Hoe oma ons vertelt hoe Google Search moet werken

Een 86 jarige vrouw uit engeland plaatste een ongewone zoekopdracht op google. Toen haar kleinzoon terug op de computer kwam die ze van hem geleend had stond hij versteld. Maar eigenlijk kunnen we hier uit leren dat technologie als Google Search helemaal niet is gemaakt voor te gebruiken op een manier die ons heel natuurlijk is.

Ben John leende zijn computer uit aan zijn 86 jarige oma. Zij gebruikte deze om op Google te zoeken naar de vertaling van het Romeinse cijfer: MCMXCVIII.

‘Wilt u alstublieft het Romeinse cijfer MCMXCVIII vertalen? Dank u.’

Haar zoon vond deze zoekopdracht op zijn computer toen hij zijn computer terug kreeg van zijn oma. Hij vond het zo lachwekkend dat hij er een screenshot van nam en het op Twitter plaatste. Dit bericht is al 7000 keer gedeeld en 11 000 keer leuk gevonden. Maar het leert ons een belangrijke les.
Technologie moet ontworpen worden voor mensen, maar vaak wordt technologie met zo weinig respect ontworpen dat mensen zich moeten aanpassen aan de technologie. Wat we hier zien is het gevolg van deze zaak. Voor jonge mensen als mij is het een makkelijke zaak om een zoekterm in te vullen op Google. Wij zij met de technologie opgegroeit. Maar wat deze oma ons leert is dat deze zoektermen helemaal niet natuurlijk zijn. Voor haar was het logis om haar vraag gewoon te stellen hoe zij dat bij iedereen deed. En zo zou het moeten werken. Kijk naar hoe Apples Siri vragen als ‘Heb ik een paraplu nodig vandaag?’ kan omzetten in een resultaat waar zij de weerberichten tonen voor je huidige locatie. Dit is een natuurlijke vraag waar geen leercurve voor nodig is. Google search zou ook zo moeten werken en zo veel toegankelijker kunnen zijn voor minder technologie bewuste mensen.


Lees ook: Differential Privacy verandert hoe Apple data analyseert.