Augmented Reality en Tim Cooks plannen


Iedereen heeft het nu over VR oftewel Virtual Reality. En als iedereen op zoek gaat naar de toekomst die deze technologie ons gaat brengen lijkt Tim Cook eerder zijn zinnen gericht te hebben op AR (Augmented Reality). Apple lijkt meer toekomst te zien in AR dan VR. Wat kunnen we verwachten en wat zou een goede AR toepassing zijn?

Het verschil tussen AR en VR

Zoals je al door had is er een groot verschil tussen AR en VR. VR Brengt je onder in een compleet virtuele realiteit. Dit is een goede toepassing voor Games. Games zijn dan ook de meest voorkomende toepassing van VR. Maar Tim Cook zei dat hij VR niet sociaal genoeg vondt. Zo zit je ingesloten in je eigen cocon zonder contact met andere mensen. AR zou dit meer moeten aanmoedigen en een rijkere ervaring geven.

“Few people are going to view that it’s acceptable to be enclosed in something, because we’re all social people at heart,” Tim Cook

Tim Cook ziet dan ook meer in AR dan VR. Zo zegt hij dat VR intersant toepassingen heeft, maar dat hij denkt dat AR bredere toepassingen heeft dan VR.

“VR, I think, has some interesting applications, but I don’t think it’s a broad-based technology like AR,” Tim Cook

We kennen — neem ik aan — ondertussen allemaal het concept van VR al, nu steeds meer VR consoles op de markt komen. Een echte duidelijke toepassing van wat AR kan zijn is er nog niet gekomen. De meest indrukwekkende toepassing van AR op dit moment is Pokémon GO, en het is een geweldig succes. Maar Pokémon GO werkt nog altijd op je Smartphone. AR heeft veel meer toekomst om groot te worden dan de toepassingen dat we tot nu toe gezien hebben in smartphones. Één van die toepassingen is een AR headset. Dat is een soort bril waar een display in zit, maar in tegenstelling tot VR kijk je er los door, zodat de virtuele laag mooi overvloeit in de realiteit, en daar komt de naam van Augmented Reality oftewel Toegevoegde Realiteit van. Microsofts HoloLens is een van deze headset en ook Googles Glass probeerde dit concept aan de man te brengen.


Lees ook: Smartglasses, mode of toch gewoon maar geeky?


AR en wat het ons kan brengen

AR heeft een breed scala aan toepassingen en velen die we de dag vandaag nog niet eens kunnen bedenken. Wat Apple juist als toepassing voor AR ziet is niet duidelijk, en of de iPhone dan nog intersant voor ons zou zijn al evenmin. AR kan namelijk veel van de toepassingen die de iPhone ons bied overnemen en het zou dan zomaar kunnen dat de iPhone de zelfde weg bewandeld als de iPod, iets waar Apple niet vies van is. Toen de iPhone uit kwam was het niet meer nodig voor ons om een draagbare muziekspeler mee te sleuren, de iPhone nam die taak hellemaal over. Zo kan AR het ook onnodig maken om een extern display als een iPhone rond te dragen opdat je berichtjes, tweets, foto’s, enz… allen recht voor je ogen kunnen worden geprojecteerd. Hoewel we wel moeten toegeven dat er voor sommige toepassingen niet zo’n ideale oplossing bestaat in AR. Maar veel belangrijker is misschien wel wat AR ons te bieden heeft dat de iPhone ons niet kan brengen. Zo is Pokémon GO een enorm succes. Zulke games kunnen naar de volgende level gebracht worden door ze helemaal te mengen met de realiteit. Inplaats van met je iPhone over straat te lopen kan je zo de Pokémons recht voor je ogen zien. En niet alleen in games zijn er leuke toepassingen. AR kan het mogelijk maken om mensen recht voor je te zien terwijl je kilometers van elkaar verwijderd bent, zo kan een video gesprek veel interessanter worden. En wat zou het leuk zijn dat we bij elk monument — zoals de Eiffeltoren — meteen informatie te zien krijgen waar we anders lang achter moeten zoeken. AR heeft veel toepassingen en zeker als je er vrij in bent mee te gaan en staan waar je wil.


Lees ook: De voordelen van zelfrijdende auto’s.