Het zooitje dat Wallet heet

Onderdeel van IOS is de app Wallet. Wallet is een bijeenraapsel van klanten kaarten, vliegtickets en veel meer. Ook is het het thuis van Apple Pay. Apple Pay mag dan wel een handige en eenvoudige functie zijn van Wallet maar andere zaken als klanten kaarten blijk ik maar niet te kunnen snappen.

Wallet is een verwarrende en en onlogische bijeenraapsel.

Apple Pay — een functie die hier in België nog niet beschikbaar is — heeft dan misschien wel goede reviews gehad. Maar de overige delen van Wallet zijn niet logisch. Ik heb een hoop klanten kaarten die ik in Wallet zou willen steken. Alleen, als ik Wallet gebruik om de streepjes code te scannen, geeft Wallet de foutmelding dat de kaart niet ondersteund wordt. Dan blijkt dat je andere applicaties nodig hebt om de klanten kaarten toe te voegen. Maar ook dit loopt hellemaal fout. Via Wallet geraak je bij een lijst apps, die Wallet ondersteuning hebben, in de App Store. Wanneer ik een van deze applicaties download blijkt er in de applicatie hellemaal geen optie te zitten om mijn kaart toe te voegen aan Wallet. Wallet is een verwarrende boel die Apple hellemaal nog niet op orde heeft. Apps die gemaakt zijn voor Wallet maken de zooi enkel nog maar erger. Bovendien heb ik twijfels bij de Privacy statements van deze apps.


Lees ook: Differential Privacy verandert hoe Apple data analyseert.


Hoe Apple dit kan oplossen.

Eerst en al moet Apple meer in eigen handen nemen. Statische klanten kaarten van winkels die een standaard streepjescode gebruiken kan Apple makkelijk zelf ondersteunen. Het is hellemaal niet nodig dat Wallet een derde partij vereist om deze klanten kaarten toe te voegen. Wallet hoeft tot slot enkel maar de streepjes code weer te geven. Dit is niet zo’n moeilijke klus. Andere kaarten zoals vliegtuigtickets kan wel via een derde partij gaan. Zo kan de vliegmaatschappij ten allen tijden de vlieginformatie aanpassen. En zaken als Starbucks kunnen hun kaart ook blijven toevoegen. En daarboven op moet apple duidelijker weergeven welke apps Wallet ondersteunen. Apps in een lijstje zetten als Wallet ondersteunend heeft geen zin als de functionaliteit er niet in zit. Zo kan FidMe en Fidall al mooi uit het lijstje verwijdert worden, want ondanks het feit dat zij Wallet ondersteunen kan ik de functionaliteit niet terug vinden in de apps. Daarmee komen we tot het laatste. Apple moet duidelijke richtlijnen opstellen voor hoe apps hun Wallet ondersteuning moeten weergeven. De apps die Wallet ondersteuning hebben doen dit allen op een verschillende manier. De reden dat Apple Pay zo goed werkt binnen apps is omdat het overal hetzelfde werkt. Voor klanten kaarten en vliegtuigtickets zou dit ook moeten. Zo wordt het een overzichtelijker geheel.


Lees ook: Beats 1 is radio voor de 21ste eeuw