Tijd voor een nieuwe vorm van e-mail

mail
Het internet vierde onlangs zijn 25ste verjaardag als publiekelijk toegankelijk netwerk en dus is het al een tijdje oud. En zo is ook e-mail. Toen het internet en e-mail kwamen was het een hele innovatie. Je hoefde niet langer dagen te wachten voor je post die je naar een ander had gestuurd aan kwam en ingeval van post wereldwijd te versturen ging het in een kwestie van een paar seconden in tegenstelling tot weken dat het duurde met traditionele post. Maar ondertussen is e-mail al een beetje op leeftijd en wordt het tijd voor een nieuwe standaard.

E-mail gaat zo een beetje met zijn mankementen.

Inderdaad ja. De innovatieve elektronische post — als we het zo mogen noemen — heeft zo zijn nodige mankementen. Met nieuwe normen en standaarden wordt het ook eens tijd dat we die grondig herzien. Zo is e-mail niet geëncrypteerd. Dit wil dus zeggen dat iedereen die in de positie is om jouw e-mail te onderscheppen die ook kan inlezen zonder enige moeite. Een schel contrast met moderne berichten apps zoals iMessage en WhatsApp, die standaard al hun berichtenverkeer end to end encrypteren. De meeste grote e-mail providers zoals Gmail en iCloud zijn wel begonnen met het verkeer tussen hun server en jouw computer te encrypteren. Dit geeft al een beetje meer veiligheid, maar berichten staan nog steeds niet geëncrypteerd opgeslagen op hun servers en niets garandeert dat de verdere reis van jouw e-mail bericht volledig beveiligd gebeurd.


Lees ook: Waarom we nooit een touchscreen Mac zullen zien.


Een ander mankement van e-mail — iets waar men bij het onderwerpen van het oorspronkelijke protocol niet aan gedacht heeft — is het onophoudelijke gepest van ongewenste e-mail. We kennen het allemaal wel, onze e-mailboxen puilen uit van de spam die ons, hoe zal ik het zeggen, redelijk intieme dingende proberen aan te bieden. Dingen die we liever niet zien, of ze willen gewoon achter jou inloggegevens van jouw bank geraken en jou zo weer duizenden euros armer maken. Het is echt een plaag.

En dan hebben we nog het structurele natuurlijk. We sturen wel eens een mailtje door of moeten antwoorden op een mail die naar een hoop mensen in je bedrijf gestuurd is. Natuurlijk wil je dat iedereen op de hoogte is van jouw antwoord. Maar na enkele keren heen en weer te sturen blijkt dat niet iedereen meer goed kan volgen waar het gesprek over gaat en zit de helft met maar een half verhaal. Dit is iets dat Google al probeerde op te lossen met de stopgezette Google Wave. Google Wave leek dan ook weer op een over geavanceerde chatbox. Iets waar we misschien niet op zaten te wachten.

Tijd voor
een nieuwe standaard.

Je begrijpt het al. Het is tijd voor een nieuwe standaard. Een standaard die alle bovengenoemde problemen moet oplossen en meer. We hebben een nieuwe standaard nodig die banden legt met ongewenste e-mail. Een standaard die out of the box end to end encrypted is. Niet zo’n oplossing dat huidige e-mail kent met het aanvragen van certificaten. Dat is een hoop werk en de gemiddelde computergebruiker kan er toch nooit aan uit. Als WhatsApp dat kan, dan kan dat voor e-mail ook. En we moeten eindelijk een oplossing krijgen om weer structuur te krijgen in onze mailboxen. Ik geloof niet dat je zo’n standaard kan bouwen bovenop het huidige protocol. Er zal een volledig nieuw protocol voor moeten ontwikkeld worden. Maar alsjeblieft, het is nodig. Email is naar computernormen al eeuwen oud. De rest van de wereld is vooruit gegaan en het is tijd voor e-mail om dat nu ook te doen. Misschien is het wel tijd voor e-mail om gewoon op te houden te bestaan en plaats te maken voor iets veel moderner. Hoe dan ook. e-mail is een van de meest ouderwetse vormen van communicatie die ik gebruik (Post gebruik ik niet). Sommige bedrijven als WhatsApp — dat eigendom is van Facebook — hopen op hun eigen houtje e-mail te vervangen als nieuwe vorm van communicatie. Maar dat is niet hoe ik de toekomst zie. Een nieuwe standaard kan niet in handen zijn van één bedrijf. E-mail heeft ook zo zijn goede eigenschapen. Het feit dat het een open standaard is maakt het makkelijk om je eigen mailserver op te zette die al jouw bedrijfsmails afhandelt. Zo ben je niet afhankelijk van één bedrijf die jou communicatie volledig kan dicteren. Een macht die we niet moeten laten misbruiken. Het stelt jou ook in staat om met een breder publiek te communiceren.  Jij gebruikt dan misschien graag WhatsApp. Ik gebruik liever iMessage. Dat is een kwestie van waar we het meeste vertrouwen in leggen, maar zorgt er voor dat we niet met elkaar kunnen communiceren. Een open standaard die mail vervangt zou er voor kunnen zorgen dat —onafhankelijk van wie onze provider is — we met elkaar in contact kunnen blijven, onze privacy altijd gegarandeerd is, we nooit zorgen hoeven te maken over spam en phising en natuurlijk dat we weer orde krijgen in de doolhof van heen en weer gestuurde e-mails.


Lees ook: De nieuwe Apple Music App