Apple Watch

Voor het eerst met de Apple Watch

De Apple Watch kreeg zopas zijn derde generatie. Ook de verkoop van de Apple Watch steeg het afgelopen jaar de lucht in. Ook al geeft Apple geen exacte cijfers, toch liet het op zijn september iPhone event weten dat de Apple Watch, Rolex van de troon stootte en nu de eerste plaats inneemt op de lijst van bestverkopende horloges. Of dit om inkomsten of aantallen verscheept gaat gaven ze niet mee. Maar met al dit nieuws is het nu tijd voor één ding; inderdaad, de Apple Watch is geen flop.

De grote flop van Tim

Toen Tim Cook de eerste Apple Watch aankondigde in 2014 kon het bijna niet anders; de Apple Watch was Tims eerste flop. Zonder het meesterlijk brein van Steve Jobs kon Apple niet anders dan een flop op de markt zetten. Dat Apple geen officiële verkoopcijfers wou vrijgeven bevestigde voor vele doemdenkers alleen maar dat dit waar was. Maar drie jaar verder wordt het nu echt eens tijd om met deze mythe korte metten te maken. De verkoop van de Apple Watch steeg de lucht in. En dit was niet meer te stoppen. Maar hoe bevalt de Apple Watch nu. Voor het eerst kreeg ik mijn handen om de Apples Watch — of toch de Watch rond mijn pols.


Lees ook: Mijn eerste indruk van de HomePod


 

Mooi met zijn zwakheden

De Apple Watch is mooi, dat is een ding. Maar ook heeft het zo zijn zwakheden. Om eerlijk te zijn; ik had meer van het horloge verwacht. Het configureren van het horloge liep al niet hoe het moest. Daardoor was een tweede poging nodig om het horloge aan de praat te krijgen. Verder liep ik nog tegen enkele problemen aan. Als er een ding is waar ik veel doemdenkers gelijk in kan geven: de kwaliteit van vroeger is niet meer. Maar we zijn hier niet om te klagen.

Verder is de Apple Watch een aangenaam Apparaat. Veel kleine dingetjes maken het een leuk toestel om wat aandacht van je iPhone weg te nemen. Toch zou ik graag hebben dat ontwikkelaars wat meer aandacht gaven aan de Apple Watch. Van de Apps die ik op mijn iPhone heb staan, zijn er maar weinigen die de Apple Watch omarmen. Toch zijn er velen waarbij het handig zou zijn om een snelle glimp op het horloge te kunnen nemen. In de Series 3 is ook niet veel meer te merken van de vele laadschermen die de vorige generaties teisterde. Dus dat is geen argument meer om je apps van de Apple Watch weg te houden.


Lees ook: Hoe de iPad redden?


 

Waar blinkt de Apple Watch in uit?

Dit is misschien de Alinea waarin je verwacht dat ik schrijf: Watch Faces. Toch is dat niet wat ik hier wil zeggen. Waar de Apple Watch echt in uitblinkt is zijn focus op fitness tracking. In werkelijkheid is de Apple Watch een uiterst mooie fitness tracker. Het houdt je calorieverbruik bij en meet je hartslag. De ingebouwde Fitness app stelt je in staat om de meest voorkomende workouts te analyseren. Op het einde krijg je dan een duidelijk overzicht van wat je bereikt hebt. Op je iPhone kan je verder zien hoe je vorderingen van de afgelopen tijd zijn geëvolueerd. Workouts hoeven echter geen intensieve fitness toestanden te zijn. Een beetje rondwandelen kan al genoeg zijn om als workout te dienen.

Wat ik ook zo geweldig vind aan de Apple Watch is dat het de notificaties van mijn iPhone overneemt. Ik krijg heel wat notificaties op mijn iPhone. Vroeger had ik altijd de neiging om bij het minste trillen of geluid mijn iPhone uit mijn broekzak te halen en te kijken wat om mijn aandacht vroeg. Met de Apple Watch is dit niet meer nodig. Inplaats dat mijn iPhone trilt krijg ik een kleine tik op de pols. Zo kan ik direct zien of het om belangrijke zaken gaat en hoef ik niet perse mijn iPhone boven te halen. Handig, zeker als je over straat loopt en het niet altijd even handig is om je telefoon boven te halen. Ook verminderd het mijn drang naar het sporadisch naar het iPhone scherm kijken om te zien of ik toch maar niets gemist had.


Lees ook: AirPods, één maand later: magisch bevrijdend


 

En tot slot komen we bij de vele mogelijkheden van bandjes. Apple maakt het makkelijk om van bandjes te wisselen. Zelf hebben ze een hele collectie aan bandjes die met je Apple Watch samen gaan. Deze collectie wordt elk seizoen bijgewerkt. Zo krijg je vaak de mogelijkheid om nieuwe kleuren of nieuwe soorten van bandjes aan te schaffen. Wel zijn de bandjes van Apple aan de prijzige kant. de Link Bracelet kost al een iPhone. Oké, niet de iPhone X, maar goed. Gelukkig hoef je jezelf niet te beperken tot de bandjes die door Apple zelf zijn gemaakt. Kijk even rond op het web en je vindt een hele hoop betaalbare bandjes die voor de Apple Watch zijn gemaakt. Zo kan je regelmatig je Apple Watch aanpassen aan je outfit. Bandje variëren van sportief tot gekleed. Zo heeft Apple ook bandjes in samenwerking met Nike en Hermès.

Ik kan helaas geen vergelijk geven met de eerdere generaties van de Apple Watch omdat ik deze nooit gebruikt heb. Maar wat uit veel artikelen op het web blijkt is dat de Series 3 een hele stap vooruit is. Heb je een Series 0, dan is dit denk ik het upgraden waard. Ik ondervind niet de vele vertragingen waarbij ik de initiële reviewers over hoorde klagen. Ook geeft de waterdichtheid van de Apple Watch Series 3 meer mogelijkheden tegenover de eerste generatie.