Apple Music VS Spotify VS Deezer, zijn ze echt zo verschillend?


Toen Apple Beats Music opkocht en deze technologie inbakte in iTunes en iOS kwam Jimmy Iovine ons op het podium vertellen wat de verschillen waren tussen Apple Music en andere streaming diensten als Spotify en Deezer. Zo vertelde hij dat Apple echte Muziekkenners gebruikt voor het samenstellen van playlists in contrast met de op computeralgoritmes gebaseerde manier van Spotify. Maar is dit nu echt zo’n groot verschil en raad Apple Muziek nu echt zoveel betere muziek aan die meer is afgestemd op jouw smaak? of hebben Spotify en Deezer bijgebeend en maakt het nu niet veel meer uit?

Playlists.

Playlists zijn een van de belangrijke onderdelen van streaming diensten als Apple Music en Spotify. Daarom is het zo belangrijk dat jouw playlist goed samenlopende muziek bevat. Dat is iets waarin Apple beweert uit te blinken. Spotify gebruikt computeralgoritmes om muziek met elkaar te matchen en zo een mooie playlist op te bouwen. Deezer leek dan weer meer gekozen te hebben voor het model: laat de klanten het maar bij elkaar gooien. Apple Music doet het op de meest geweldig klinkende manier. Zij laten echte muziekkenners playlist samen stellen. Dit zijn mensen die regelrecht uit de muziek industrie komen. en de Apple Music Browse sectie laat mooi enkele brands en magazines zien die speciaal voor Apple Music playlist samen stellen. Dit zorgt uiteraard voor prachtige playlists. Deze playlists zijn superieur en ik kan maar niet ophouden om er naar te luister. Apple Music stelt niet gewoon playlists samen met muziek uit het zelfde genre. Het maakte niet uit welk genre het is. Het gaat om het gevoel. Elke Apple Music playlist komt gebundeld met een verhaal over waarom deze nummers nu juist samen gezet zijn. En dat maakt het all helemaal compleet. Het probleem dat Deezer had naar mijn mening was dat playlist soms totaal niet samenvattende muziek bevatte. Je kon een droevig nummer horen en dan plots uit je zettel geblazen worden door de beats van Davit Guetta. Omdat het al lang geleden was dat ik Spotify nog gebruikt had besloot ik het om het nog een keer uit te testen. En daarbij kwam ik tot een stuitende conclusie. Ik had verwacht dat de algoritmes die zij gebruikte om playlists samen te stellen mij niet konden bevredigen na een jaar Apple Music, maar ik kwam tot de ontdekking dat de playlists die Spotify mij aanbood heus zo slecht nog niet waren. En zeker zo slecht niet dan dat Apple ons doet geloven. Ze waren wel goed. Hoewel ik ze wel wat aan de lange kant vind. Spotify’s algoritmes slagen er in om playlist samen te stellen die niet alleen muziek bevatten rond een bepaald genre, maar ok net als Apple Music rond een bepaalde stemming; en dit louter gebaseerd op algoritmes. Wat ik er wel bij mis is het verhaal met de reden waarom deze nummer nu net zo goed samen gaan. Maar daar is natuurlijk altijd nog verbetering aan mogelijk.


Lees ook: De nieuwe Apple Music App


Muziek Ontdekken.

Een tweede punt dat Apple Music zo superieur maakt — aldus Apple zelf — is dat Apple Music perfect weet welke muziek jij mooi zou vinden. onafhankelijk van het Genre. Inderdaad hier gaat het weer om het gevoel. En Apple Music doet daar inderdaad een goede job in. Maar is het echt zoveel beter? In vergelijking met het ondertussen opgedoekte Rdio: Ja. Rdio was een werkelijke ramp in het aanraden van muziek. Maar Spotify wist op korte tijd mij toch ook weeral best goede muziek aan te bevelen op basis van het weinige dat ik op hun dienst geluisterd had en Apple Music steekt hier niet zoveel boven uit. Van Deezer was ik al een hele goede hoop suggesties gewoon. Deezer gebruikt dezelfde techniek als Apple voor het aanbevelen van muziek. Deezer gaat zelfs nog een stapje verder en hangt er een persoonlijkheid aan. Zo tonen zij wie van hun werknemers je dit nummer aanraad. Dat maakt het wel erg duidelijk dat het om een persoon gaat en niet een algoritme.


Lees ook: Wat iBooks kan lenen van Apple Music.


Beats One

Beats One is een uniek stuk van Apple Music zelf. En dat is voor mij een grote reden om bij Apple Music te blijven. De wereldwijde radio van Appel zonder reclame is een aangename ervaring om naar te luisteren. Geen van de andere muziek streaming diensten hebben dit in hun aanbiedingen. Julie Andenuga is dan ook mijn favoriete show om naar te luisteren. Maar als je dit blog wel meer leest had je dat zeker en vast al geweten. Als je graag naar Radio luister is dit zeker een goede reden om Apple Music te proberen; en er is meer; Beats One verijst geen abonnement op Apple Music. Je kan er volledig gratis naar luisteren. Maar een abonnement blijft een aanrader bij het luisteren naar Beats One. Zo kan je rechtstreeks muziek aan je bibliotheek toevoegen die gedraaid wordt op Beats One en je kan alle shows on demand kijken. Dat scheelt een hoop afstemmen op het juiste tijdstip. Want omdat het wereldwijd is komt niet elke show je op de gewenste moment uit.


Lees ook: Beats 1 is radio voor de 21ste eeuw


Het verdict.

Wat is er dus beter? Wel, Apple Music moet zeker niet onderdoen voor de andere. En met de vernieuwing van zijn interface zijn al de negatieve zaken van de baan gescheurd. Maar Spotify en Deezer zijn ook absoluut niet slecht. Als je van playlists houd raad ik je Apple Music aan. Anders maakt het niet zo veel verschil welke dienst je gebuikt. Het komt gewoon op je persoonlijke voorkeur uit. Deezer en Spotify moeten zeker niet onderdoen aan Apple Music. Maar een van de voordelen van Apple Music die ik hier nog niet genoemd heb is dat het geïntegreerd is met iOS en macOS. Dit is een voordeel dat Deezer en Spotify nooit kunnen evenaren. Als je helemaal in Apples ecosysteem zit is Apple Music een no-brainer.