Kan de iMac Pro professionals bekoren?


Apple liet tijdens de Keynote een hele hoop updates zien aan de Mac lijn. Naast de nieuwe macOS High Sierra — ja, die snap ik ook niet goed — bracht apple geüpdatete Macbooks en iMacs, maar één Mac stak echt mijn ogen uit. Apple bracht ons de iMac Pro. De meest krachtige mac gemaakt ooit. Maar kan de iMac Pro professionals bekoren, of slaat Apple hier helemaal de boot mis?

De iMac Pro is niet uitbreidbaar

De iMac Pro is krachtig, en dan bedoel ik ook echt krachtig. Maar leerde Apple uit zijn fouten dat het met de Mac Pro uit 2013 maakte. In 2013 bracht Apple ons de meest vernieuwende Mac Pro tot dan toe. Maar in al dat revolutionair staaltje design, ontwierp Apple zich helemaal vast. Het driehoek-achtige binnenwerk van de Mac Pro bleek lastiger te upgraden dan verwacht. Ontwikkelaars van CPU’s en grafische kaarten leken geen interesse te hebben in het ontwikkelen van kaarten die geschikt waren voor de Mac Pro. Dit maakte het voor Apple onmogelijk om de Mac Pro te upgraden naar een krachtigere hardware en liet Apple achter met een staaltje design dat vast zat in de tijd.


Lees ook: Waarom de Macbook Pro wel Pro is.


Hoewel de iMac Pro niet uitbreidbaar is na aanschaf — iets dat voor veel professionals wel belangrijk kan zijn — heeft het niet het zelfde probleem dat de Mac Pro uit 2013 had. de iMac Pro is capabel om CPU’s en grafische kaarten te gebruiken die vaak vernieuwd worden. Dit zorgt er voor dat Apple tijdig een verbeterde variant van de iMac Pro zal kunnen uitbrengen en deze dus niet met een verouderde configuratie blijft zitten. Het is wel lastig dat, als je de nieuwste hardware configuratie wilt hebben, je dan een volledig nieuwe machine zal moeten aanschaffen. Met een startprijs van ongeveer $5000 is dit niet één van de meest optimale opties. CPU’s en GPU’s worden op een ander tempo ontwikkeld. Zo zou je terug de volledige prijs moeten betalen om enkel je GPU naar het nieuwste niveau te brengen.

De krachtigste mac ooit

De iMac Pro is de krachtigste mac ooit. Ja, echt krachtig. met zijn 8 cores Xeon processor — wat zeg ik, het kan zelfs tot 18 cores — is dit bij verre een beest om mee te werken. Apple richt de iMac Pro dan ook op Ontwikkelaars en Professionals die het meeste nodig hebben van hun grafische kaarten. de iMac Pro rendert complexe 3D scenes als een briesje. Dit maakt het apparaat uitermate geschikt voor VR. Ja, Apple bied nu eindelijk ondersteuning voor VR op de Mac. Ik ben er van overtuigd dat de iMac Pro een uiterst geschikt apparaat is voor gamen. Ik ben zelf geen gamer en weet ook dat veel gamers zweren bij Windows, maar ben je één van dat soort dat liever een Mac gebruikt, en heb je veel geld op overschot, dan is dit de Mac voor jou. Ook is dit een uitermate geschikt apparaat voor videomontage. Iets waar ik me ooit mee bezig hield, maar weer al lang in vertroebelt water ligt. Ik ben benieuwd hoe de creative professionals dit apparaat zullen bekoren. Grafisch design, 3D modeling en Video bewering zijn de industrieën dat dit apparaat aanboort.


Lees ook: Na de nieuwe Macbook Pro is het tijd voor een nieuwe iMac.


 

Er wacht ons nog steeds de nieuwe Mac Pro

Bij de iMac Pro blijft het niet. Apple beloofde het ons eerder al. Er komt nog steeds een nieuwe Mac Pro. Hoewel deze nog niet op het WWDC is aangekondigd, werd deze ons toch al beloofd.

De Mac Pro wordt een uitbreidbaar desktop computer, niet een all in one zoals de iMac Pro. Ik zij het al. De iMac Pro is niet uitbreidbaar. Eens aangeschaft, blijf je zitten met de configuratie die je hebt, tot je een nieuwe koopt. Veel professionals vereisen toch een apparaat dat meer uitbreidbaar is. Dit was de markt de de Mac Pro ooit aanboorde, voor het mis ging in 2013. Maar Apple beloofde ons dat ze ook hen niet in de steek zullen laten. Ze gaven eerder al toe dat ze een fout hadden gemaakt om zulke kleine, maar belangrijke, gebruikersgroep in de steek te laten. Dus wil je er zeker van zijn dat je je Mac kan uitbreiden met de nieuwste hardware, heb je nog even geduld nodig. Maar hoop doet leven, toch?