Home app

HomeKit en het slimme huis


HomeKit gaat al eventjes met ons mee. Na een valse start lijkt er eindelijk een degelijk assortiment aan slimme apparaten op de markt te komen. Ik testte HomeKit even uit met de Philips Hue lampen en één enkele stekker van Elgato Eve. Hier is hoe ik er over dacht.

Als je smart wil gaan moet je all-in smart

HomeKit en alle slimme apparatuur hebben niet meteen een zichtbaar nut. Waarom moet ik nu juist weer een lamp aan kunnen doen met mijn iPhone, als ik ook gewoon de schakelaar zou kunnen bedienen? Een goede vraag. Maar toch ervoer ik meteen het grote nut van het slimme huis. En niet alleen die van Apples HomeKit, maar ik ga er van uit dat dit bij alle IoT (Internet of Things) standaarden een vergelijkbare ervaring geeft. Het gaat hem niet zozeer om het fijt dat je je lampen kan aandoen met je smartphone; ook niet dat je ze kan aanroepen met Siri. Het gaat erom dat je huis op je reageert. HomeKit maakt het mogelijk om je huis in verschillende scenes te transformeren. Een druk op de knop op je iPhone en heel je huis staat klaar voor een gezellig TV-avondje met popcorn. Oké, voor die popcorn moet je zelf zorgen. Maar het punt is; al je lichten gaan op de door jouw gekozen helderheid, kleur of lichttemperatuur. Degenen die overbodig zijn gaan gewoon uit. Je kan ervoor zorgen dat je ventilator je voorziet van een verfrissende bries — moest het een hete zomerdag zijn, als deze dag waarop ik dit schreef — en er kan nog veel meer. Wat me wel meteen duidelijk werd, is dat je als je homeKit gaat — of eender welk andere standaard als Google Home of Alexa —, je er dan volledig voor moet gaan. Er zijn hier nog heel wat lampen die niet met HomeKit geconfigureerd zijn. De smarthome is dan ook niet goedkoop. Dit maakt al snel duidelijk hoe pijnlijk het is dat net, die ene lamp in de badkamer, niet te configureren valt in je HomeKit scenes. En de lampen in de dampkap die zich niets aantrekken van jouw — door hen verstoorde — gezellige TV-avond.


Lees ook: Komt Apple met een TV-streamingdienst?


Maar er is meer

Ik heb helaas niet heel het assortiment aan accessoires die het HomeKit protocol ondersteund kunnen testen. Zo heb ik niet kunnen testen hoe ik mijn huis kan laten reageren op bepaalde sensoren. Sensoren kunnen uit veel zaken bestaan. Je kan een apparaat gebruiken dat kijkt of je deur geopend wordt, of je kan een bewegingssensor gebruiken om na te gaan of er iets in de ruimte beweegt. Dit brengt een skala aan mogelijkheden met zich mee, die ik niet heb kunnen testen. Denk hierbij aan het automatisch activeren van bepaalde scenes als je een kamer betreed.

Ook zou ik een HomeKit compatibel rookmelder willen gebruiken. Naast het vervelende geluid dat het uitkraamt bij rookdetectie, kan je het zo configureren, dat al je lichten in je woning aan gaan waneer er rook in de lucht hangt. Dit zorgt er voor dat je bij brand niet hoeft liggen zoeken naar de lichtknop en zo direct naar het veilige buiten kan. Helaas zijn bij ons nog geen HomeKit compatible rookmelders op de markt. Netatmo zou één op de markt brengen, maar voor een releasedatum is het nog even te vroeg.

Veiligheid

Het slimme huis neemt ook wat beveiligingsrisico’s met zich mee. veel slimme apparaten hebben een slecht beveiligingsimago; vervelend als een hacker jouw rookalarm elke avond laat afgaan. Gelukkig zit dit bij HomeKit een beetje beter. Apple houdt er strenge beveiligingseisen op na voor accessoire ontwikkelaars. Zo moet elk HomeKit compatibel apparaat end to end versleuteling gebruiken om te garanderen dat men het accessoire in het internet verkeer niet kan kapen. Ook maakt HomeKit niet gebruik van gebruikersnamen en wachtwoorden. Deze blijven bij de meeste mensen toch op het standaard wachtwoord staan, wat resulteert in een makkelijke prooi voor hackers. Elk accessoire heeft zo zijn eigen unieke code. Deze kan je makkelijk met je iPhone scannen om het aan je home toe te voegen. Apple houdt er ook een strenge certificering op na, dat er voor moet zorgen, dat iedereen zich aan de door Apple opgelegde regeltjes houdt.  Toch wil ik niet graag gebruik maken van zogenaamde smart camera’s. Het gevoel alleen al dat er iemand mee kijkt is me al te veel. Moest je geven om veiligheid, dan is HomeKit voor jou de beste keuze.


Lees ook: Is de iPhone nog relevant in het ontwaken van AR?


Home app

Dan is er nog de home app. De home app is een thuis voor al je HomeKit accessoires. Natuurlijk kan elke accessoire ontwikkelaar zijn eigen app bouwen. En de meesten doen dat ook. Maar Home geeft dat ene kleine Apple perfectie dat we allemaal gewoon zijn. Maar er zijn ook gebreken aan de home app. Home ondersteund enkel de standaard door apple geconfigureerde commando’s; daar stuitte ik al meteen op een onverwachte hindernis met mijn Philips Hue Ambiance set. Voor het aanpassen van de kleur bij Philips lampen met kleurtemperatuur — Niet de lampen met het volledige kleurenspectrum — gebruikte Philips een niet standaard commando. Dit omdat apple deze setting niet standaard in HomeKit heeft toegevoegd. Dit zorgde er voor dat ik de kleurtemperatuur niet via Home, maar ook niet via Siri, kan aanpassen. Hier zou Apple wat aan moeten doen. Heel het punt van HomeKit was toch, dat je nog maar één enkele app nodig had om heel je huis te bedienen. Uiteindelijk blijk ik van de Home app naar andere derde partij apps te zitten switchen omdat juist die ene functie enkel vanuit de andere app kan bediend worden. Niet echt wat ik me had voorgesteld.


Lees ook: Waarom we nooit een touchscreen Mac zullen zien.


Siri heeft dan ook nog het bekende probleem met de verstaanbaarheid. Hoevaak zeg ik ‘Maak het Gezellig,’ dat Siri het niet begrijpt. Deze scene zit nochtans geconfigureerd in HomeKit. Siri is wel een mooie toevoeging tot je huis. Ook al is het niet perfect. Het maakt het wel een stuk plezieriger om je huis met je stem te bedienen. En laten we hopen dat iOS 11 veel Siri verbeteringen met zich mee brengt.

Kort samengevat: HomeKit is een mooie toevoeging aan je huis. Het heeft veel meer nut dan het op het eerste gezicht lijkt te hebben, maar eens je er voor kiest, heb je er wel het meeste aan als je all-in gaat.