Geestesoog door James Dashner

Geestesoog is een verhaal geschreven door James Dashner en is het eerste deel van THE MORTALITY DOCTRINE. Dashner is bekend om zijn succesvolle Labyrintrenner reeks die reeds verfilmd is. Geestesoog verteld het verhaal over Michael die al gamend zijn weg baant door het VirtNet en zo samen met zijn twee beste vrienden opzoek gaat naar een grote vijand Kaine. Zo banen zij al hackend een weg opzoek naar het Pad die hen bij Kaine moet brengen

Het verhaal roept veel vraagtekens op en houd zo een spanning die men continu doet verder lezen. Het speelt zich af in een virtuele gamewereld genaamd VirtNet met af en toe terugvallen naar de werkelijkheid.

Dashner schrijft hier over hacken en programmeren. Ik ben zelf niet vreemd met een regel programmeercode en krijg hier het gevoel bij dat Dashner totaal niet weet hoe programmeercode in elkaar zit en hoe hacken in zijn werk gaat. Zo schrijft hij over computer beveiliging alsof alles beschermd word met enkel en alleen een firewall. Andere veel belangrijkere vormen van beveiliging wordt niet over gesproken wat het verhaal aan zijn technische kant niet zo sterkt maakt. Maar dit is niet zo’n probleem omdat de meerderheid van zijn lezers waarschijnlijk geen computertechnische zaken verstaan. Ondanks dat blijft het verhaal overwegend sterk en houd het de spanning hoog.


Lees ook: De Hongerspelen


Losstaand van de computertechnische zaken — een minpunt dat misschien wel heel persoonlijk is voor mij — is het verhaal een goede toevoeging voor de labyrintrenner fans. Het heeft de zelfde spanning en geheimzinnigheid tot op het einde van het boek. Zo werp het boek continu vragen op die de spanning om verder te lezen alleen maar bevordert. Het is een heel fantasierijk verhaal met omgevingen die alleen maar tot de verbeelding doen spreken, een must voor Fantasy en Sciencefiction fans.

Het plot van het verhaal roept alleen maar meer vragen op en schud heel de zaak op. Het werpt echt de noodzaak om verder te lezen in het tweede boek waar ik later nog een review over zal schrijven.

Lees later op dit blog ook de review van Cyberbrein. Het tweede deel van THE MORTALITY DOCTRINE.