Wordt de Apple TV de toekomst van TV kijken?

De eerste generatie van de Apple TV wordt in 2007 aangekondigd. Het was toen nog een beperkte settopbox met toegang tot de iTunes Store. Later kwamen er door apple gecureerde kanalen als Netflix bij. Maar het duurde tot oktober 2015 dat apple een App Store opende waar alle ontwikkelaars hun apps in konden publiceren net zoals dat het geval was met de iPhone. Tim Cook kondigde aan dat apps de toekomst zijn van televisie kijken.

Het traditionele TV kijken.

Het traditionele TV kijken licht onder grote druk. Daarom is het tijd voor TV kanalen om mee op de kar te springen voor de toekomstige TV. Toen de eerste TV kanalen live gingen was hun principe van TV brengen voor de hand liggend. Men had nog geen internet en analoge TV was de enige manier die beschikbaar was om uitzendingen te doen. Daardoor ontstonden er TV zenders. Zij werkten met geprogrammeerd aanbod van TV series, films een andere TV shows. Het was logisch dat je voor een bepaalde TV programma op een bepaald tijdstip moest kijken.

Ano 2016 zijn de zenders daar niet veel in veranderd. Maar de markt heeft wel meer druk om te overleven. Iedereen heeft een degelijke internet verbinding thuis waar men een groot aanbod van tv programma on demand kan vinden, al dan niet illegaal. Het is niet langer nodig om op een vast tijd stip voor de buis te gaan zitten als je het gewoon op het internet kan vinden. Online services als Netflix speelde hier op in een boden een legaal alternatief aan om on demand series te kijken.


Lees ook: Beats 1 is radio voor de 21ste eeuw


Maar TV zenders houden nog steeds vast aan hun oude business model en daar zit het gevaar voor deze zenders. Meer en meer mensen willen kijken wanneer het hun aankomt en gaan op het internet zoeken naar series die de zenders al dan niet ook uitzenden. Hierdoor missen de zenders kijkcijfers en dus ook inkomsten van reclame. Het is dus tijd voor zenders om de toekomst te omarmen en on demand te gaan.

De toekomst van TV.

Tim Cook kondigde in September 2015 de vierde generatie van de Apple TV aan een vertelde het publiek dat apps de toekomst van TV kijken is. Een concept waar ik persoonlijk in ben beginnen geloven. Maar de App Store op de Apple TV is nog in zijn vroege fase. Veel apps in de App Store bieden mij niet wat ik wil. De enige app die ik elke dag gebruik op mijn apple TV is Netflix. Waar blijft de content van TV zenders als één en vier? Waarom houden zij nog steeds vast aan hun klassieke business model. Het antwoord is volgens mij omdat ze niet durven vooruit gaan. Hun huidige business model heeft altijd gewerkt. Waarom zou dat nu ineens niet meer werken? Het is een protectionistische visie van de TV industrie die uiteindelijk hun dood zal beteken. Als TV zenders niet evolueren naar een on demand service zullen ze uiteindelijk ophouden te bestaan. Terwijl oudere mensen nog steeds naar de TV-zenders kijken kijken Jongere mensen meer en meer hun series en films online.


Lees ook: Hoe de iPhone mijn leven veranderde.


De Apple TV heeft de deuren open gezet voor de toekomst, maar is er nog steeds niet. Zonder de Apps van TV zenders kan het succes van de Apple TV niet gegarandeerd worden. De vele weer apps een games zijn niet genoeg om de Apple TV te waarborgen in de huiskamer. Hoewel apps de toekomst zijn van TV zit ik nog altijd te wachten op die apps die me dat te bieden hebben. Of het nu apps zijn van één en vier of nieuwe bedrijven die de markt van TV-zenders overnemen maakt mij niet uit. Ik wil gewoon meer kunnen zien dan wat Netflix mij te bieden heefd. Netflix is goed in wat het doet. Maar als je meer van reality houd schiet het wat te kort. Gelukkig ben ik eerder een fictie fan, maar er zijn genoeg mensen die niets aan Netflix hebben.


Lees ook: Een nieuwe zus van Siri.


Ik wil een app waarop ik op elk tijdstip van de dag naar Thuis kan zien Alle aflevering tot de allereerste. Elke dag moet er een nieuwe aflevering beschikbaar komen. Zo kan ik Thuis volgen op mijn tempo. VRT heeft al enkele apps als Het Journaal en Canvas, Maar deze zijn nog redelijk beperkt in hun opzet. De app van Canvas bied enkel de meest recente afleveringen van Series die op Canvas uitgezonden worden. Is een aflevering een week oud, dan verdwijnt deze weer. Hier slaan zij de bood weer mis. Ik wil aan alle reeksen die zij uitgezonden hebben aan kunnen.

Apps zijn de toekomst, maak het het heden.