Encryptie als nieuwe trend in berichten apps

End to end encryptie zit al sinds dag één in iMessage ingebouwd. Andere chat apps als WhatsApp en Facebook Messenger ontbraken nog aan end to end encyptie tot sinds kort. Maar nu WhatsApp sinds 5 April end to end Encryptie in zijn berichten app heeft ingebouwd en geruchten zich ontluiken over een mogelijke end to end versleuteling in Facebook Messenger lijkt het er op dat end to end encryptie de norm wordt.

End to End encryptie zorgt er voor dat je berichten versleuteld blijven tijdens transport van de ene telefoon naar de andere. De klassieke SMS berichten die we lang gewoon zijn geweest te versturen met onze dump phones hebben deze versleuteling niet. Toen Apple besloot om iMessage in te bouwen in iOS als vervanging van het SMS systeem voor berichten van en naar iPhone besloten ze deze berichten te encrypteren op een manier dat zelfs Apple deze berichten niet konden ontsleutelen. Dit noemt men end to end encryptie. Ik ga niet te diep ingaan op het technische van dit proces al zou ik dat wel kunnen, maar dit garandeerde dat niemand de inhoud van je berichten via iMessage kon zien buiten jij en de persoon die het moest ontvangen. Dit kwam slecht aan bij overheids instanties. Zij hadden schrik dat deze end to end encryptie het hen moeilijk zou maken om terrorisme te bestrijden of om criminele zaken op te lossen. Maar apple hield hun end to end encryptie aan. Daarmee was iMessage een van de veiligste keuzes als berichten service. Andere populaire services als WhatsApp, opgekocht door Facebook, en Facebook Messenger hadden deze ingebouwde beveiliging niet. Berichten die verstuurd werden met hun services werden als onbewerkte text opgeslagen op hun servers. Facebook Messenger bewaarde ze zelfs na dat het bericht ontvangen was. Zo konden zij een geschiedenis opbouwen van je conversatie en daar desgewenst reclame op baseren.


Lees ook: Privacy is een mensenrecht en dat moeten we niet opgeven. 


Met WhatsApps introductie van end to end encryptie lijkt het tij gekeerd te zijn. WhatsApp, een berichten service die opgekocht werd door Facebook — een social netwerk dat geld verdient met het vergaren van persoonlijke reclame — bouwde end to end encryptie in hun service in. En nu lijkt uit gelekte informatie dat Facebook Messenger ook voorzien wordt van end to end encryptie. Facebook lijkt hier Privacy boven winst te stellen. Een opmerkelijke keuze voor een bedrijf dat winst haalt uit het vergaren van data van hun klanten. Indien zo: een belangrijk precedent. dan laten zij zien dat Privacy en winst voor een bedrijf als Facebook perfect samen kan gaan. Facebook zal niet veel hinder ondervinden bij het wegvallen van informatie uit Messenger. Zij hebben nog genoeg informatie die zij kunnen vergaren uit hun social netwerken. Maar zij stellen hier een belangrijk punt. Berichten zijn de meest persoonlijke vorm van informatie. Je deelt er informatie die je in Facebook zelf niet zou delen. Het is belangrijk dat deze data beschermt wordt. Met overheden die meer en meer druk leggen op het in bulk vergaren van data om criminaliteit te bestrijden, maar daarbij meer gewone burgers schaden, ligt er een hoge druk op het beschermen van privacy op het internet. Ik hoop dan ook ten zeerste dat Facebook deze geruchten waar maakt en dat Messenger inderdaad end to end versleuteling krijgt, dan geven zij een belangrijke boodschap naar Google.


Lees ook: Smartglasses, mode of toch gewoon maar geeky?


Google introduceerde onlangs een berichten app Allo. Bij hun aankondiging introduceerde zij een incognito modus die end to end encryptie inschakelt. Het probleem hierbij is dat deze niet standaard aan staat. De meerderheid van de smartphone gebruikers weten gewoon niet hoe zij deze moeten inschakelen, of wat dat juist doet. De meerderheid van berichten die via Allo worden verstuurt zullen niet versleuteld zijn en dus toegankelijk voor overheidsdiensten. Als Facebook laat zien dat zij end to end encryptie in Messenger als standaard kunnen inschakelen geeft dit een duidelijke boodschap naar Google.
Helaas blijft het hier maar bij geruchten. Facebook heeft nog geen end to end encryptie aangekondigd in Messenger en het is nog steeds vingers kruisen om dit te zien gebeuren. Het is ook nog niet duidelijk dat die inderdaad standaard aan zou staan. Laten we hopen dat dit wel zo is.