iCloud telefoongeschiedenis is een functie, geen bug.

telefoon

Een aantal weken geleden brak er nieuws uit dat Apple stiekem je iPhones telefoongeschiedenis upload naar zijn server. Verschillende media melde dat Apple dit stiekem doet en dat het tegen hun Privacy beleid in gaat, maar niets is minder waar. Het syncen van je telefoongeschiedenis via iCloud is een functie, die bedoeld is om jou bij te staan. Niet om data te vergaren voor overheidsdiensten, die jou willen bespioneren.

Wat Apple verzamelt.

Eerst en vooral: je hebt zelf de keuze om iCloud aan te zetten of niet. Apple verplicht je hier helemaal nergens toe. Het enige probleem dat we hier kunnen aankaarten is dat er in de iCloud voorkeuren geen duidelijk schakelaartje zit waarmee je het uploaden van je telefoongeschiedenis kunt stoppen. Iets waar Apple zeker nog wat aan kan doen. Maar wat verzamelt Apple nu juist en waarom?


Lees ook: Het verdwijnen van Airport en wat over focus.


Wanneer iCloud Drive aan staat in het voorkeuren scherm van iCloud. Synct Apple automatisch je telefoongeschiedenis met iCloud. Dit voor oproepen tot 4 maanden terug. Dit zorgt er voor dat je op al je apparaten kan zien wie je gebeld hebt en wie jou gebeld heeft, ook welke oproepen je gemist hebt. In eerste instantie is deze functie dus bedoeld om jou als consument te helpen. Apple gebruikt deze data niet om jou persoonlijke advertenties voor te schotelen, nog gebruiken ze het om eender welke andere reden jou beter te leren kennen. Apple maakt hier helemaal geen inbreuk op jouw privacy. Toch is er een klein kantpuntje. Apple slaat de gegevens op met de zelfde encryptie dat gebruikt wordt voor iCloud Drive. Dit houdt in dat Apple ten allen tijden jouw telefoongeschiedenis kan ontgrendelen en overhandigen aan overheidsdiensten. Merk wel op dat een geldig bevelschrift van een rechter hiervoor vereist is en dat Apple niet zomaar ieders telefoongeschiedenis blootlegt aan overheidsinstanties ter inzage? Een tweede opmerking is dat in veel landen de wetgeving vereist dat telefoonproviders jouw telefoongeschiedenis voor 1 jaar bij houden. Dit wil zeggen dat overheidsinstanties in de meeste gevallen reeds toegang hebben tot jouw telefoongeschiedenis voor een veel langere periode dan dat Apple hen kan bieden.


Lees ook: Na de nieuwe Macbook Pro is het tijd voor een nieuwe iMac.


Maar er is meer. Apple slaat ook de geschiedenis van jouw FaceTime oproepen op in iCloud; en met iOS 10 gaat zelfs de telefoongeschiedenis van jouw WhatsApp gesprekken —, of welke ander app je ook gebruikt — richting iCloud. Dit zijn gegevens die via de traditionele weg niet toegankelijk zijn voor overheidsinstanties. In geen enkel van de gevallen slaat Apple je werkelijke gesprekken op. Laat dat duidelijk zijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat Apple je gesprekken afluistert. FaceTime gesprekken zijn zelfs volledig versleuteld, en zelfs al zou Apple willen, hebben ze er nog geen toegang toe.

Een onterechte onrust.

De onrust die hier gewekt wordt is volledig onterecht. Zoals ik al zij: in de meeste gevallen hebben overheidsinstanties reeds toegang tot de data dat Apple hun kan bieden zonder Apple daar bij te betrekken. En Apple bouwde deze functie in om het gebruiksgemak van hun apparaten te verbeteren. Het is geen functie die Apple in het geheim ingebouwd heeft om meer over jou te weten te komen, zoals sommige media jou mogen doen geloven. Apple probeert hier louter een intuïtief systeem op te stellen dat jou het gebruik van je telefoon makkelijker maakt. Vooral als je meerdere apparaten van Apple gebruikt. Apple heeft nooit toegang tot je gesprekken en geeft niet zomaar al jouw persoonlijke gegevens door aan overheidsinstanties. Wat ze wel zouden kunnen doen is een optie introduceren om het verzamelen van deze gegevens uit te schakelen, zonder dat je daar heel iCloud Drive voor moet opgeven.