Apple Car

Gaat Apple dan toch een auto maken?

Of Apple nu een auto maakt of niet is een beetje vaag. Het lijkt er steeds op dat Apple zich meer focust op een autonoom systeem. Maar moet dat betekenen dat Apple geen eigen auto gaat maken, of zit die kans er nog steeds in? Als we de geruchtenmolen mogen geloven, dan heeft Apple zijn plannen voor een eigen auto helemaal geschrapt. Maar in feite hoeven we daar niet zoveel belang aan te hechten. De plannen die Apple voor zijn auto heeft zijn alles behalve definitief. Dat wil zeggen dat Apple op elk moment zijn koers kan wijzigen. Het hoeft dus niet te betekenen dat we nooit een auto van  Apple hoeven te verwachten. Maar gaat Apple dan toch een auto bouwen?

Onenigheid

Recente geruchten vertelde ons dat er binnen Apple veel onenigheid is omtrent het auto project. Maar is dat vreemd? Eigenlijk niet. Apple is een bedrijf dat veel waarde hecht aan diversiteit aan meningen. Dat er dus aan verschillende mogelijkheden wordt gedacht voor de richting die de Apple Car uit moet is niet zo vreemd.

Een van de richtingen waar aan gedacht werd is een Tesla achtige autonome auto. Dit soort auto is niet volledig autonoom, maar heeft nog beperkte interacties nodig van de bestuurder. Anderen binnen Apple waren dan meer gericht op een volledige autonoom voertuig. Wat uit de geruchten blijkt is dat Apple elk deel van de auto wou heruitvinden. Maar dat leidde niet tot goede resultaten. Apple had een duidelijk doel nodig. Tijd dus voor focus.


Lees ook: De toekomst: Apple Car


 

Focus op autonomen systemen

Apple focust zich naar geruchten momenteel op het autonoom aspect van hun auto project. Dit is een belangrijk aspect. Zelfrijdende auto’s zijn de toekomst en Apple mag de bood niet missen. Focus is belangrijk. Daarom haalde Apple Bob Mansfield terug. Heel het project omtrent het ontwerpen van een eigen voertuig werd geschrapt en maakte plaats voor de focus op een autonoom systeem dat kan worden ingebouwd in eender welk voertuig. Een logische redenering is dan dat Apple geen plannen meer heeft voor het ontwerpen van zijn eigen Apple Car. Dit systeem zouden ze toch gewoon verkopen aan andere auto fabrikanten, toch? Er is een probleem met deze kortzichtige redenering. Het grootste probleem is dat dit niet berust op feiten. Niets zegt dat Apple in de toekomst het project van een eigen auto niet terug op kan pakken. Als het al waar is dat Apple zich nu focust op enkel het autonome aspect, wil dat niet zeggen dat Apple nooit een eigen auto gaat bouwen. Die kans zit er nog steeds in. Ten tweede zit het niet in Apples DNA om hun software te licentiëren aan andere bedrijven. Het is hun kracht om de hardware en software op elkaar af te stellen door ze beide in eigen huis te ontwerpen. De software verkopen aan andere autofabrikanten lijkt zo niet Apple. Toch is het logisch dat ze hun autonoom systeem op bestaande auto’s testen. Zo kunnen ze een werkend systeem maken en grondig testen, zonder zich zorgen hoeven te maken dat de hardware van het voertuig werkt, dat eens het werkt, makkelijk in een eigen hardware gestopt kan worden. Apples kracht is dan ook om je niet op de markt te haasten. Apple neemt doorgaans zijn tijd om nieuwe producten te ontwerpen. Waar andere fabrikanten hen vaak voor zijn, komt Apple met het betere systeem. Apple kan dus nog steeds zijn plannen voor een eigen voertuig oppakken eens hun autonome systeem klaar is. Ik blijf in ieder geval hopen op een Apple Car.


Lees ook: De voordelen van zelfrijdende auto’s