Het lot van de Apple Watch Edition

watch-ceramic-chrono_pr-printHet kwam niet als een grote verrassing dat Apple stopt met het leveren van da Apple Watch Edition Series 1. Het gouden slimme horloge was enkel bedoeld voor hen die meer geld hadden dan men maar van kan dromen. Een uitermate luxe product dat veel te hoog geprijsd was. Maar wil dit zeggen dat de Apple Watch Edition dan helemaal verleden tijd is? Simpel gezegd: nee.

Het gouden horloge van Apple.

Iedereen was in 2014 erg verast dat Apple naast zijn smartwatch Sport en normale editie ook een ultra dure 18 karaat gouden Apple Watch Edition uitbracht. We waren nog meer geschokt toen we de prijzen zagen die van $10 000 tot $18 000 varieerde. En enorm hoog bedrag. Het werd voor ons automatisch duidelijk dat de Edition een speciale versie was voor celebraties en rijke zakenlui. Niet iets voor de gewone man zoals u en ik. Automatisch stelden velen de vraag: wat voor toekomst heeft zulke dure Apple Watch? En toen kwamen er geruchten over een nieuwe generaties Apple Watch en bleven we met de vraag wat er zou gebeuren met het gouden horloge. Het was voor velen al duidelijk dat de gouden horloge niet zou blijven bestaan. Velen dachten daarom dat de Edition op het einde van zijn leven was. Mensen vervangen niet elk jaar een $10 000 horloge, was het veelgehoorde argument. Wat bleek: het lot van de Edition was niet helemaal wat we verwacht hadden en veraste mij aangenaam. En eerlijk gezegd, Nu ik er op terug kijk lijkt het me ook een logische stap.


Lees ook: Waarom we nooit een touchscreen Mac zullen zien.


Het lot van de Edition.

Het is niet langer een $10 000 horloge, maar wel nog steeds het paradebaardje uit de reeks. Wat maakt de Apple Watch Edition en Edition? Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel eenvoudig. De Apple Watch Edition is een unieke uitvoering van de Apple Watch. In de Series 1 was dat goud. In de Series 2 wordt dat keramisch. De witte keramische behuizing van de Apple Watch Edition Series 2 geeft hem een uniek ontwerp dat geen andere fabrikant ooit heeft getoond. Toch niet in technologie. Het witte keramiek wil niet noodzakelijk zeggen dat de behuizing is gemaakt uit wit porselein zoals een goede keramist dat doet. Het wil zeggen dat het opgebouwd is uit keramische grondstoffen. Om exact te zijn: zirkonia vermengd met alumina, als we Apples web-site mogen geloven. Apple geeft niet veel uitleg over hoe het tot een behuizing gevormd wordt. We moeten het voorlopig doen met een vage uitleg die ons verteld dat het zirkonia poeder samen met het alumina geperst wordt in een mal en vervolgens gesinterd en gepolierd wordt met een diamandsuspensie. Ik heb zelf een opleiding keramiek gevolgd en voor de mensen die niet weten wat sinteren is. Sinteren is het proces dat bij keramiek in een oven gebeurd waarop hoge temperatuur de kleideeltjes samensmelten tot een waterdicht en harde massa. Apple benadrukt niet letterlijk dat zij de behuizing stoken op hoge temperatuur, maar naar mijn kennis is dat wat hier gebeurd. Ik kan geen andere manier bedenken die zij zouden gebruiken om het zachte materiaal om te toveren tot een harde massa.


Lees ook: Apple watch is het grootste succes van Apple tot nu toe. Geen Flop.


Het lot van de Edition ziet er dan weer mooi uit. De Edition uitgave blijft voortbestaan, maar het lijkt er naar uit dat we bij elke generatie een nieuwe Edition zien die gemaakt is uit een ander materiaal. Ik verwacht dan ook niet dat we bij de series 3 nog een wit keramische Edition zullen zien. In de plaats daarvan zullen we weer verast worden met een nieuw materiaal dat weer zo uniek is als deze. De Edition is dan ook een unieke uitgave van de Apple Watch. Één die ze niet elk jaar vernieuwen. In de plaats daarvan brengen ze elk jaar een nieuwe unieke Edition uit. Anders was het toch ook helemaal geen Edition, niet?  En even over de keramische behuizing. Het zou mooi zijn als deze techniek gebruikt wordt voor de volgende generatie iPhone. Dan staat die zeker op mijn verlanglijstje.