Is malware de toekomst van oorlogvoeren?

Ik gebruik een mac met veel plezier en dit heeft me van veel malware bespaart. Maar zo nu en dan blijkt er toch een malware variant uit te komen voor het oh zo geprezen veilige besturingssysteem van Apple. Deze week verschenen er echter twee vormen van mac malware. Geen paniek. Als je je OS X security setting op standaard hebt staan beschermt Gatekeeper je van deze vervelende beestjes. Als je die Gatekeeper settings verlaagd hebt raad ik je aan om deze terug op ‘sta enkel apps uit de App Store en van herkende ontwikkelaars toe’ te zetten. Dit zorgt er voor dat Gatekeeper de malware voor je tegenhoud alvorens je het draaiende krijgt.

Ik schreef eerder al een vergelijking van de beveiliging van iOS en Android. Vandaag wil ik het even hebben over malware als nieuwe oorlogsvorm, want ik stel me zo wel eens de vraag. Is malware niet de nieuwe manier van oorlogvoeren en kan malware niet voor doden zorgen. Een enge en pijnlijke gedachten misschien, maar kijk eens naar hoe technologie zich ontwikkelde de afgelopen dagen. En zelfrijdende auto’s staan aan onze voordeur te wachten. Geeft dit niet allemaal meer risico’s. Op de vraag of malware voor doden kan zorgen zal ik al meteen antwoorden: Volgens mij wel. Technologie is zo geavanceerd en zit niet alleen in de leuke gadgets dat we persoonlijk gebruiken, zoals onze iPhones en iPads. Het is ook terug te vinden in kerncentrales, Verkeerslichten, en zowat overal een beetje rondom ons. Malware kan deze zaken uitschakelen zoals Alex Gibney claimt in zijn nieuwe film. Waterzuiveringsstations kunnen worden uitgeschakeld en elektriciteitsvoorzieningen kunnen worden afgekoppeld. Mensen kunnen hier aan sterven. Dat is wel duidelijk.


Lees ook: Androids beveiliging is om te huilen.


Is malware dan de nieuwe vorm van oorlog voeren. Misschien wel. Het probleem van malware is dat het moeilijk te achterhalen is wie er achter de malware zit. Dit zorgt er voor dat men vaak niet weet wie de malware creëerde en of het al dan niet een land is of en individuele hacker. Maar een ding is zeker. Malware vormt een steeds groter wordende bedreiging op onze veiligheid. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat we bang moeten worden. Het is heus nog niet zover dat er duizenden doden vallen door malware. Al lijkt dat mooie verhalen op te leveren, er is nog steeds geen malware gevonden waarvan men weet dat het levens gekost heeft. En voorlopig zal dat ook nog zo blijven? Maar malware zorgt wel voor een mooie kans om informatie over andere overheden te vergaren en de kans is groot dat dit ook gebeurd. Als kleine man hoef je je voorlopig enkel nog zorgen te maken over malware die aan jou probeert geld te verdienen.