Één jaar apple music

Ik heb veel streaming diensten gebruikt in het verleden. Apple Music is een van de meest persoonlijke die ik ken. Ondanks het feit dat Apple Music een hobbelige start kende met veel bugs en klachten van gebruikers, heeft het toch een 15 miljoen betalende gebruikers kunnen strikken; dit na een jaar. Dit nieuws bracht apple ons op hun WWDC op 13 Juni 2016. Spotify telt 70 miljoen gebruikers maar slecht 30 miljoen zijn daar van betalende klanten. Dit zijn cijfers die we in maart verkregen. Om dit even in contrast te brengen; Spotify — opgestart in 2006 — had tot vandaag nodig om 30 miljoen betalende gebruikers te halen. Dat is veel langer dan Apple nodig had om 15 miljoen te bereiken. Wat de helft is van Spotify.

Wat andere streaming diensten doen.

Om er over te oordelen of het juist of fout is laat ik aan jou over. Maar de meeste streaming diensten hebben een model dat gebaseerd is op computer algoritmes. Deze algoritmes bepalen wat ze jou aanraden om te luisteren en wat ze in jou Radio streams plaatsen. Ik heb veel streaming diensten gebruikt waaronder Spotify en ook het recentelijk gestopte Rdio. Wat bijden van hen miste was een degelijke aanbeveling van artiesten en albums die naar mijn wensen waren. Nu is het al weer een tijd vooruit en kan hier veel in veranderd zijn, maar het is wel iets dat mij deed overgaan naar de volgende streaming dienst. De meeste aanbevelingen voldeden niet zo aan mijn smaak en liet ik dan ook maar links liggen. Een streaming dienst is toch om het ontdekken, niet?


Lees ook: Word de Apple TV de toekomst van TV kijken?


Deezer deed dit beter. Wat Deezer anders deed dan Spotify en Rdio was mensen inschakelen om aanbevelingen te doen op mijn smaak. En dit werkte goed. Met Deezer ontdekte ik veel muziek. Maar ook Deezer had zo zijn beperkingen. Waaneer het over de doorlopende Radio playlists ging liep het geregeld wel mis. En playlists samenstellen lieten ze over aan de vele gebruikers die ze hadden. Dit maakte de playlists die zij aan boden niet erg intersant. Vaak was een mix van muziek in playlists niet samenvattend. Wat zij wel allemaal goed boden was een sociaal netwerk in hen streaming dienst.

Hoe Apple Music dit allemaal verandert.

Misschien heb je Apple Music nog niet uitgeprobeerd en dan raad ik je zeker en vast aan dit nu te doen. Apple Music gooide dit allemaal op zijn kop met de technologie van het door Apple aangekochte Beats Music. In apple music draait alles om menselijke curatie. Net als Deezer gebruikt het mensen om aanbevelingen samen te stellen, maar ook de playlists en radiostations zijn door mensen gecureerd. Hiervoor halen zij mensen aan van verschillende muziek magazines en plantenlabels. Echt mensen die er iets van snappen. Ik maak nu al een jaar gebruik van Apple Music en kan je verzeker; dit voelt echt goed. Nog nooit heb ik zoveel aandacht besteed aan playlists. En apple ging zelfs nog een stapje verder. Zij lanceerde de wereldwijde radio zender Beats 1 die zich in Apple Music bevind. Met grote namen van artiesten die er hun eigen radioshows draaien is het een mooie kans om muziek te ontdekken. Ik luister vaak naar Beats 1 en heb al een blog post er aan geweid. Apple Music is een mooie streaming dienst die je muziek doet ontdekken. De interface van Apple Music laat misschien wat te wensen over. Maar in september komt er een vernieuwde interface aan die dit belooft te verbeter.


Lees ook: Beats 1 is radio voor de 21ste eeuw