Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8De geruchten over de iPhone 8 gaan momenteel de pan uit. Borderless-design en geen homeknop zijn een paar van de zaken waar we op zitten te wachten. Maar er is nog een indrukwekkende telefoon — en ik zeg het niet vaak —, die deze beloftes al te bieden heeft. Samsung was traditioneel niet één van mijn favoriete merken, en ik gebruik nog steeds iPhone om beveiligingsredenen. Maar met de Note 7 — wat helaas in een fiasco uitdraaide — begon Samsung me werkelijk te imponeren. Dit wordt nu voortgezet met de Galaxy S8.

Van plastiek tot waardevol design

Traditioneel gebruikte Samsung vaak plastiek in hun design van telefoons, een keuze die ik niet zo indrukwekkend vond. Apple daarentegen gebruikte waardig aluminium dat zorgde voor de premium look waar we Apple voor kennen. Hoewel ik Apples design nog steeds beter vind dan Samsungs, is Samsungs design er hard op vooruit gegaan. Met de Galaxy S8 geeft Samsung een telefoon van de toekomst. Het scherm van de S8 ziet er indrukwekkender uit dan dat ik van tevoren gedacht had. De afgeronde afwerking van het scherm geeft er ook een unieke en moderne touch aan, die we nog niet vaak eerder hadden gezien. Dit laat me afvragen waarom apple dit nog niet eerder heeft toegepast, met Steve Jobs gekende obsessie voor afgeronde randen; al moet ik wel toegeven dat met het traditionele Led-LCD’s dit niet tot de mogelijkheden behoorde. Samsung maakt werkelijk indruk met zijn bijna randloos ontwerp. Dit is misschien wel een van de S8 belangrijkste nieuwigheden.


Lees ook: Is de iPhone nog relevant in het ontwaken van AR?


Vingerafdruk en andere authenticatie methodes

Voor het inloggen op de S8 geeft Samsung je werkelijk alle mogelijkheden, die niet allemaal evengoed beveiligd zijn; één van de redenen waarom ik iPhone nog steeds de voorkeur geef. Samsung bouwde traditioneel de vingerafdrukscanner in aan de homeknop van de GSM, net als Apple. Omdat die moest verdwijnen voor het grotere scherm, en omdat Samsung het niet voor mekaar kreeg om de vingerafdrukscanner onder het display in te bouwen — iets wat we hopen dat Apple dat wel lukt —, bouwde Samsung de scanner in aan de achterzijde van de S8. Geen ramp, maar Samsung had wel beter kunnen nadenken over de juiste positionering van de vingerafdrukscanner omdat deze vreemd naast de camera zit; verwarring en een besmeurde camera tot gevolg.


Lees ook: Het Note 7 fiasco van Samsung.


Verder bouwde Samsung een iris-scanner en gezichtsherkening in als alternatief voor het met je vinger inloggen. De iris-scanner lijkt me een leuke toevoeging, maar is niet in elke situatie even bruikbaar. Bij de gezichtsherkenning liep het all helemaal fout. Het heeft niet lang moeten duren of hackers waren erin geslaagd de gezichtsherkening te foppen met een simpele foto; iets dat Apple hopelijk beter doet met zijn variant die volgens de geruchten in de iPhone 8 komt.

Een betere look van Android

Het uiterlijk van Android is niet zo slecht, moest het niet zijn dat fabrikanten specifieke skins ontwikkelen voor hun telefoons. Samsung deed en doet dit nog steeds. Hierdoor was de software in de Galaxy reeks geen pareltje om voor weg te kwijnen. Hoewel Samsung met de S8 niet helemaal afgestapt is van het toevoegen van eigen design — en zelfs eigen apps —, ziet het ontwerp van de s8’s software er veel beter uit. Het is namelijk één van de eerste keren waarbij ik samsungs software mooi vind. Waarom samsung zonodig voor elke Google dienst die in Android aanwezig is een eigen variant moet maken is me een raadsel. Dit lijkt me een zwaar overbodige toevoeging die enkel meer fragmentatie tot gevolg heeft.

Bij dit alles blijft dat de Samsung Galaxy S8 een indrukwekkende telefoon is. Moest Apple niet bestaan, had dit best een van mijn topkeuzes kunnen zijn. Toch verkies ik voor de veiligheid van iOS en de integratie met het Apple ecosysteem.