Waarom we eindelijk van de mini jack af moeten

Smartphones en tablets hebben al sinds hun ontstaan een mini jack voor aansluiting van hoofdtelefoons en audio apparatuur. en de mini jack oorsprong gaat veel verder terug in het verleden. De mini jack is uitgevonden in de 19 eeuw en nog steeds breed gebruik. Maar het is nu echt wel eens tijd dat we afscheid nemen van een al oude technologie. En ook Apple lijkt dat te willen met geruchten dat de iPhone 7 geen mini jack zal bevatten.

Een oude technologie met beperkingen.

De mini jack is een oude technologie met zijn nodige beperkingen. Het kan niet voldoende stroom overdragen en dus niet dienen als voeding voor audio apparatuur. Dit zorgt er voor dat hoofdtelefoons met ingebouwde noise cancellation moeten voorzien zijn van een eigen batterij en een eigen voeding voor het opladen van de het apparaat. Het gebruiksgemak komt hierdoor in het gedrang. In-ear hoofdtelefoons met noise cancellation worden hierdoor vaak voorzien van een externe batterij die je dan ergens onhandig moet laten bungelen.

Ook een probleem bij mini jacks is dat het een kwetsbare technologie is. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat de aansluiting van de kabel tenhoogten van de mini jack vaak gekwetst raakt wat storingen in geluidskwaliteit veroorzaakt. Dit heeft me al meermalen geleid tot het vervangen van mijn hoofdtelefoon wat — ondanks dat het vaak onder garantie kan — op termijn toch een kostelijke zaak wordt.


Lees ook: Beats 1 is radio voor de 21ste eeuw


Een beter alternatief.

Toch is er reeds een beter alternatief voor de mini jack. In feiten zijn er twee waar ik van op de hoogte ben. Een daarvan is bluetooth audio. Hoewel sommige audio fanaten het zullen tegenspreken is het voor de meerderheid van de mensen een ideaal alternatief dat tevens verdere ontwikkelingen en verbeteringen toestaat, wat mini jack dus niet meer doet. Bluetooth is een draadloze technologie die onderanderen toestaat om audio te verzenden. De huidige bluetooth 4 standaard is tevens energie zuinig, wat minder druk legt op de batterij van je smartphone en hoofdtelefoon. Een groot voordeel van draadloze hoofdtelefoons is dat er geen kabel is verbonden met je smartphone die kappot kan gaan. Oké, de meeste bluetooth in-ears hebben nog een kabel die de twee kanten met elkaar verbind, maar ook dit gaat in de toekomst veranderen. Er komen steeds meer draadloze in-ear hoofdtelefoons die de twee zijden ook draadloos kunnen verbinden. En ook Apple zou met zo’n exemplaar op de proppen komen.


Lees ook: Word de Apple TV de toekomst van TV kijken?


Ben je eerder voorstander van de beste audio kwaliteit dan heeft Apple een alternatief dat al reeds ondersteund word door iPhones. Zo kan audio verzonden worden via de Lightning kabel. Dit geeft zelfs een betere audio kwaliteit dan mini jack. Bij een mini jack wordt de audio namelijk analoog verzonden. Daarvoor zit er een digitaal analoog converter (DAC) in elke smartphone. Deze DAC is meestal van niet zo’n goede kwaliteit. Door audio via de Lightning kabel te verzenden is het mogelijk om betere audio kwaliteit te verzenden. Bij deze methode zit de DAC in de hoofdtelefoon zelf. Dit zorgt er voor dat als je een goede kwaliteit hoofdtelefoon koopt, dat je dan ook een goede kwaliteit DAC hebt. De kwaliteit van de audio hangt dan niet langer meer af van de Smartphone. Dit is ook het geval bij bluetooth audio, maar in dat geval is de audio al gecomprimeerd om een vlottere audio stream te garanderen. Wat de lightning methode ook toestaat is het voorzien van voeding. Zo hoeft een hoofdtelefoon niet langer meer zijn eigen batterij te hebben voor het kunnen bieden van noise cancellation. De iPhone kan vlotjes dienen als energie voorziening voor deze technologie en toekomstige technologieën die voeding nodig hebben, wat deze ook mogen zijn. Ik kan me ook perfect inbeelden dat Android telefoons hier een alternatief voor hebben dat evenveel flexibiliteit levert als de Lightning poort. In een ideale wereld zou er natuurlijk één standaard moeten komen die op alle smartphones werkt. USB-C is misschien een goede optie, maar voorlopig zullen we het moeten houden bij de lightning poort voor iPhones. Kort om: De mini jack is een oude technologie klaar voor vervanging. Zullen we een iPhone 7 zien zonder mini jack?