HomeKit ruikt een luchtje met Elgato Eve Room

Eve RoomHet slimme huis is aan een opmars bezig. HomeKit kreeg met iOS 11 verschillende verbeteringen. Waar ik het nu over wil hebben zijn niet de toevoegingen van iOS 11. Maar hoe ik mijn badkamer slim maakte met Elgato Eve.

Er hangt een luchtje

In je badkamer heb je met verschillende zaken te maken. Enerzijds zorgt de luchtvochtigheid voor schimmels en aan de andere kant heb je te maken met geurhinder van je toilet. Ook het geregeld verstuiven van deo en haarlak zorgt voor een ongezonde lucht. Verluchten is dus de boodschap, maar vaak doe je dat te laat of niet lang genoeg. En als je een ventilatie systeem hebt, dan ventileert dit vaak niet op de momenten dat het nodig is, tenzij je een peperdure installatie aanschaft natuurlijk. Maar het kan ook redelijk goedkoop met wat geknutsel met HomeKit.


Lees ook: Mijn eerste indruk van de HomePod


 

Een domme ventilator als basis

Als basis voor het ventileren van mijn badkamer gebruikte ik een domme ventilator als basis. Deze werd ingewerkt in mijn plafond en heeft maar twee functies: aan of uit. Meer is er niet aan. Hoe maakte ik er dan een slim ventilatie systeem van? Heel eenvoudig. Meestal wordt een ventilator als deze op de lichtschakelaar of een bewegingscensor aangesloten, maar dit neemt enkele problemen met zich mee. De lichtschakelaar gaat niet aan als het licht genoeg is. Als ik op dat moment een douche neem ventileert mijn badkamer niet. En een bewegingscensor doet dit dan weer wel, maar gaat vaak veel te snel uit, omdat ik al lang voor de luchtvochtigheid weer op een aanvaardbaar niveau is, uit de badkamer verdwenen ben. De keuze die ik aanvankelijk maakte was de Elgato Eve Energy. Een eenvoudig blokje dat je in het stopcontact steekt. Vervolgens steek je de stekker van de ventilator gewoon in de Eve Energy. De Eve Energy stelt je niet alleen in staat om met HomeKit je ventilator aan te zetten, maar ook om een geautomatiseerd patroon in te stellen, zo kan je onderanderen op vaste tijdstippen je ventilator laten aangaan. Maar ook dat lost het probleem niet helemaal op.


Lees ook: HomeKit en het slimme huis


 

Ontmoet: Eve Room

De Eve Room is een eenvoudig, op batterij gevoed,  apparaatje dat een aantal dingen voor je doet. Een van de dingen die het doet is de temperatuur in de kamer meten, maar dat vond ik niet zo interessant. Het zijn de andere twee aspecten die het nuttig maakte voor mijn doel. De Eve Room meet de luchtvochtigheid en luchtkwaliteit in de kamer. Dit stelt je in staat om een duidelijk overzicht te krijgen van hoe de luchtkwaliteit in een ruimte evolueert. Een minpuntje: in de marketing materialen van de Eve Room laat Elgato uitschijnen dat het apparaatje CO2 meet, maar dat is niet het geval. Wel is het instaat om te detecteren dat er gassen, afkomstig van deo, haarlak of je dagelijkse bezoek aan — jawel — de WC, in je badkamer hangen. En omdat de Eve Room communiceert met HomeKit kan het perfect gebruikt worden als aanzet tot het ventileren van je badkamer. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. De badkamer wordt geventileerd op het moment dat het nodig is. Het maakt niet uit of je aanwezig bent in je badkamer, of dat de lichten branden. Waneer de Eve Room een luchtje ruikt zet het het ventileren in gang. En het ventileren duurt net zolang dat nodig is. Of je nu in je badkamer bent of niet, zolang de luchtvochtigheid te hoog is gaat de ventilator niet uit. Komt hij op een aanvaardbaar niveau, dan stopt hij automatisch. En bovendien. Je hebt de touwtjes in eigen handen. Jij bepaald hoe snel hij moet starten met ventileren en hoe snel hij weer moet stoppen.  En dan is het — dankzei HomeKit — een modulair systeem. Heb je een compatibele weerstation, dan kan je die informatie meenemen in je automatiseringen, om zo te voorkomen dat hij lange tijd blijft ventileren zonder dat het iets uithaalt. En veel meer. Het maakt zelfs niet uit of het van Elgato is. Als het maar HomeKit ondersteunt. Een met HomeKit geautomatiseerde ventilatie kan een beetje duurder zijn dan de domme systemen, maar voor een niet al te hoge prijs wordt je badkamer op een efficiëntere manier verlucht.