Wat iBooks kan lenen van Apple Music

iBooks is een geweldig boeken platform en ik ben heel blij dat het er is. Als auteur heb ik het nodig om mijn boeken te verspreiden naar jou en iedereen. Ik ben zelf ook een gebruiker van iBooks en download geregeld een boek van mijn favoriete auteurs. Maar daar blijft het dan ook bij. Ik ontdek niet vaak nieuwe talenten. En als auteur is dat wel iets wat ik graag zou zien. Hoe kunnen mensen mij ontdekken op iBooks als ze niet specifiek naar me opzoek gaan. Ik ben er van overtuigd dat Apple een goede zaak doet in het naar buiten brengen van mijn boek. Maar misschien is er wel iets dat ze meer kunnen doen. En dat kunnen ze lenen van Apple Music.

Apple Music is gebouwd om te ontdekken

Ik schreef er gisteren al over. Apple Music is de streaming dienst om muziek te ontdekken. Het maakt door mensen gecureerde playlists en geeft aanrandingen op basis van jou luister gedrag. Het is het perfecte platform om te ontdekken. Ik — als eerlijk gezegd wel beetje muziek verslaafde — maak gretig gebruik van het apple music platform. En ontdek elke week nieuwe muziek. Een radio station maakt het plaatje dan nog eens compleet.


Lees ook: Één jaar apple music.


Hoe iBooks anders werkt.

iBooks werkt hellemaal anders dan Apple Music. In tegenstelling tot een abonnement op alles betaal je per boek dat je koopt. Een model dat ik voor boeken wel beter vind passen. Ik lees niet elke maand een boek uit. Ik neem graag de tijd om van een verhaal te genieten. En misschien komt het ook wel een beetje doordat ik zoveel tijd besteed aan het schrijven van mijn eigen verhalen. Ik betaal dus liever per boek. Maar iBooks mag wel wat zaken overnemen van het Apple Music model. Zo vind ik het soms moeilijk om nieuwe verhalen te ontdekken. Hierdoor laat ik veel potentieel goede verhalen links liggen en draai ik uit op het steeds weer meer lezen van de zelfde auteurs. Een goede zaak voor die bepaalde auteurs kun je wel denken. Maar soms heb ik toch honger naar meer. En ik ben zelf auteur; graag wil ik ook dat mensen mijn verhalen ontdekken op iBooks. Maar dat gaat zeer moeilijk. Nu moet ik er dus op hopen dat Apple ze uitlicht op hun home pagina. Daar heb ik natuurlijk geen controle over. En als ze dat doen ga ik hen daar heel dankbaar voor zijn. Zolang ze dat niet doen is het gewoon hopen dat iemand ze vind tussen de zoekresultaten of gewoon van gehoord heeft bij iemand anders. Maar wat kan Apple dan beter doen. Het voorbeeld hebben ze zelf al geven. Dat zit namelijk in Apple Music. Stel je voor dat zij net als bij Apple Music een For You pagina maakte waar elke week nieuwe aanbevelingen kwamen op jouw smaak. Niet omdat het de bekendste namen zijn. Gewoon omdat het volgens deskundige mensen die in dienst zijn bij apple beter past bij jou smaak. Heb je de Hongerspelen gelezen. Dan vind je deze drie boeken misschien ook wel leuk. Ik zou het geweldig vinden als lezer. Ik vind het nu al moeilijk om goede boeken naar mijn smaak te vinden; gewoon omdat ik niet weet welke zoekterm in te geven.


Lees ook: Hoe Apple een TV zou moeten bouwen.


een For You pagina in de iBooks Store kan zoveel veranderen. Natuurlijk kan je dit ook doen met algoritmes, maar dat is niet des Apples; computers hebben namelijk geen smaak en weten niet perfect wat ik leuk vind. Zij gaan eerder vanuit dat dit het wel is omdat iedereen het leest. Mensen kunnen ontdekken welk het nieuwe opkomend talent is dat in de aandacht moet gezet worden. Wat denk jij?