Eerste indruk van tvOS 10

Op het WWDC maandag kondigde apple de nieuwe versie van tvOS aan. Ik heb het nog niet kunnen uitproberen omdat ik geen beschikking heb tot een developer account, maar schrijf hier mijn eerste indruk neer over wat er maandag is aangekondigd.

Siri.

Siri op tvOS is op de schop gegaan. Ik heb nooit gebruik kunnen maken van Siri voor Apple TV omdat deze niet beschikbaar was in het Vlaams. Na de Keynote heb ik op het internet gevonden dat Siri op tvOS voortaan Nederlands kan. Over een Vlaamse variant heb ik nog niet kunnen vinden. Maar nu Siri op Apple TV Nederlands kan is er hoop voor een Vlaamse variant. En dat is belangrijk. Ik haalde al eerder aan dat Siri niet goed is in het verstaan van niet Nederlandstalige artiestennamen. De Nederlandstalige Siri op tvOS zou hier geen probleem me hebben. Ook zijn er verbeteringen gebeurd in de Persoonlijke assistent op taal na. Zo kan Siri voortaan meer criteria in een vraag mee nemen. zo zal Siri voortaan ‘Zoek de beste superhelden films van dit jaar’ mooi omzetten in resultaten met superhelden films van enkel dit jaar.


Lees ook: Een nieuwe zus van Siri.


Single sign on.

Eindelijk is het gedaan met het oneindig veel keer je inleggegevens in te geven op dat vervelende schermtoetsenbord op de Apple TV of het surfen naar URL om een scherm code in te geven. Met Single Sign On hoef je voortaan nog maar een keer in te loggen voor al je accounts. Hoe dit juist in zijn werk gaat is me nog niet duidelijk. Maar het lost een vervelende frustratie op die ik al meerder malen ondervonden heb. Vaak geef ik het zelfs op wanneer een app me vereist in te loggen omdat het zo’n vervelende opgave is.


Lees ook: Eerste indruk van iOS 10.


Dark mode.

Dark Mode is een mooie toevoeging voor tvOS. Ik gebruik mijn apple TV vaak in een donkere ruimte. De lichte interface van tvOS kan soms pijn doen in mijn ogen. DE donkere modus zal dus een van de eerste dingen zijn die bij mij aangezet zullen worden. Het biet een rustgevende omgeving om door te navigeren.


Lees ook: Word de Apple TV de toekomst van TV kijken?


andere.

tvOS kent nog meer verbeteringen. Zo is er de nieuwe interface voor Apple Music, is er ondersteuning voor de nieuwe functies in photos die men ook op iOS en macOS terugvind en veel meer. De presentatie op de Keynote was vrij kort. Daardoor kan ik niet meer informatie geven. Maar ik heb het gevoel dat tvOS volwassener wordt. Wat ik wel nog graag zou zien is een verbetering voor de vindbaarheid van apps in de App Store. Vaak weet ik niet welke app ik zoek en wil ik gewoon de App Store doorbladeren in de hoop dat ik een app vind die me wel leuk lijkt. De huidige App Store op tvOS maakt dit heel ingewikkeld omdat het veel apps verbergt achter het zoekveld. Als Apple de uitgelicht pagina vaker zou bijwerken zou dat al een hele verbetering zijn voor het vinden van goede apps.