag hoevaak zij zou hervallen op standaard zoekopdrachten op het internet en hoe goed zij voortaan namen van artisten in Music zou verstaan.


Lees ook: Een nieuwe zus van Siri.


Maps.

Met iOS 10 lijkt apple alles te willen openstellen voor ontwikkelaars. Zo krijgt ook Apple Maps ondersteuning voor derde partij ontwikkelingen. Zo kunnen ontwikkelaars functies toevoegen die online boekingen toestaan en veel meer. Er is ook hard aan de proactiviteit gewerkt in Maps. Zo probeert het vortaan te voorspellen waar je heen wil om zo rapper instructies te kunnen geven. Dit lijkt een mooie toevoeging voor maps. Het direct vanuit Maps acties kunnen uitvoeren in apps van derde partijen is een goede verbetering zo kan Maps eindelijk uit zijn kinderschoenen komen. Ik gebruik Maps niet zoveel, maar mischien wordt het nu wel tijd om dat te gaan doen.

Homescreen.

Het beginscherm van iOS is ook hard verandert. Notificaties zijn nu rijker weergegeven en je kan makkelijker fotos nemen vanaf je beginscherm. Voortaan moet je niet meer op je homeknop drukken om je scherm op te lichten. Gewoon je iPhone omhooghouden doet de truk.
Het nieuwe design van het locksscreen ziet er een beetje rommelig uit naar mijn persoonlijke mening. Het heeft niet dat rustige gevoel dat het lockscreen van iOS 9 had. Ik hoop persoonlijk dat apple hier nog verbeteringen aan aanbrengt vooraleer iOS 10 definitief uiktomt in de herfst.


Lees ook: Hoe de iPhone mijn leven veranderde.


Meer.

iOS 10 heeft nog meer handige verbeteringen. Er is voortaan een Home app voor al je connected apparaten te bedienen. Music heeft een redesign gekregen, zo ook Nieuws. En nog veel meer.

Op het eerste zicht leek iOS 10 overladen met nieuwe functies. Vooral in berichten is er een overlading van nieuwe functies, maar vele functies zullen wel nuttig zijn. Het meer openstellen voor extensions van derde partijen is een goede verbetering. Dit doet apple met de focus steeds op Privacy te houden. Apple vertelde ook dat ze hard gewerkt hebben aan een Privacyvriendelijke manier om staistieken op te vragen. Hier wil ik nog een blogpost aan weiden zodra ik hier meer informatie over heb.