Mijn eerste indruk van de HomePod

HomePodApple had dit keer weer een ‘One more thing,’ of beter gezegd: een ‘One last thing.’ Tim Cook toonde ons een uitstekend mooi — oké, over uiterlijk kan je discussiëren — ontworpen speaker met Siri integratie. Deze is regelrecht geïntegreerd met HomeKit en je Apple Music bibliotheek. Eén pijnlijk punt hier: de HomePod staat niet op de Belgische Apple site en heeft ook geen ondersteuning voor de Nederlandse taal, Of we hem al snel in België en Nederland mogen verwachten is niet duidelijk, maar uiteindelijk komt hij toch, we moeten misschien gewoon wat langer wachten. Vermoedelijk komt hij in 2018 naar ons land.

Uitstekend design

Het ontwerp van de HomePod is het meest simplistische voor je huis. Het is een perfect ronde cilinder met een stoffen net dat je boksen afschermt. Natuurlijk kan je over design discussiëren, maar dit is een staaltje design dat echt wel in mijn living past. Ik houw dan ook van dit modern minimalistisch design. Verder kan je over het design niet veel zeggen buiten dat het heel mooi is.


Lees ook: Na iOS 11 rest er nog maar één ding voor de iPad Pro


Siri

De HomePod brengt ons ook Siri voor het huis. Ja, inderdaad, Siri ging tijdens WWDC gronding op de schop. Of het zoveel beter is dan voorheen is nog af te wachten. Ik heb in het verleden gemerkt dat bèta’s geen goede representatie zijn voor hoe goed Siri werkt. Siri werkt namelijk helemaal niet goed in bèta’s. En Siri werkte voordien ook niet goed in de release versie. Maar als Apple het dit keer goed krijgt, dan blijkt Siri een goede toevoeging tot je huis. Helaas ondersteund HomePod nog niet de Nederlandstalige (Vlaamse) Siri. En dat is me al meteen duidelijk waarom. Als ik Siri op mijn iPhone gebruik, dan merk ik dat het nog niet helemaal klaar is voor muziek, één van HomePods belangrijkste aspecten. Siri heeft serieus wat meer verstand nodig. Dit is de zelfde reden waarom ik nog steeds met een Apple TV zit zonder Siri. Siri kan best wat beter. Apple beloofde heel wat verbeteringen toe te voegen aan Siri in iOS 11, en deze zullen zeker ook doorgevoerd zijn bij deze HomePod. Maar of Siri nu eindelijk van zijn pijnlijke kwaaltjes af is moeten we nog afwachten.

HomeKit

Wat is een smart speaker zonder integratie met je huis. We hebben dan misschien nog niet allemaal een smart home, maar je kijkt er tegenwoordig niet meer naast. De Philips Hue lampen worden naar je kop gesmeten. Oké, niet letterlijk. De HomePod biedt samen met Siri een geweldige integratie met HomeKit. Dit zorgt ervoor dat je je Apple Home met je stem kan bedienen, geen iPhone meer in de buurt nodig. De HomePod heeft verschillende microfoons die in alle richtingen naar je luisteren. Zo is een commando voor het naar beneden halen van je rolluiken gauw gegeven. De integratie met HomeKit is een welkome toevoeging. Ik loop namelijk altijd te zoeken naar mijn iPhone, gewoon omdat ik de lichten wil uitdoen. Met de HomePod moet dit tot de verleden tijd behoren. Het is wel een beetje gek. De Smart Home komt nog maar net om de hoek kijken en reeds hebben we al een oplossing nodig voor de ongemakken dat dat met zich meebrengt. Naar de lichtschakelaar lopen was ooit zo gemakkelijk.


Lees ook: HomeKit en het slimme huis


Uitstekend staaltje techniek

Natuurlijk draait de HomePod om muziek. En daar showt Apple een uitstekend staaltje techniek. HomePod heeft verschillende tweeters die in alle richtingen geluid geven, en een serieuze bas. Dit moet er voor zorgen dat de HomePod zich op vlak van muziek zwaar onderscheid met concurrenten als Amazon Echo en Google Home. De HomePod is zich bewust van zijn omgeving. Zo scant hij de kamer af om zo de beste kwaliteit geluid te bieden, dat speciaal gericht is op die kamer. Of de HomePod in het echt ook zo goed klinkt is nog af te wachten. Je moet niet altijd geloven wat je ziet. Maar van Apple kunnen we het beste verwachten.

De HomePod ziet er geweldig minimalistisch uit. Het is een staaltje techniek dat veel te beloven heeft. Ik kijk er al naar uit. Hopelijk hoeven we niet te lang te wachten.