Na iOS 11 rest er nog maar één ding voor de iPad Pro

De iPad Pro had een op lift nodig. iOS 10 was simpel gezegd, niet pro genoeg om de iPad Pro, pro te noemen. Maar met iOS 11 zette Apple een grote stap voorwaarts. Veel functies zijn toegevoegd om de iPad een meer productief apparaat te maken. Maar dan rest er nog één zaak dat opgelost moet worden. Wat komt de iPad nog tekort?

Wat brengt iOS 11 voor de iPad

iOS 11 brengt een hele hoop functies naar de iPad en iPhone, maar hier wil ik me even focussen op productieve functies, speciaal gericht op de iPad.

iOS 11 brengt een betere filemanager naar de iPad. Deze zorgt er niet alleen voor dat men de bestanden in iCloud Drive beter kan vinden. Het biet ook betere ondersteuning voor derde partij cloud diensten. Ook bied deze app eindelijk een universele plaats voor al je bestanden op je iPad; een functie die de Mac der begin der dagen al had, maar nog steeds op de iPad ontbrak. Hoe dit juist werkt is nog onduidelijk, maar zodra de eerste ontwikkelaars de béta op hun apparaten draaien, zal hier meer info over uitlekken. Laten we hopen op het beste. Apple heeft met geen woord gerept over locale bestanden in de nieuwe Files app. Wel te verwachten is, dat iOS trouw blijft aan zijn gesandboxtte bestandssysteem. in iOS 8 kregen apps al tijdelijk toegang tot bestanden in iCloud Drive wanneer de gebruiker deze opende, vermoedelijk werkt dit in iOS 11 het zelfde voor locale bestanden. Hierdoor blijft de beveiliging gewaarborgd, maar ontstaat er toch meer vrijheid om bestanden in verschillende apps te bewerken.

iOS 11 leende ook een van de meeste gewaardeerde macOS functies. Het is waar, het doc komt naar de iPad. Het doc op de iPad zorgt er voor dat je favoriete apps makkelijker beschikbaar zijn, en dit niet alleen vanaf het homescreen; nee, het doc is bereikbaar vanuit elke app. een simpele veeg opwaarts doet het doc verschijnen.

En dat brengt ons meteen naar het volgende. iOS 11 brengt ons beter multitasking. Samen met het doc is multitasking op de schop gegaan, we hebben een verbeterde app-switcher, kunnen apps nu vanuit het doc omhoogtrekken en boven andere apps weergeven — nee, het is niet zoals macOS zijn zwevende vensters — en het allerbelangrijkste: eindelijk hebben we drag en drop. Een functie waar we al lang op zitten te wachten. Natuurlijk is er ruimte voor meer verbetering. Zo zou de grote 12.5 inch iPad Pro ideaal zijn om meer apps dan 2 naast elkaar te gebruiken, maar hier was geen woord over gezegd.

Update: ontwikkelaars hebben reeds ontdekt dat op een compatibele iPad multitasking is uitgebreid naar drie apps. Twee in split-view en één zwevend.

 


Lees ook: Komt Apple met een TV-streamingdienst?


Dan rest er nog één ding

Met al dit goeds, en veel meer niet vernoemt, rest er nog één ding, om de iPad Pro echt Pro te maken. Wat heeft de iPad Pro nu echt nodig om zijn naam waardig te worden? Het antwoord daarop is simpel; en eerlijk gezegd, ik schreef het al eerder op dit blog. De iPad heeft betere en meer productieve apps nodig, startende met Apples eigen apps. Waar blijft die functionaliteit in Pages, die ik zo nodig mis om mijn documenten op te maken. Waar blijft die iMovie, die even capabel is als op de mac. En ook apps van derden kunnen beter worden. Pixelmator, mijn favoriete  fotobewerker, kan heus wat meer professionele functies gebruiken. En waar blijft die echt nuttige software van Adobe. De iPad heeft deze apps nodig om pro te worden. En dat zeg ik niet zomaar. Productie apps op de iPad zijn vaak gelimiteerde varianten van wat er op de mac draait. Wil je een productief apparaat, dan is dit iets dat snel moet veranderen. Het is nodig, mensen zien steeds minder vaak het nut in van een iPad. Je kan veel verbeteringen doorvoeren in het OS die productiviteit een handje moeten helpen, maar als puntje bij paaltje komt, heb je echt die apps nodig. Zonder hen staat het nergens.


Lees ook: Hoe de iPad redden?


We gaan echt niet de muis en trackpad kant op

Nee, ik wil hier heel duidelijk over zijn; de iPad heeft geen muis nodig. Dat is wel het laatste wat we kunnen verwachten van Apple, En eerlijk, zouden ze dat doen, dan geef ik het eindelijk op om hun producten te kopen. Oké, Microsoft maakte ons duidelijk dat hun Surface lijn het perfect doet met een muis, maar zelfs Microsoft noemt zijn tablets geen tablets meer, maar PCs, wat al direct duidelijk maakt waar het hier om draait. De Surface tablets van Microsoft hebben een muis nodig, niet omdat dit zoveel beter is, maar simpelweg, omdat ze niet bruikbaar zijn met het touchscreen. Door het feit dat Microsoft een desktop OS op zijn tablets draait —, dat op zich wel geoptimaliseerd is voor touchscreens — vinden software ontwikkelaars, zoals Adobe, zich niet genoodzaakt hun apps te herdenken voor touchscreen. Dit maakt windows tablets praktisch onbruikbaar zonder muis. iPads daarentegen zijn ontworpen rond het touchscreen. App ontwikkelaars worden er toe gedreven om apps te optimaliseren voor het touchscreen. Dit maakt apps veel bruikbaarder met een druk van je vinger. Een muis is hier helemaal niet noodzakelijk en zou al helemaal niet helpen om meer iPads te verkopen. En moest je dan toch zo graag met een muis werken. Apple verkoopt nog altijd Macs. Een muis vraagt een heel andere interface dan de iPad bied. Kijk naar de Mac, die bevat veel elementen die je niet terugziet op de iPad; denk hierbij aan dropdown menu’s. Kleine compact opeengehoopte knoppen. Zelfs het klassieke verkeerslichtjes van de mac is niet terug te vinden op de iPad. Dit komt omdat de muis een veel nauwkeurigere bediening bied dan een vinger. Een touch interface, zoals op de iPad, heeft een meer toegankelijkere interface nodig, die perfect met een vinger te bedienen valt. Je raakvlakken zijn veel groter en de interactie met het scherm kan overal beginnen. Dit is heel verschillend met wat je met een muis kan doen. Deze twee methodes zijn niet zo eenvoudig te combineren, hoe graag Microsoft je dat ook wil doen geloven, Windows werkt gewoonweg niet prettig met je vingers.