Na de nieuwe Macbook Pro is het tijd voor een nieuwe iMac.

mbp13rd-tb-2016-spgry-orange_pr_00-0008-052-print
Apple lanceerde de nieuwe Macbook Pro met Touch Bar. Een hele sprong vooruit op vlak van technologie. De Touch Bar brengt de Macbook Pro weer helemaal bij de tijd. Maar met Microsoft die één dag daarvoor zijn nieuwe Surface Studio lanceerde. Een 28 Inch iMac achtige computer wordt het tijd voor Apple om weer aandacht te besteden aan de iMac.

Surface Studio.

Microsoft liet zich helemaal los gaan op zijn Surface Studio. Hun eerste desktopcomputer uit eigen hand alla iMac. Ik zag de promotie video van de Surface Studio en stond werkelijk versteld. Als een grote Apple fan dacht ik nooit dat ik onder de indruk kon geraken van een product uit Microsofts koker. Ik ben destijds het Windows platform ontvlucht voor de slechte stabiliteit en dat is nog steeds de reden waarom ik niet snel zal terugkeren. Maar de Surface Studio liet me helemaal versteld staan. Het 28 inch touchscreen paneel staat toe om met een pen te tekenen en een extra accessoire genaamd Dial staat toe om allerlei snelkoppelingen te bereiken, net als Apples Touch Bar. Als we dit vergelijken met Apple’s nieuwe Macbook Pro met de Touch Bar zien we duidelijk een verschil in de markt die men wil bereiken. Microsoft mikt duidelijk op creatieve professionals — een markt die eerder aan Apple toebehoorde — terwijl Apple met zijn Touch Bar eerder iedereen wil aanspreken. Apples Touch Bar lijkt me dan ook een breder gebruik te hebben dan Microsofts Dial. Maar ooit was Apple het merk voor creative professionals. Ik stel me dan ook de vraag of het niet eens tijd is voor een touchscreen iMac.


Lees ook: Het Note 7 fiasco van Samsung.


Waarom Apple nog geen touchscreen Mac maakte.

Ik schreef er al eerder over. Apple ziet het idee van een touchscreen Mac niet zo zitten. Hun argument: touchscreens werken niet optimaal in een verticale positie. Je hand wordt moe en valt uiteindelijk naar beneden. Dit is een klacht dat microsoft duidelijk begrepen heeft met zijn Surface Studio. Daarom kan je het massieve scherm tot een bijna horizontale positie brengen zodat het uitermate geschikt is om op te tekenen of met je vingers te bedienen. De vraag die ik me er dan wel bij stel is of mensen überhaupt dit gaan doen. De computer is uiterst geschikt om met een muis te bedienen. Gaan mensen werkelijk hun scherm plat leggen om het als een touchscreen te gebruiken? Buiten creative taken zoals een foto bewerken in Photoshop of een ontwerp maken in Illustrator geeft dat niet veel meerwaarden. Maar laat het daar nu net om gaan. Een ander argument van Apple was dat een Touchscreen interface niet goed mengt met een interface dat bediend wordt met muis of trackpad. En dat is dan ook de achilleshiel van Windows 10. Dit is misschien de meest doorslaggevende redenen om aan te nemen dat Apple nooit een touchscreen — iMac of Mac in het algemeen — gaat maken. Touchscreens zijn nu eenmaal niet handig op een PC. Wat dan over creative professionals?


Lees ook: Waarom we nooit een touchscreen Mac zullen zien.


De iMac.

Of Apple nu een touchscreen iMac maakt of niet. Het is tijd voor een groot staaltje innovatie op de iMac. uiteraard moet de Touch Bar naar het iMac toetsenbord komen. Maar een radicaal designverandering is ook welkom. Het design van de iMac gaat weeral even me en ziet er wat gedateerd uit. Een touchscreen scherm voor de iMac mag dan niet ideaal zijn en in het algemeen gebruik een beetje overbodig. Toch is er een markt die deze technologie goed zou kunnen gebruiken: Creative Professionals.  Als Apple er in slaagt om het iMac scherm naar een gigantisch teken oppervlak om te toveren dat gevoelig is voor de Apple Pencil dan zou dat een welkome verbetering zijn. Ik verwacht geen complete touchscreen iMac zoals Microsoft dat deed met zijn Surface Studio. Apples argumenten hebben ergens wel een beetje logica, maar creative taken zouden zoveel makkelijker zijn als we met de Apple Pencil op het iMac scherm konden tekenen. Uiteraard in horizontale positie. Je kan natuurlijk argumenteren dat de iPad daar hét apparaat voor is, en dat is in zekere zin ook wel zo. Dat is een van de redenen dat ik nooit gesnapt heb waarom Microsoft een Touchscreen laptop op de markt gebracht heeft; een tablet is nu eenmaal beter in deze taken. Maar een tablet in het 27 inch formaat van de iMac is ondenkbaar. Dat is nu net de redenen waarom ik denk dat dit argument voor de iMac niet opgaat. Apple zou zijn Creative klanten erg tevreden kunnen stellen met zo’n verbetering op de iMac. En laat het nu net Apples sterkste kant zijn om dit soort technologie te perfectioneren zodat het optimaal werkt en niet als een half gebakken oplossing uitbrengt. De vraag is alleen: vindt Apple de creative markt — die ooit zo belangrijk voor hen was — groot genoeg om dit soort innovaties door te voeren. Apple wil altijd technologieën maken voor de massa. Daarom zou het zomaar kunnen zijn dat Apple geen waarde vindt in een technologie die maar een klein deeltje van hun klanten kan bekoren.