De nieuwe Apple Music App

Ik schreef al eerder dat Apple Music wel eens het beste muziek platform is op dit moment. Het bied de meest persoonlijke suggesties en heeft afspeellijsten die gecureerd zijn door echte muziekkenners, niet door computeralgoritmes. Maar er was een ding waar apple music niet in sloeg en dat was het bieden van een goede gebruikers interface. De gebruikers interface was chaotisch en verwarrend. Met iOS 10 bracht Apple een nieuwe interface voor de Music app en ik moet eerlijk zijn, ik hou er van.

Meer duidelijkheid.

fullsizeoutput_1e63
De nieuwe app voor Apple Music op iOS bied meer duidelijkheid. Voor Jouw is niet langer een eindeloze scrol bare lijst met albumhoezen en afspeellijsten. Voortaan is het mooi opgedeeld in verschillende categorieën met telkens een beschrijvende tekst wat aangeeft of je een afspeellijst kunt verwachten of een album. Ook is er mooi aangegeven op basis van wat het gesuggereerd wordt. Je krijgt voortaan elke dag nieuwe suggesties. Een lijst bovenaan toont welke albums en afspeellijsten je het laatst hebt geluisterd en een andere toont wat je grijsgedraaid hebt. Ik merk dat ik meer en meer in de Voor Jouw tab rondneus op zoek naar nieuwe muziek. in macOS Sierra werkt het het zelfde. Onderaan in de Voor Jouw pagina is voortaan Connect te vinden. Connect heeft niet langer meer zijn eigen tab in de Music app. Ik gebruik niet zoveel Connect en kijk er in de nieuwe app ook nauwelijks naar om. Maar voor zij die dat wel doen is hij dus hier te vinden.


Lees ook: Één jaar apple music.


fullsizeoutput_1e6e

De Ontdekken tab, voorheen Nieuw genoemd, is ook net als alle andere onderdelen op de schop gegaan. Ontdekken is voortaan opgedeeld in vier categorie die het duidelijker moeten maken wat je aan het bekijken bent. Een categorie Nieuwe Muziek toont je wat er op deze moment allemaal nieuw is in Apple Music. Een andere categorie is Afspeellijsten waar je alle belangrijke afspeellijsten kan vinden. Hitlijsten geeft je een weergave op wat op dit moment populair is in Apple Music. Het bied een weergave van Top nummers, top albums en top music videos. Verder toont het ook nog een aantal trending topics in Connect.

fullsizeoutput_1e64
Radio is ook hard verbeterd. Je kan rechtstreeks luisteren naar wat er op Beats 1 draait of een lijst bekijken met alle shows die er op beats 1 gedraaid hebben in in de planning staan. Natuurlijk kan je ook nog steeds on demand show terug luistern moest je die gemist hebben. Een andere categorie toont de radio stations die we eerder al kende zoals Charting Now, Sound System en de op genre gebaseerde radiostations. Wat belangrijk is is dat de interface van Radio nu duidelijker geworden is. Voorheen was het niet zo duidelijk hoe je bij de programmering van Beats 1 kon geraken en leek het eerder maar een after tough dan een serieus genomen onderdeel van Apple Music, maar met de nieuwe interface is dit hard verbeterd.


Lees ook: Beats 1 is radio voor de 21ste eeuw


fullsizeoutput_1e68
De eerste tab die je voortaan vind in je tabbar onderaan is niet langer de Voor Jouw. Deze heeft plaats gemaakt voor Bibliotheek, voorheen Mijn Muziek. Bibliotheek is in iOS 10 ook hellemaal op de schop gegaan. De bibliotheek tab is voortaan onderverdeeld in secties als Afspeellijsten, Artiesten, Albums en meer. Via de wijzig knop kan je nog meer secties toevoegen aan de lijst. Scrol je naar onder dan zie je alle albums en afspeellijsten die je het laatst hebt toegevoegd. De nieuwe interface concentreert zich meer op albumhoezen en zo zie je in de album sectie grote album hoezen inplaats van  een lijst zoals we die voorheen kenden.


Lees ook: Wat iBooks kan lenen van Apple Music.


fullsizeoutput_1e67
Het Algemeene design is hard veranderd tegenover Muziek in iOS 9. Dunne lettertypes hebben plaatsgemaakt voor vette en grote tekst. Ik vind het een verfrissende kijk op het ontwerp van iOS en zou graag deze vernieuwing zien door heel iOS. Voorlopig blijft dit nieuwe ontwerp beperkt tot Apple Music en een handjevol andere apps. Het Design is wel nog niet hellemaal af en in de Nederlandstalige versie past tekst soms nog niet binnen het scherm wat het soms onleesbaar maakt, maar dit zal vast wel opgelost worden tegen dat iOS 10 beschikbaar komt in september. Wat Apple Music ook nieuw te bieden heeft is songteksten, maar op het moment van schrijven heb ik nog geen beschikbare songteksten gevonden. Het is afwachten dus tot de uiteindelijke release om te zien hoe dat in zijn werk gaat.