Waarom de Macbook Pro wel Pro is.

Macbook Pro
Apple bracht recent de Macbook Pro uit. Na vele klachten over het al dan niet Pro zijn van de nieuwe macbook met Touch Bar kom ik tot de conclusie dat het Apples juiste keuze was om te doen, en hier is waarom:

Macbook Pro is helemaal niet Pro?

Voor zij die het nieuws de afgelopen dagen niet gevolgd hebben. Waar gaan deze klachten nu eigenlijk over? Enerzijds zijn er klachten dat de nieuwe Macbook Pro geen 32 GB RAM ondersteund. Dit kan een vervelende zaak zijn, maar Phil Schiller heeft deze al reeds behandeld. Simpel gezegd: de huidige generatie procesoren die in de Macbook Pro zitten hebben geen ondersteuning voor het energiezuinige RAM geheugen van 32GB. Om hier wel 32 GB RAM aan te kunnen bieden zou Apple naar een desktop variant moeten gaan van het RAM geheugen. Dit zou de capaciteit van de batterij met de helft degraderen. Een eenvoudige afweging die Apple daar maakt. En wees nu eerlijk: We kunnen dan nu wel klagen over het gebrek aan 32 GB RAM, maar als de batterij maar 5 uur meegaat inplaats van 10, dan hadden we het ook niet goedgekeurd. Wat we eigenlijk willen is een computer met 32 GB RAM die 10 uur op batterij mee gaat. Helaas was dit nog niet mogelijk. Hier moeten we dus mee leven. Het goede nieuws: een toekomstige versie van Intels processor ondersteund wel het 32 GB RAM, dus even geduld en je kan een gloednieuwe Macbook Pro kopen met 32GB RAM. En een reminder. Het is niet dat Apple je iets afgenomen heeft. Apple heeft nog nooit een Macbook aangeboden met 32 GB RAM.


Lees ook: Na de nieuwe Macbook Pro is het tijd voor een nieuwe iMac.


Een andere klacht — en misschien wel het meest gebuikte argument — is dat de Macbook Pro helemaal geen Pro aansluitingen heeft. De Macbook Pro bevat 4 Thunderbolt 3 poorten die tevens doorgaan als USB-C. Dit is volgens Apple de nieuwe standaard en bevat ook veel voordelen. Zo is het sneller dan alle andere aansluitingen die op de vorige generatie Macbook Pro zaten, kan je je kabel nooit verkeerd steken omdat hij omkeerbaar is, en er is maar een soort aansluiting, dus je hoeft niet te zoeken in welke poort het past. Plug en Play. Enkel, Pro gebruikers hebben een heel arsenaal aan externe apparatuur die men niet rechtstreeks aan de Macbook Pro kan aansluiten. Dit omdat zij een oude standaard gebruiken. Boodschap van Apple: koop een verloopstukje.


Lees ook: Het Note 7 fiasco van Samsung.


Waarom het argument over de nieuwe aansluitingen niet opgaat.

De Macbook Pro ondersteund dus niet out of the box alle apparatuur waar we gewend aan waren. Logisch dat we klagen. De vele verloopstukjes die nodig zijn om al je apparaten inclusief Apples eigen iPhone aan te sluiten is heel wat. Maar toch ben ik het niet eens met de argumenten van vele mensen. USB-C en Thunderbolt 3 is de toekomst. Daar is geen weg rond. Ik moet eerlijk zeggen ik zie het voordeel van één aansluiting waar al mijn toekomstige apparatuur op past wel helemaal zitten. Niet meer zoeken in welke poort mijn kabel nu past. Er is maar één en het werkt. Maar uiteraard zitten we momenteel met een hele hoop apparatuur die de nieuwe standaard niet ondersteund. Dit is oude apparatuur die we met de loop der jaren hebben bijeengesprokkeld. En hier komt mijn argument: of Apple nu de nieuwe Macbook Pro’s had voorzien van klassieke aansluitingen of niet. Er komt toch een moment dat ze de overstap moeten maken naar nieuwe standaarden. Net als bij de floppy disc en net als bij de CD. Daar is geen weg om. En uiteindelijk zullen we begrijpen dat het nieuwe beter is. Had Apple langer moeten wachten? Misschien. Maar heel zeker is dat niet. Als Apple wacht met een nieuwe standaard door te drijven is dat alleen maar uitstel van executie. We zouden langer vasthouden aan onze apparatuur met de oude standaard. De pijn zou niet verzachten. Het blijft even vervelend wanneer Apple de overgang maakt. Enkel komt het later. En het belangrijkste van al: je mag niet vergeten dat de pijn maar tijdelijk is. Nu zitten we misschien wel met verloopstukjes om je huidige apparaten aan te sluiten, maar die blijft ook niet eeuwig leven. Van zodra je deze weer vervangt kies je toch voor een alternatief dat zonder verloopstuk op je mac past. En vergeet het allerbelangrijkste niet: Apple heeft je nooit verplicht een nieuwe Macbook Pro te kopen. Vindt je het vervelend dat je verloopstukjes nodig hebt. Koop dan een ouder model. Apple heeft nog steeds het 2015 model beschikbaar in hun winkels en dat model kan nog steeds goed mee.