AirPods, eindelijk weg met de draad.

Gisteren was het 20 december. Dat betekend: AirPods arriveerde met de pakjesdienst. Ik heb ze sinds gisteren getest en hier zijn de pro’s en contra.

Pro’s

Zoals het altijd gebeurd met productaankondigingen van Apple, is er veel kritiek vanuit Apple fans en ook niet zo’n Apple fans. Maar toch zijn er aan de nieuwe AirPods goede kanten. En om duidelijk te zijn. Ik gebruik ze al erg graag. Het belangrijkste aspect voor mij is dat ik eindelijk van die vervelende draad af ben. Ik bleef altijd overal achter haken met mijn traditionele in-ear hoofdtelefoon. Ik luisterde ook graag muziek in bed, en ook dat was niet zo’n geweldige ervaring. En tot slot. Ik moest elke twee maanden mijn hoofdtelefoon inleveren, om ze om te ruilen onder garantie. De enige reden dat ze het telkens weer begaven, was het falen van de kabel. Er was geen enkel merk dat daar onderuit kwam. Ik heb nooit eerder de overstap gemaakt naar draadloze hoofdtelefoons, omdat zij nooit volledig afscheid namen van de kabel. En met het prijskaartje, dat aan de meesten van hen hing, kon ik het risico niet nemen, dat ook zij het, omwille van de kabel, begaven. Maar AirPods maken daar eindelijk korte metten mee.

De geluidskwaliteit valt ook erg goed mee. Het is veel positiever dan dat ik verwacht had. Natuurlijk is het nog afwachten of het op het zelfde niveau blijft door de tijd heen. Apples EarPods hadden hier problemen mee, maar dat lag waarschijnlijk ook al weer aan de kabel.

Mensen hebben hun vrees voor het verliezen van de AirPods luid en duidelijk geuit op sociale media. Ik draag ze nu al sinds gisteren en eerlijk: ze blijven werkelijk goed zitten. De enige keer dat ik er problemen mee had — en dat komt omdat ik graag muziek luister in bed — was dat ze uit mijn oren glipten terwijl ik met mijn hoofd op het hoofdkussen lag. Dit gebeurde telkens enkel aan de zijde die in aanraking kwam met het hoofdkussen. Maar bij gebruik overdag bleven ze fantastisch goed zitten. Natuurlijk zijn niet ieders oren het zelfde en kan jij daar een andere ervaring mee hebben. Als de EarPods al niet geschikt waren voor je oren, zullen deze je ook niet goed bevallen.


Lees ook: Het verdwijnen van Airport en wat over focus.


Ik hou ook van het automatisch pauzeren van muziek, wanneer je ze uit je oren haalt. Iets dat door velen zal gewaardeerd worden. En op het bovenstaande punt: Dit is een handige toepassing voor moesten ze toch uit je oren glippen. Het wordt namelijk meteen duidelijk dat je achter een AirPod moet gaan zoeken, zodra ze uit je oren zijn.

De batterijduur voldoet ook ruim aan zijn verwachtingen, en met de oplaad case kom je ruim een dag toe. Ik heb de case nog maar een keer aan het stopcontact moeten hangen op moment van schrijven. En nog zit er 40% in.

Tot slot is het verbinden van de AirPods een fluitje van een cent. Meer nog: je hoeft het maar één keer te doen voor al je persoonlijke (Apple) apparaten, op Apple TV na dan. Geen idee waarom dat niet gaat.

Contra

Naast de pro’s zijn er natuurlijk ook contra. Het kan bijna niet anders. Één belangrijke zaak: het ontwerp valt niet bij iedereen in de smaak. Ik vind het zelf ook wel een beetje vreemd. Maar voor mij kan het er wel mee door. Het fijt dat ik nu voor goed van de vervelende kabel af ben, is al genoeg om hen te gebruiken. Voor anderen kan dat anders liggen natuurlijk.

Hoewel de AirPods maar één keer moeten verbonden worden om ze op al je Apple apparaten te gebruiken, geld dit niet voor de Apple TV. Ik heb geen idee waarom dit niet gaat. Had Apple geen tijd genoeg om dat voor elkaar te krijgen, of was er een andere reden? Wil je ze met de Apple TV gebruiken, dan is een tweede verbindingsproces via de bluetooth instellingen verijst.


Lees ook: Na de nieuwe Macbook Pro is het tijd voor een nieuwe iMac.


En tot slot: meer gestures dan Siri activeren of pauzeren zijn niet mogelijk. Sterker nog: er is er maar een van de twee tegelijkertijd instelbaar. Je kan via de instellingen op je iPhone configureren of de AirPods Siri moeten activeren, of gewoon de muziek moeten pauzeren, bij tweemaal tikken.

De AirPods zijn een geweldige vooruitgang, maar duidelijk nog een eerste generatie waar veel verbetering aan mogelijk is. Ik kijk al vast uit naar hoe ze in de toekomst evolueren.