Komt Apple met een TV-streamingdienst?

Apple TVApple komt met twee originele TV shows. Planet of the Apps en Carpool Karaoke. Dit op hun eigen Apple Music platform. TV is aan de beurt om hervormt te worden. Steeds meer mensen kijken TV online, op YouTube of Netflix. Komt Apple met een eigen TV-Streamingdienst en kan Apple de TV hervormen?

’I cracked it’

Dat waren de woorden van Steve Jobs tegen Walter Isaacson. Niet veel later stierf hij. Sindsdien zaten we met een ongestilde honger te wachten op een TV van Apple. Die is er nog steeds niet, en eerlijk, ik denk ook niet dat die er gauw zal komen. Dat wil niet zeggen dat Apple niet vooruitkijkt op het hervormen van het TV kijken. Mensen kijken heel anders naar TV dan dat ze dat vroeger deden. Hoe kan Apple het TV kijken hervormen?

Content is koning

Het gaat niet zo zeer om de TV zelf, maar wat je kijkt. Mensen kijken steeds meer TV op andere apparaten dan hun TV zelf. Apple zal niet gauw met een eigen TV scherm komen. In de plaats daarvan komt het met unieke eigenzinnige TV shows. Het is best mogelijk dat Apple meer unieke TV-shows naar Apple Music brengt. Het maakt niet uit welk apparaat je gebruikt. Je iPhone, iPad of misschien wel toekomstige Glasses. Je kan het overal op zien.


Lees ook: Hoe de iPad redden?


Het huidige TV kijken is eenrichtingsverkeer. Dit is niet hoe Apple de toekomst voor ogen houdt. TV kijken wordt meer en meer een interactief gegeven. Niet langer het gewoon consumeren van wat je voorgeschoteld krijgt. Planets of the Apps beloofd apples eerste poging te zijn die dit moet verwezenlijken.

Komt Apple met een eigen streamingdienst?

De vraag die velen stellen is of Apple met een eigen streamingdienst komt. Eigenlijk heeft Apple het platform al, en dat heet Apple Music. Over de naam kan je discuteren, maar Apple Music telt al meer dan 20 miljoen gebruikers. Dat is een hele hoop waar je TV shows naar kan streamen. Apple richt zich niet op de zelfde markt als wat Netflix en andere streaming diensten al doen. Apple wil zich eerder focussen op unieke content. Verwacht dus geen rip-off van Orange is the New Black of House of Cards. Apple wil zich meer focussen op Popculture. Verwacht ook niet dat apple op korte termijn een hele catalogus aan reeds bestaande TV-shows beschikbaar stelt. Dat is niet hun doel.

Geen Reclame

Apple geloofd niet in het huidig model van reclame. Tussen shows een blok reclame tonen is volgens hun niet de toekomst. Bij Planets of the Apps of Carpool Karaoke is geen reclame te zien. Dat is een bewuste keuze. We hebben nu eenmaal geen boodschap aan het zien van reclame. De meeste van ons spoelen de reclame die op onze digitale TV komt toch al door. Dat wil niet zeggen dat reclame in de toekomst verdwijnt. Volgens Apple zal reclame altijd blijven bestaan. Reclame makers gaan wel sterkt moeten innoveren.


Lees ook: Is de iPhone nog relevant in het ontwaken van AR?


Apple wil dus niet met Netflix concurreren, maar wil wel veel eigen content aanbieden die hun Apple Music platform bijdragen. Of Apple nog grotere plannen heeft voor de toekomst zullen we pas weten als ze er zelf mee naar buiten komen. Laten we stilletjes hopen op Apples eigen Netflix.