Airpods

AirPods, één maand later: magisch bevrijdend

AirPods zijn weeral iets meer als een maand beschikbaar. Sommigen hebben de kans nog niet gehad om er één in bezit te krijgen. De verzend tijden zijn nog steeds 6 weken. Één ding is wel zeker. Het is een groot succes. Maar hoe doen de AirPods het nu na één maand in gebruik?

AirPods zijn bevrijdend

Ik schreef al eerder een artikel omtrent AirPods waar ik ze goed in scoorde. Daar veranderd niet veel aan, maar na een maand gebruik heb ik pro’s en contra gevonden die in een eerste indruk niet al te duidelijk waren.


Lees ook: AirPods, eindelijk weg met de draad.


Wat mij positief op viel na een maand gebruik, was dat ze bevrijdend werkten. Vroeger worstelde ik altijd met de draad van mijn EarPods, of de Beats die ik daarna gebruikte. Je kent het zeker en vast wel. Bij het aantrekken van je jas vliegen de oortjes vaak uit je oren. Dat was bij mij niet anders. Ook bleef ik er op alle onmogelijke plaatse mee achter haken, waardoor ze uit mijn oren werden gerukt. Dit maakt AirPods bijzonder. Het fijt dat er geen draad meer is — en dan bedoel ik ook werkelijk geen draad — zorgt er voor dat de AirPods bijna altijd in mijn oren blijven zitten. Het werkt bevrijdend. Je moet geen rare toeren meer uit halen om de draad onder je jas te krijgen. En de bluetooth verbinding werkt ook altijd. Ik heb niet één keer geweten dat de verbinding onverklaarbaar onderbroken werd. Enkel als ik mijn gsm ergens vergeet en ik loop een andere ruimte in dreigt de verbinding wel weg te vallen, maar dit is gauw gecorrigeerd en waarschijnlijk ook te wijten aan Faraday’s kooi in mijn huis.

De batterij is uitstekend. En dan bedoel ik ook echt uitstekend. Toen ik ze nog niet in huis had, beeldde ik me momenten in waarbij ik ze niet kon gebruiken omdat de batterij leeg zou zijn. Ik heb niet één zo’n moment gehad. Ik ben een hevig gebruiker van koptelefoons en gebruik mijn AirPods de hele dag lang. Ik kan niet bevestigen of mijn AirPods werkelijk de beloofde vijf uur halen, maar één ding is zeker. De batterij gaat voldoende lang mee. ’s middags gaan ze even in de oplaad case. Dat geeft hen weer voldoende kracht om tot de avond door te gaan. En met de oplaad case heb ik voldoende batterij om twee volledige dagen door te maken.

Maar er zijn ook gebreken

Over de AirPods valt veel positiefs te zeggen. Maar niet alles aan de AirPods bevalt me goed. Één van de grote gebreken die bij me boven kwam na een maand gebruik, is dat het niet goed isoleert. Maakt iemand anders lawaai, of loop je door een drukke straat, dan is je muziek nauwelijks te horen door al het remoer dat er rond je is. Iets dat mijn Beats niet hadden. Apple had wat meer kunnen doen om er voor te zorgen dat omgevingsgeluid niet zo hard tot in je oren doordrong. De geluidskwaliteit zit wel goed en het volume moet zeker niet hoger, enkel meer isolatie tegen omgevingsgeluid zou al helpen. Ook kunnen de mensen in je omgeving vrolijk mee luisteren. Iets dat niet altijd gewaardeerd wordt.


Lees ook: Het verdwijnen van Airport en wat over focus.


verder merk ik dat de AirPods niet altijd goed in mijn oren zitten. Dit resulteert in een hoger volume geluid in het ene oor waardoor je eerder het gevoel krijgt dat je enkel aan één kant geluid hebt. Even met je AirPod wiegelen lost dit meestal op. Het lijkt niet zo dat één AirPod niet goed meer functioneert omdat de kant waar het geluid niet goed door komt wisselt van dag tot dag. Het lijk eerder dat mijn oren niet elke dag het zelfde zijn waardoor de speaker met hoge tonen soms geblokkeerd wordt. Dit zorgt er voor dat het geluid uit die speaker je gehoorkanaal niet optimaal bereikt. Het is dan ook aan te raden de AirPods losjes in je oren te dragen. Het te stevig aandrukken van je AirPods resulteerde tevens ook in een te luide bas klank. Apple had hier wat meer over kunnen nadenken. Een iets wat ander ontwerp had dit probleem makkelijk kunnen voorkomen. Dit is een probleem dat ik met mijn Beats namelijk niet had. Gebruik je apples EarPods, dan ken je dit fenomeen vast en zeker wel. Zij gebruiken het zelfde ontwerp als AirPods. AirPods zijn dan ook niet meer dan een draadloze variant van EarPods.


Update: Later bleek dat mijn AirPods toch een defect bleken te hebben. Apple was graag bereid om mijn paar onder garantie te vervangen. Het probleem dat één zeide luider klinkt dan de anderen, komt nog geregeld voor. Na wat langer ervaring te hebben met de AirPods, heb ik ontdekt dat het grondig reinigen van de AirPods dit fenomeen kan oplossen. Er hoopt zich een heleboel oorsmeer op in de speakers. Dit blokkeert het geluid dat uit de AirPods komt. Het kuisen gaat best met een oorstokje. Na het kuisen neemt het effect niet direct weg. Naar mijn gevoel blijft het geluid na een halve dag nog stiller. De volgende dag is het dan meestal weer in orde.


Kort samen gevat: AirPods zijn mijn hoofd paar koptelefoons geworden. Eigenlijk moet ik eerlijk toegeven dat ik niet een keer een ander paar heb gebruikt. Ben je gek van audiokwaliteit, dan is dit niet het juiste paar voor jou. Er zijn andere merken die beter audiokwaliteit bieden en misschien is een bedrade koptelefoon een betere keuzen voor jou.