Waarom de iPhone 8 geen Augmented Reality functie krijgt


iphone8Nieuwsflash: De iPhone 8 krijgt Augmented Reality functie, althans Robert Scoble, een bekende Amerikaanse podcaster. Zo beweerd hij dat Apple de iPhone 8 van sensoren gaat voorzien zodat deze voor de ogen als een bril geplaatst kan worden en zo een virtuele laag over de werkelijkheid legt, net als Microsofts Hololens. Dit lijkt een intersant vooruitgang, maar hier zijn enkele reden waarom ik denk dat dit niet gaat gebeuren en dit een wilde fantasie is uit Scobles dromen.

Chaotisch artikel zonder veel inhoud

Om te beginnen levert het stuk dat Scoble hierover schreef bij mij veel vraagtekens op. Het is niet duidelijk of zijn zogenaamde bronnen betrouwbaar zijn, laat staan dat zij ook daadwerkelijk bestaan. Het article dat hij schreef is heel verwarrend. Het maakt niet echt duidelijk waar hij naartoe wil. Daarbij betrekt hij Mark Zuckerberg nog bij het geheel dat de boodschap die hij brengt niet veel goed toe doet. Het artikel is zo chaotisch dat het voor mij wel lijkt dat hij zijn wilde fantasieën over wat hij de toekomst vindt voor de iPhone even op een rij wil zetten zonder echt duidelijk te maken dat het maar fantasieën zijn of dat hij dit echt uit bronnen vernomen heeft. Het ontbreken van duidelijkheid en een grote structuur doet mij eerder geloven dat dit artikel op niet veel waarheid gebaseerd is.


Lees ook: Smartglasses, mode of toch gewoon maar geeky?


De iPhone is niet het ideale apparaat voor AR

Velen dromen misschien van AR toepassingen in de iPhone, maar de iPhone is niet het ideale apparaat om als AR bril te gebruiken. Dat het voor VR kan dienen twijfel ik niet aan, maar AR lijkt mij onwaarschijnlijk. Dit is een reden te meer om aan zijn boodschap te twijfelen. AR mengt de realiteit met een virtuele laag. Wanneer men de iPhone voor de ogen plaats blokkeert dit toestel het gezichtsveld van de drager. Natuurlijk kan men de realiteit die men voor zich bevind via de camera op het scherm toveren, maar de toepassing die men hier schets lijkt heel dubieus. De beste toepassing voor AR is nog altijd een transparante bril waar men op een transparant scherm beelden vormt die boven de werkelijkheid geprojecteerd worden. Deze werkelijkheid passeert gewoon door het glas van de bril zoals dat bij een gewone bril doet, dit is de manier waarop Microsofts Hololens werkt. Omwille van technische redenen is dit niet mogelijk bij een iPhone. Scobles fantasieën lossen dit op door te zeggen dat apple een transparant scherm in de iPhone 8 zal steken, en dat de batterij en alle andere componenten naar de marge van het toestel zal verhuizen. Dit spreekt andere geruchten tegen die vertellen dat Apple met de iPhone 8 een einde zal maken aan het lange bestaan van marges boven en onder de iPhone. Zonder die marges is er geen plaats voor de batterij. Laat staan dat de toepassing die Scoble hier suggereert in werkelijkheid wel praktisch is. Mensen klagen al jaren over de slechte batterijduur van de iPhone. De batterij van de huidige iPhone neemt zogoed als het gehele oppervlak van de iPhone in, met enkel nog een kleine marge vrij voor alle andere hardware, en batterijen zijn simpelweg niet genoeg geëvolueerd om zeg pakweg 90% van hun volume weg te nemen en nog steeds dezelfde capaciteit te behouden. Tenzij we plots verrast worden met een nieuwe batterijtechnologie zal dit niet gebeuren.


Lees ook: Augmented Reality en Tim Cooks plannen.


Een iPhone voor je gezicht is gewoon weg stom

Inderdaad, een iPhone voor je gezicht slaat nergens op. iPhones hebben een geweldig design, maar om eerlijk te zeggen: Ik zou niet graag met zo’n toestel voor mijn gezicht over straat lopen. Het grootste potentieel van AR is dat men het continu kan gebruiken, het kent toepassingen op straat, binnenshuis en waar dan ook, maar met een iPhone continu voor je ogen rondlopen lijkt mij ronduit belachelijk en bovendien helemaal niet handig. Apple heeft met zijn Apple Watch laten zien hoeveel zij begrijpen van fashion, hoewel dat misschien niet iedereen het daar mee eens is. Deze kennis van fashion is ook van toepassing op AR, Een bril is altijd al een fashion accessoire geweest en dit moet Jony Ive ook begrijpen. Een iPhone voor je ogen dragen kan je nu moeilijk fashion noemen. Het lijkt mij eerder iets voor freaks. Ik geloof er sterk in dat Apple bezig is met het creëren van een AR apparaat, en in het artikel van Scoble zit dan ook een klein beetje waarheid verborgen, maar Apple moet begrijpen dat een iPhone voor je ogen niet bepaald elegant is. Wat Apple op het gebied van AR te brengen heeft zien we zeker een vast in de toekomst. Of het de iPhone zal zijn lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

Het volledige artikel van Scoble kan je hier vinden.