Hoe de iPad redden?

De verkoop van de iPad is in dalende trend. En dit al voor lange tijd. er moet iets gebeuren om de dalende lijn terug opwaarts te sturen. Velen zeggen dat de iPad aan professionele functies ontbreekt. Functies die de Mac wel heeft. Maar aan elk verhaal zijn twee kanten. Ik gebruik de iPad als mijn hoofdapparaat voor het schrijven, maar als puntje bij paaltje komt, schiet hij bij de afwerking van mijn manuscripten altijd een beetje te kort. Wat moet er dan verander? Is macOS de oplossing? Niet helemaal. 

macOS?

Velen gebruiken het argument wel eens dat de iPad beter op macOS had gedraaid. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Het is waar dat macOS functies bevat die de iPad goed zou kunnen gebruiken. macOS op de iPad installeren lijkt dan een makkelijke oplossing voor velen. Maar toch komt dit het gebruiksgemak niet ten goede. Microsoft ging deze weg al op en eerlijk: Windows 10 is niet goed in PC zijn, noch is het goed in Tablet zijn. Het is een beetje tussenin en niet goed in geen van beide. Terwijl het doel was de beste zijn in beide klassen.


Lees ook: Het verdwijnen van Airport en wat over focus.


Waar brengt dat de iPad dan. De iPad draait op iOS. Een besturingssysteem dat het van de iPhone overgeërfd heeft. Op zich niet zo’n slecht besturingssysteem. iOS is geoptimaliseerd voor touch-input. iets waar de iPad erg op leunt. macOS op de iPad draaien breekt met deze input methode en zorgt voor een slechter gebruiksgemak. En een muis of trackpad naar de iPad brengen lost al helemaal niets op. Het is een stap terug naar het verleden.

Het probleem is Apps, niet het besturingssysteem

De iPad ontbreekt aan professionele functionaliteit. Dat is zeker. En er kunnen zeker en vast wat verbeteringen gebeuren aan het besturingssysteem. Maar naar mijn eigen ervaring —, en ondanks wat velen zeggen — is het besturingssysteem niet het probleem. Het probleem zit hem in apps. De iPad heeft niet veel nuttige software zoals Photoshop of Final Cut Pro X. En als je dan naar software gaat, die ik veel gebruik, namelijk voor het schrijven, dan schieten daar ook veel tekortkomingen in. Neem nu Apples eigen Pages. Pages is mijn hoofd app voor het schrijven van manuscripten en blogposts. Op de mac heeft pages alle geweldige functies waar ik zo van hou. Op de iPad is het een heel uitgeklede versie van wat op de Mac draait. Ik kan geen eigen stijlen aanmaken. Ik kan geen sectie eindes toevoegen. Ik kan zelfs mijn paginagrootte niet op A5 instellen. Wil ik dit, dan moet dat via de Mac. In Apples developer documentatie staat zelfs dat Apple ontwikkelaars aanraad de functionaliteit van hun software beperkt te houden. Maar dat is juist het tegenovergestelde van wat je moet doen als je en productief apparaat wilt maken. de iPad heeft niet macOS nodig. Het heeft de zelfde kwaliteit aan software als de mac nodig. Software voor de iPad is gewoonweg te beperkt in functionaliteit. Dit is niet op te lossen met updates voor het besturing systeem, noch los je dit op door nieuwe hardware in de iPads te steken. Apple moet simpelweg ontwikkelaars aanzetten om professionele software te schrijven, beginende met zichzelf. Apps voor de iPad moeten meer van de gebruikers hun verlangens vervullen. Pas dan is het een waardige apparaat met een eigen bestaansrecht in ieders huis. Maar de iPad mag nooit de Mac proberen te imiteren. Het is belangrijk dat de iPad, iPad blijft. iPad is een uniek apparaat. Ongeëvenaard door anderen. Het is juist zo goed omdat het toegankelijk is voor mensen waar een Mac of pc nooit toegankelijk voor was. Iets waar Microsoft niet in geslaagd is. Hun Surface tablet bied niets meer dan een goede computer. De iPad moet zeker productiever worden, maar apps moeten ontworpen worden met het zelfde gebruiksgemak waarmee de iPad succesvol geworden is. Functies van Mac apps moeten niet gedachteloos gekopieerd worden, maar grondig herdacht zodat ze uitermate geschikt zijn voor iPad. De iPad moet iPad worden, maar dan productiever.


Lees ook: Is de iPhone nog relevant in het ontwaken van AR?


Mac is goed in Mac zijn

Vaak denken we dat de iPad de Mac moet vervangen om succesvol te zijn, maar ook dat is niet waar. De iPad is goed in iPad zijn en de Mac in Mac. Het is compleet zinloos om een apparaat, dat zo geschikt is te doen in wat het doet, te vervangen door één dat minder goed is in wat de Mac doet. De iPad heeft geen apps nodig als Final Cut Pro X. Dat is net waar de Mac in uitblinkt. Focus is belangrijk in het succesvol maken van een product. Daarom is het belangrijk dat iPad trouw blijft aan zichzelf. Tenslotte verkoopt iPad vele malen meer dan Mac. Proberen te zijn wat minder goed is in het doen wat iPad doet en proberen te doen waar iPad minder geschikt voor is is niet de oplossing om de dalende trend om te keren. De iPad moet productief zijn en uitblinken in het doen waar het goed in is. Apps die focus vereisen. Dat is een van de redenen dat ik zo graag schrijf op mijn iPad. De iPad geeft me een zekere focus die de Mac me niet kan geven. De Mac is dan weer goed in andere taken. Taken zoals videobewerking waar je heel veel data bij moet verwerken. Ze hebben alle twee hun bestaansrecht. Geen moet voor elkaar wijken.


Lees ook: Waarom de Macbook Pro wel Pro is.