Smartglasses, mode of toch gewoon maar geeky?

We hebben al verschillende pogingen gezien van smartglasses of augmented riality. De bekendste daarvan is misschien wel het gefaalde project Google Glass. Ondanks het feit dat deze projecten falen in hun opzet denk ik wel dat er een markt is voor smartglasses. En ooit zullen we niet meer weten hoe we ooit zonder gekunnen hebben. Maar wat heeft een smartglas werkelijk nodig?

Waar smartglasses in falen

Het bekenste smartglass is misschien wel Google Glass. En project dat gefaald heeft en uiteindelijk door Google uit de rekken gehaald. Voor zover ik weet is het in Europa nooit verkocht geweest. Mensen die een exemplaar van Googles Glass droegen werden wel eens Glasshols genoemd. En dit niet zonder reden. Google Glass was een nerdy gadget. Naar mijn mening zag het er niet uit. Het is zelfs moeilijk voor te stellen dat iemand het aan durvde een van deze apparaten openbaar te dragen. Ook had Google Glass een privacy probleem.

Google Glass had een frontale camera. Het probleem hierbij was dat men onopgemerkt foto’s kon nemen van de mensen die zich voor u bevonden. Dit leide tot verschillende bans van Google Glasses in bepaalde omgevingen. Ook gaf het je geen prettig gevoel wanneer iemand met een Google Glass voor je zat. Je wist maar nooit wanneer ze je aan het filmen of fotograferen waren. Privacy is een gevoelig probleem in het huidige tech land. Er zijn de bedrijven die alles doen om Privacy te garanderen, dan zijn er de anderen die juist hun business gebaseerd hebben op het vergaren van jou data. Maar er moet een grens zijn, en misschien ging Google Glass net even te ver. Wat deed Google met de data die ze vergaarde met de camera van Glass?


Lees ook: Privacy is een mensenrecht en dat moeten we niet opgeven.


De look en feel waar ik het eerder al over gehad heb is een heus probleem van de huidige en verlede generaties smartglasses. Ze zien er werkelijk niet uit. Persoonlijk zou ik het nooit aandurven een van deze apparaten op straat te dragen. Ik geef veel om de look en feel van tech apparaten. Ik ben geïnteresseerd in tech producten, maar tegelijkertijd ook in design en mode. Ik wil er altijd goed uitzien, en dat behoord mijn computer iPad en iPhone ook te zijn. Het dragen van een smartglass met het design van Google Glass past niet in deze denkwijze. Het zijn apparaten ontworpen door mensen die niets van mode verstaan, en dat is een kennis die je nodig hebt bij het ontwerpen van brillen.

Hoe moeten smartglasses dan wel ontworpen zijn?

Maar betekend dit nu allemaal dat smartglasses geen toekomst hebben? Ik denk persoonlijk dat er nog een grote toekomst zit in smartglasses. Maar om dat succes te halen moeten de smartglasses aan enkele criteria voldoen. Ik ben zelf een brildragger en dit al sinds ik jong was. Een bril is voor mij een uiting van mezelf. Het definieert wie ik ben. Daarom denk ik dat smartglasses dit ook moeten doen. Ik zie het net zoals dat het geval is met de Apple Watch. Voor dat de Apple Watch was aangekondigd waren er tal van smartwatches op de markt. Allen ontbrak één enkele functie. En dat was fashion. Toen Tim Cook de Apple Watch aan kondigde veranderde dit alles. Ze profileerde de Apple Watch als een mode object dat tevens ook nog je sport een gezondheidsactiviteiten in het oog hield. Ik denk dat dat mode object ook nodig is voor de smartglasses. Zonder een duidelijk fasion statement zou ik nooit over gaan op smartglasses. Ik hou van mijn bril juist om dat ik hem zo mooi vind en hij past bij wie ik ben. Waarom zou ik dat willen vervangen door een exemplaar dat lelijk is?

Het tweede punt waarvan ik denk dat smartglasses moet voorzien zijn is compatibiliteit met versterkte glazen. Ik weet niet juist hoe de implementatie moet zijn. Maar ben er wel van overtuigd dat dit belangrijk is. En gewoon je smartglass over je huidige bril zetten is voor mij een neen. Ik vindt het best oké om in een donkere cinemazaal een 3D- brilletje over mijn vaste bril te zetten, maar voor smartglasses is dit een no to go. Het is niet praktisch en van mooi staan zal ik dan nog maar zwijgen. Het is wel een belangrijk punt. Hoeveel mensen zijn er die een bril dragen omdat ze een slecht zicht hebben. Als je deze mensen buitensluit bij het gebruik van een smartglass mis je een enorme potentiele gebruikersgroep.

Ten derde. We moeten een OS creëren dat is gemaakt voor het oog. Het OS moet makkelijk te bedienen zijn. Ik hou niet van clunky controllers dat bij VR headsets geleverd worden. Nee, ik denk dat we een OS nodig hebben dat zich vermengd met de omgeving. Je moet virtuele objecten kunnen vastpakken en manipuleren alsof ze van de fysieke wereld waren. En het OS moet zich mengen met de fysieke wereld. Hoe cool zou het zijn dat de interface van de smartglass zich aanpast aan de fysieke omgeving inplaats van er gewoon een interface voor te zetten. Stel dat je bij het passeren van een restaurant te zien krijgt wat de klanten recencies zijn. Of dat je in je eigen living een gevecht kan aan gaan met een van je favoriete game karakters.

En tot slot. Wat jij ziet moet deelbaar zijn met mensen naast je. Als je kan laten zien wat jij ziet kan je zo een dialoog aangaan. Het mag niet de bedoeling zijn dat we allemaal op ons eigen virtuele object zitten te staren. We zitten al zoveel te staren op dat scherm van onze smartphone. Laten we niet nog één creëren dat ons nog meer isoleert. Smartglasses moeten ons aanmoedigen om samen te werken.