Hoe de iPhone mijn leven veranderde

De iPhone, gelanceerd in 2007, heeft het leven van velen verandert. Ook dat van mij. Het heeft verandert hoe ik om ga met de dagelijkse dingen in het leven, van het opzoeken wanneer een bus vertrekt tot het luisteren van muziek. De iPhone schudde dit allemaal op.

Het begin.

Toen Steve Jobs de iPhone in 2007 aan het publiek voorstelde was me niet meteen duidelijk welke inpakt die zou hebben op mijn leven en dat van vele anderen. In eerste instantie zagen velen het nut niet van het apparaat. Ik hoorde wel eens de term speelgoed voorbij komen samen in een zin met iPhone. Zelf had ik ook geen flauw benul waarom ik een GSM in mijn zakken zou moeten hebben die continu verbonden was met het internet. Een jaar later kwam de iPhone 3G samen met de App Store en dit veranderde veel. Dat was de eerste iPhone die ik kocht. In eerste instantie zonder een mobile internet verbinding. Maar de apps die er voor uitgebracht werden maakte het doel van het apparaat meteen duidelijk. Het toestel ging niet meer om bellen. Dat is misschien wel een van de minst belangrijke functies die het toestel heeft. Mensen die het toestel niet hadden zijden me wel eens. Waarom heb je zon dure telefoon nodig als je nooit belt. Maar zij begrepen het totaal niet. Ik had het nodig voor alles wat het deed behalve bellen. Ik gebruikte het om muziek te luisteren. Ik kon er overal waar ik internet had informatie opzoeken. Mijn mails kwamen er op binnen waardoor ik niet meer naar die computer moest. Het bespaarde me veel tijd.


Lees ook: Beats 1 is radio voor de 21ste eeuw.


Waar het me gebracht heeft.

Naar gelang de iPhone evolueerde werd het apparaat belangrijker in mijn leven. Nu ben ik op een punt dat ik niet meer zonder zou kunnen. Misschien kan je dat wel een verslaving noemen. De iPhone is een bibliotheek in mijn broekzak. Moet ik een bus hebben dan kan ik de bustijden opzoeken. Mijn treintickets bestel ik recht op het toestel. Ik kan er via Apple Music mee aan alle muziek van de wereld, of op zijn minst toch 30 miljoen liedjes. Ik lees mijn boeken op iBooks, en het lijstje gaat maar door en door. Als dit toestel van me weggenomen wordt ben ik letterlijk een analfabeet. Het bevat alle informatie die ik nodig heb. Ik kan niet meer bellen naar mijn vriend of ouders want ik ken geen van allen hun telefoon nummer. Ik kan hen geen bericht meer sturen want dat zit ook in de telefoon. Laat staan dat ik er aan uit geraak waar en wanneer ik een bus moet hebben. Het toestel heeft mijn leven verandert en op veel vlakken gemakkelijker gemaakt.


Lees ook: Een nieuwe zus van Siri.


Laatste innovaties.

De laatste innovaties die het toestel bracht waren home automation en Gezondheid. Apple heeft de laatste jaren veel energie gestoken in het uitbouwen van een gezondheidsplatform. De iPhone houd bij hoeveel stappen ik doe en hoeveel trappen ik op loop. En samen met de Apple Watch of andere gezondheidstrackers kan het nog veel meer. Het wordt zo je fitness coach. Het houd een hele bibliotheek bij waar je alle informatie over je conditie en gezondheid kan bijhouden. Van calorieën die je verbrandt tot het suiker gehalte in je bloed. Naar verloop van tijd zal de iPhone meer en meer belangrijk worden voor je persoonlijke gezondheid. Apple bouwde hier nog verder op met de introductie van ResearchKit en later ook CareKit. Twee API’s gemaakt voor het onderzoeken en ondersteunen van patiënten. Zo wordt de iPhone nog belangrijker in je leven.

Homekit werd twee jaar geleden geïntroduceerd als oplossing voor je home automation. Het moet zijn doorbraak nog altijd hebben, maar het geeft een goed fundament voor het beheren van je slimme home apparaten. En met het forceren van bepaalde beveiligingsmaatregelen geeft het een sterk fundament voor een privacy vriendelijke slim huis. Zo wordt de iPhone belangrijk in het beheren van je verwarming tot het sluiten van je deuren en aan en uit doen van je lichten. Velen moeten het nut van HomeKit nog zien, maar de iPhone gaat een belangrijk onderdeel worden van ons huis. Zo kan je je verwarming aan doen als je onderweg bent naar huis zodat het huis al warm is eer je thuis komt. Je kan in een tab al je lichten doven of de deur van op afstand open doen voor een vriend die iets komt brengen terwijl je nog niet thuis bent. Het lijstje van slimme home apparaten groeit nog steeds. Het is moeilijk voor te stellen wat de iPhone in de toekomst hier nog allemaal meer in gaat doen.


Lees ook: Privacy is een mensenrecht en dat moeten we niet opgeven. 


Slot.

De iPhone heeft mijn leven verandert en ook dat van velen anderen. Het is de grootste innovatie die apple in haar bestaan gebracht heeft op de originele Macintosh na. De iPhone doet nog veel meer dan wat ik hier opgenoemd heb. Ik kijk er naar uit wat de iPhone in de toekomst nog meer gat brengen met innovaties van Apple en derde partijen. De ontwikkeling van het apparaat gaat nog altijd door en elk jaar kan het toestel meer en meer wat het nog belangrijker maakt in onze levens. Ik kan geen leven meer voorstellen zonder en vraag me af hoe ik ooit zonder gekund heb.