Het Note 7 fiasco van Samsung

note7
Er is al breed over gepraat in het nieuws. Vast weet je dan ook dat Samsung geplaagd werdt met ontvlambare Galaxy Note 7 smartphones die het bedrijf niet lang geleden op de markt bracht. En ook de verbeterde veilige versie ontkwam niet aan dit lot. Dit bracht Samsung er toe om de volledige Note 7 productie stop te zetten en alle klanten die een van deze toestellen gekocht hadden hun geld terug te geven of een vervangingsapparaat aan te bieden. Ook stuurde zij brandveilige verpakkingen op om de ontvlambare telefoons op te sturen.

Waarom ontvlamt een batterij?

Ontvlambare batterijen is niets nieuws. 1 op de 10 miljoen smartphones zou volgens statistieken ontvlammen, en hoewel dat gevaarlijk is, wordt dit als acceptabel aanzien. Dat is eenmaal het gevolg van hoe de batterij in een smartphone werkt, en ook de iPhone ontkomt hier niet aan. Als je een zoekopdracht doet op het web vind je vast en zeker wel berichten over ontvlambare iPhones. Lithium batterijen werken met twee elektroden gescheiden door een elektrolyt. Wanneer de twee elektroden samen geraken zorgt dit voor een oververhitting en ontvlamming of explosie tot gevolg. Dit is misschien een over vereenvoudigde versie van wat er werkelijk gebeurd, maar ik laat het hier even bij. Lithium batterijen zijn nu eenmaal zwak voor zulke stressvolle zaken zoals doorboring van het omhulsel of oververhitting door het niet goed afvoeren van de hitte gegenereerd door de telefoon.


Lees ook: Is malware de toekomst van oorlogvoeren?


Terug naar de Samsung zaak.

Nu je weet waarom batterijen in smartphones ontvlammen is het even tijd om ons terug te concentreren op de zaak Note 7. Waarom is de Note 7 hier zoveel anders dan andere smartphones? Wel zoals ik al zei: 1 op de 10 miljoen smartphones vatten vlam door hun Lithium batterij. Samsung had op korte tijd veel meer ontvlammende telefoons dan het getolereerde aantal. En zelf de aangepaste versie van hun Note 7 die dit probleem zou moeten oplossen had al snel na distributie 5 nieuwe zaken van een ontvlamde telefoon. Wat hier juist de oorzaak van is heeft Samsung nog niet bekend gemaakt. Wel maakte het bekend dat het volledig stopt met de productie van de Note 7 lijn en dat alle Note 7 klanten hun gsm kunnen omruilen of en terug betaling kunnen krijgen. Maar hoe is het mogelijk dat samsung zo’n fundamentele fout kon maken. Wel, zo’n fout kan eender welk bedrijf overkomen, zelfs Apple. En Apple heeft al zijn lijst met problemen die opdoken na productlanceringen zoals Bendgate en Antenagate, maar geen van hen was op de schaal dat Samsung nu mee maakt. Sommigen beweren dat de oorzaak zat in het feit dat Samsung gedreven was de lancering van de iPhone 7 voor te zijn. Dit moet er toe geleid hebben dat er over enkele zaken in het ontwerp proces overgekeken werd. Samen met de drijfveer om een zo groot mogelijke batterij te leveren in een behuizing die veel te klein was om de hitte die die batterij ontwikkelde af te voeren heeft dit vermoedelijk geleid tot het ontvlammen van de telefoon. Samsung had dit kunnen voorkomen moesten ze wat langer de tijd genomen hebben om hun ontwerp op punt te stellen, want ik moet wel eerlijk zeggen, het ontwerp dat Samsung met de Note 7 bracht was niet slecht. Ik ben een Apple fan en heb altijd naar Samsung gekeken met het idee dat zij het niet begrepen, maar de Note zeven was in veel opzichten anders. Toch leek Samsung niet genoeg kwaliteitscontrole gedaan te hebben. Samsung heeft altijd de drang gehad om eerst te zijn, dat heeft hen nu de das om gedaan. Zo zie je maar weer dat de eerste niet altijd wint. Dit fiasco zorgt er waarschijnlijk voor dat meer mensen over stappen naar een iPhone of ander merk dan Samsung en zal op lange termijn blijvende schade veroorzaken voor Samsung. De koste dat de terug roep actie bedraagt liggen tussen de 4 en 5 miljard. Het verlies aan inkomsten zal op lange termijn nog veel meer zijn.


Lees ook: Waarom we nooit een touchscreen Mac zullen zien.