De toekomst: Apple Car

Apple werkt aan een auto, dat is wel zeker. Wat niet zeker is is hoe hij er uit gaat zien. Ik denk daarom even met je mee hoe de toekomst van de auto kan zijn volgens Apple en wat er volgens mij kan veranderen aan al oude tradities.

De auto is één en al traditie

Het maken van auto’s is één en al traditie. Zo geraken autofabrikanten maar niet af van al oude tradities dat ondertussen wel een beetje out datet kan genoemd worden. Het is een trend die ik in vele industrieën terug zie. Fabrikanten houden vast aan wat hen bekend is om het de laatste druppel uit te melken en uiteindelijk zien zij het einde van de tunnel niet aankomen en gaan er aan onderdoor. Of dit met autofabrikanten ook gaat gebeuren moeten we nog zien. Maar wat is er met Kodak gebeurd toen de digitale camera op de markt kwam? Hoe is het gegaan met Nokia toen Apple de iPhone lanceerden en kent iemand die Walkman en Diskmans nog? Ja, inderdaad stuk voor stuk bedrijven die hun populaire gadget niet wouden onderwerpen aan grote vernieuwing. En dat is iets waar autofabrikanten ook moeite me lijken te hebben. We hadden al lang elektronisch moeten rijden. Voor autonome auto’s is het misschien nog iets te vroeg, maar ook dat laat niet meer lang op zich wachten. En natuurlijk is er al een bedreiging van Tesla. Het bedrijf van Elon Musk zette zware stappen vooruit op de auto mark. Soms vergelijken ze Musk wel met Steve Jobs; dat is misschien ook wel terecht. Hij slaagde er in succesvol te maken wat anderen vreesden. En nu komt Apple ook nog om de hoek loeren.


Lees ook: Hoe Apple een TV zou moeten bouwen.


De Apple Car staat om de hoek.

Ja, het is niet de vraag of, maar waneer; zo lijkt het wel. Apple heeft 600 werknemers aan het project staan voor Project Titan. Er wordt dus hard gewerkt aan een toekomstige Apple Car. We hoeven hem waarschijnlijk niet te verwachten voor 2021 en misschien nog veel later. Maar een ding is zeker. Autofabrikanten houden hun ogen maar beter open. De Apple Car zal veel revolutionaire veranderingen brengen. Daar kennen we Apple al te goed voor. En ik denk niet dat dat onder het bewind van Tim Cook anders is. Vergelijk de Apple Watch maar met apparaten van andere fabrikanten; een wel doordacht staaltje design en techniek. Oké, het moet zijn succes nog bewijzen, maar dat zal met de tijd wel duidelijker worden. Terug naar de Apple Car dus. Wat wel duidelijk is is dat Apple eindelijk elektronische auto’s als mainstream zal promoveren. Iets waar Tesla al mee begonnen is, maar waar andere fabrikanten liever nog met hun vingers af blijven. Dit is niet onbelangrijk. De opwarming van de aarde vereist dat we meer gaan lette op onze uitstoot; oké, je kan misschien argumenteren dat de meeste uitstoot uit fabrieken komt. Maar we moeten aan alle dingen denken en elk beetje helpt het milieu vooruit, dus alle auto’s op elektriciteit is niet verkeerd.

Waar we waarschijnlijk op kunnen hopen is een autonome auto van Apple. Of dit gaat over een volledig zelfrijzende auto of eerder iets vergelijkbaar met de Tesla auto pilot technologie is op het moment nog niet zeker. Maar Apple kan niet anders dan deze techniek inbouwen nu heel de technologie industrie er naar op zoek is. Hierdoor gaan zij waarschijnlijk een hele sprong vooruit maken op de traditionele auto industrie, die nog steeds struikelt over het elektronisch maken van hun voertuigen. Zelfrijdende auto’s gaan onze wegen veel veiliger maken, dat is wel zeker. Er zijn misschien wat belangrijke berichten in het nieuws geweest van ongevallen met de auto pilot van Tesla, maar die zelfde technologie heeft nog veel meer levens gered. Levens die er niet meer waren moest de technologie niet bestaan. Dus autonoom is ongetwijfeld de toekomst die Apple zal aanboren.


Lees ook: De voordelen van zelfrijdende auto’s.


En ten slotte, het design van Apples Auto zal heel veruit strevend zijn. Er zijn al geruchten opgedoken over digitale kentekenplaten. Het is geen geheim dat Steve Jobs met zijn Mercedes zonder kentekenplaat rondreed en de reden is simpel: ‘Het is lelijk.’ Dat is reden genoeg voor Apple om de nummerplaat mee te bedenken in het design van de auto en niet langer als een after tough  te aanzien. De auto zal er misschien niet uit zien zoals we verwachten en dat is goed ook. Veel elementen in het ontwerp zullen herdacht worden omdat ze vroeger er misschien wel toe deden, maar met de huidige techniek volledig overbodig zijn.

Apple zal de auto industrie op zijn kop zetten. Dat is bijna onvermijdelijk. En ja, de auto industrie is ook al heel lang op zoek naar autonoom en elektrische, en waarschijnlijk zullen er al een aantal van deze toestellen zijn voor Apple met zijn Car komt. Maar dat is dan ook iets wat we keer op keer gezien hebben. Apple boort altijd markten aan die er al zijn en weet ze succesvol te maken met iets dat nog meer doordacht is,  nog meer vernieuwend, en zoveel beter. terwijl anderen niet van hun tradities af geraken. Apple is geen traditionele auto fabrikant. Sommige aanzien dit als een handicap; volgens mij is het een voordeel. Zo kunnen zij zien waar anderen door jaren ervaring blind op zijn gestaard. Zo stellen zij in vraag wat anderen voor de hand liggend nemen. Wie zit er te wachten op een auto van Apple?