Het verdwijnen van Airport en wat over focus.

Airport
Apple stopt met het produceren van Airport wifi stations. Althans dat was het gerucht dat deze week naar buiten kwam. Een pijnlijke zaak. Ik gebruik al jaren Airport basis stations om mijn huis te voorzien van Wifi en hield van het gebruiksgemak en de mogelijkheid om een backup te maken van mijn Mac naar Apples Time Capsule. Maar is het nu echt zo erg dat we afscheid moeten nemen van Apples Wifi systeem?

Het gemak van Airport.

Apples Airport was een eenvoudige keuze voor mij. Toen ik mijn eerste Airport basis station kocht was het gebruiksgemak van de concurrentie rampzalig. Airport loste dit op met een eenvoudige app voor de Mac. Hiermee was de Airport eenvoudig te configureren zonder enige kennis van netwerkbeheer. Ik ben zelf nu wel technisch aangelegd, maar heb altijd van eenvoud gehouden. Soms moeten dingen gewoonweg werken. Later kwam er een app voor de iPhone en iPad. Daarmee was de Airport de ideale wifi router in huis voor zij die gebruik maakte van iOS apparaten of Mac. Maar Airport was nooit een grote geldbron voor Apple. Het was een randapparatuur dat hun hooft productcategorieën moest bijstaan.


Lees ook: Waarom de Macbook Pro wel Pro is.


Het einde van Airport.

De laatste tijd kuist Apple zijn product assortiment grondig op. Zo moest jaren geleden de Xserver al zijn laatste adem uitblazen, verdween recent de Cinema Display en lijkt nu ook de Airport aan zijn beurt te zijn. Maar is dit nu echt zo erg? Apples product assortiment is de laatste tijd erg gegroeid. Maar er is één ding dat ik nog goed uit het verleden van Apple herinner. Op één van zijn bekende Keynotes toonde Steve Jobs een tabbel met twee kolommen en twee rijen. Dit vormde het assortiment aan producten dat Apple zou produceren en heeft Apple uit het naderende faillissement gered. Apple produceerde na het vertrek van Steve Jobs werkelijk alles. Dit leidde hen naar steeds hoger productie kosten en steeds krimpende winstmarges. Toen Steve Jobs terug kwam sloopte hij bijna het hele assortiment aan producten dat Apple maakte en hield enkel vier Macs over. Snel vooruit spoelend is het producten gamma van Apple weer hard gegroeid. Het is tijd om even met de sloophamer rond te lopen. Een keuze van Apple die ik heel goed begrijp.


Lees ook: Na de nieuwe Macbook Pro is het tijd voor een nieuwe iMac.


Het concept van Focus.

Apple staat bekend voor zijn focus op een beperkt aantal producten. Maar nu Steve Jobs er niet meer is en Apple een groter aanbod aan producten heeft, moet Tim Cook zich bewijzen als CEO. Hij kreeg al veel te verduren van media die hem vergeleek met CEO’s als Steve Balmer. Een onterechte en niet onderbouwde vergelijking, als je het mij vraagt, maar tegelijkertijd zal Tim Cook nooit de visionair zijn die Steve Jobs was. En dat neem ik hem ook niet kwalijk. Een reden te meer om te bewijzen dat hij zijn focus goed kan behouden. Één ding waar hij zich in moet bewijzen is dat hij niet stil zit en nieuwe succesvolle productcategorieën kan introduceren, zodat Apple niet tot in de eeuwigheid afhankelijk blijft van zijn iPhone. Een succes dat niet eeuwig kan blijven doorgaan. Of de Apple Watch daar één van is laat ik nog maar even in het midden. Maar langs de andere kant moet hij ook bewijzen dat hij zijn focus kan behouden en niet zoals Samsung wordt die werkelijk alles produceren. Daarom is het goed dat hij de sloophamer haalt door het steeds groeiende product assortiment en opnieuw focus introduceert in een steeds groeiend bedrijf. Apple mag onder het bewind van Tim Cook niet weer de zelfde fout maken die het in het verleden deed en een eindeloos assortiment van producten op de markt brengen. Daarom is het goed dat we afscheid moeten nemen van de Airport, de Cinema display en hopelijk later ook nog de iPod. Hoen pijn dat dat ook doet.