Is het tijd voor een nieuw ontwerp van iOS?

Met iOS 7 veranderde Apple het uiterlijk van zijn succesvolle OS dat op iPhone en iPad draaide. Het skeuomorphisch (jawel) design moest plaatsmaken voor het volledig platgeslagen ontwerp. Ondertussen gaat het ontwerp van iOS 7 al weer enkele jaren mee. Meer nog: over twee jaar zijn er evenveel iteraties van het nieuwe ontwerp uitgekomen, dan dat er bestonden van het oubollige ervoor. Word het niet even tijd voor Apple om te denken een een nieuw ontwerp?

De dood van het skeuomorfisme.

Skeuomorfisme is een term uit het oude Grieks en beschrijft een design stijl waarbij de werkelijke materie anders is dan waar het op lijkt. Dit beschrijft dus goed de digitale gestikte boordjes en alle veel schaduwtjes die in iOS 6 en eerder aanwezig waren. Met iOS 7 volgde Apple de trend, die Microsoft onderanderen, in gang zette en kwamen ze met een nieuw plat ontwerp voor iOS. Dit zorgde voor een verdere verspreiding van de trend, die ons weg bracht van ons skeuomorphisch bestaan. Ook Google liet het skeuomorfisme voor wat het was en kwam met hun Material Design. Het ontwerp van iOS evolueerde vervolgens in kleine stapjes en gaat weeral enkele tijd mee. En als ik de nieuwe Apple Music app bekijk, dan vraag ik me af of het niet weer een beetje oud begint uit te zien. Omdat de eerste iteratie van Apple Music volkomen onlogisch en verschrikkelijk lelijk was, ontwierp Apple de Music app in iOS 10 volledig opnieuw.


Lees ook: Apple, fix alstublieft Autocorrect (-fail).


Vet, groot en rond.

Steve Jobs pleite er ooit voor, dat de hoeken van macintosh venster afgerond moesten worden. Dit zorgde voor veel protest van zijn collega’s. Toen der tijd was het computer technisch veel moeilijker om zulk design voor elkaar te krijgen. Toch lukte het hen. Toen Apple iOS 7 op de markt bracht leek hun focus op afgeronde hoeken weer wat verloren gegaan te zijn. Iets dat ik nooit begrepen heb. Loop maar eens over straat. Elk verkeersbord, nummerplaat of wat dan ook, heeft afgeronde hoeken. Het is gewoon zo. iOS 7 ging meer de kant op van Microsoft die met hun Windows 8 volledig afscheid had genomen van afgeronde hoeken. Maar met iOS 10 lijkt Apple zijn oude liefde terug gevonden te hebben. De nieuwe Music app maakt gretig gebruik van afgeronde hoeken, vette tekst en vooral grote tekst. Het geeft een frisse kijk op het ontwerp van iOS. En graag zou ik het terug zien in meer apps. Music en ook Home gebruiken overal afgeronde hoeken. Ook vette en grote fonds. Wat opvalt is dat ze afscheid genomen hebben van de al oude navigatie balk. Deze is niet meer zichtbaar. In de plaats daarvan scrolt de titel van de pagina gewoon mee naar boven. De terug knop verschijnt alleen wanneer hij nodig is. Daar is dus geen ruimte meer voor gereserveerd wanneer deze niet beschikbaar is. Slechts een select groepje apps van Apple nam deze design taal over, Maar veel stock apps zoals Podcast gebruiken nog steeds het hoekige harde ontwerp van eerder. Podcast heeft dan zelfs nog het oude ontwerp dat Music met zich mee droeg in iOS 9. Ik denk dat het tijd wordt voor Apple om iOS te herontwerpen naar de nieuwe taal die ze met Music en Home in gang hebben gezet. Laat heel iOS er uit zien als de nieuwe Music app. Dat zou fijn zijn. En een wolkammen vernieuwing.


Lees ook: Augmented Reality en Tim Cooks plannen.