Apple watch is het grootste succes van Apple tot nu toe, geen Flop

In april 2015 ging de verkoop van de Apple Watch van start. Dit starte enkel in een select aantal landen. Apple heeft van het begin te kennen gegeven dat zij geen verkoopcijfers van de Apple Watch zouden bekend maken. Dit leidde er toe dat analisten met uiteenlopende verkoopcijfers op de proppen kwamen die zij vanuit hun al dan niet betrouwbare bronnen te weten kwamen. En u raad het al: net als de allereerste iPod, de allereerste iPhone en ook — jawel — iPad is wederom de Apple Watch het nieuwe speelgoed van apple dat grandioos flop en langs alle kanten te kort schiet aan verkoopcijfers. En eerlijk, ik word het moe om zulke artikelen, op wat degelijke nieuws sites horen te zijn, te moeten lezen. Ik doe dan ook geen moeite meer. De Apple Watch is integendeel tot wat ze zeggen één van de grootste successen die Apple lanceerde, of we het willen herkennen of niet. Het is een fijt.

Wat zeggen de verkoopcijfers.

Verkoopcijfers van de Apple Watch lopen erg uiteen. Sommige analisten geven helle lage getallen terwijl andere eerder getallen aan de hoge kant geven. Dit is dus geen goed meetpunt om het succes van de Apple Watch te meten omdat zij niet betrouwbaar zijn. Hoe meten we dan wel het succes van de Apple Watch? Het is niet makkelijk om in exacte cijfers het succes van de Apple Watch uit te drukken. Het enige dat we uit betrouwbare bron — Apple zelf — hebben kunnen vernemen is dat de Apple Watch in zijn eerste negen weken meer verkocht dan de iPad en iPhone toen zij gelanceerd werden. Apple Watch was een groter succes dan de iPad. We moeten er dan ook nog rekening mee houden dat de Apple Watch op dat moment zeer beperkt beschikbaar was en nog niet in alle landen waar het nu te koop is. Dit terwijl de iPad een heel snelle uitrol had gekend. Later is dan nog gebleken uit cijfers van analisten — ook al zijn zij niet zo betrouwbaar — dat de Apple Watch meer verkocht dan de iPhone in zijn eerste jaar. Of het op lange termijn nog een succes blijft is af te wachten, maar om bij deze eerste verkoopcijfers al klakkeloos te concluderen dat de Watch van Apple een flop is is een beetje kort door de bocht.


Lees ook: Waarom we eindelijk van de mini jack af moeten.


Hoe ziet de toekomst van de Apple Watch er dan uit?

De iPhone had ook tijd nodig en de eerste generatie had ook zo zijn beperkingen. Dat kunne we niet ontkennen. Maar de iPhone heeft een hele evolutie doorgaan om tot het succes te komen dat het nu is. Als we naar de toekomst van de Apple Watch moeten kijken moeten we dit in ons achterhoofd nemen. We zien nu een smartwatch die redelijk beperkt is in functionaliteit en vragen ons dan automatisch af: wat voor toekomst heeft zo’n ding nu met zo weinig functies? Maar de iPhone had in zijn eerste jaar niet meer functies dan dat de Apple Watch nu heeft. Het ontbrak aan GPS, had geen 3G en jawel, we konden er geen applicaties van derden op installeren. De helle App Store ontbrak er nog aan. Als we willen kijken naar de toekomst van de Apple Watch moeten we proberen mee te nemen dat er functies gaan zijn die we nu nog niet kunnen bedenken, waar we nu nog niet van weten dat we ze nodig hebben. Maar we gaan er afhankelijk van zijn. De Apple Watch heeft meer in zijn macht dan dat we nu kunnen zien. Het is geen flop. Tijd dus om onze blinddoeken af te doen en te kijken naar wat het toestel ons in de toekomst te bieden heeft.


Lees ook: Eerste indruk van tvOS 10.


Natuurlijk zwakken de verkoopcijfers de laatste maanden wat af. En dat is normaal ook. Het apparaatje is al meer dan een jaar op de markt en geruchten over een nieuwe generatie gaan goed door de geruchtenmolen. Dit houdt mensen — inclusief mezelf — tegen de huidige generatie Apple Watch te kopen. Mijn persoonlijke weerstand om de huidige Watch te kopen is dat er binnen enkele maanden hopelijk een nieuwe Watch komt. Ik koop dan liever een tweede generatie dan dat ik eerst geld moet uitgeven aan een eerste generatie die dan al snel verouderd zal zijn. Ik heb op het moment ook enkele kosten voor de boeg, die me tegenhouden zotte uitgave te doen aan iPhone en Apple stuf. Daarom laat ik de Apple Watch nog even voor wat het is, Maar ik ben er zeker van dat je me er in de toekomst mee zult zien rondlopen. Net als jij.