iPhone X

iPhone X is de blauwdruk van de toekomst

De iPhone X is nu al een tijdje onder ons. De levertijden zijn grondig geslonken en de verwachtingen zijn al wat getemperd. Genoeg gezaagd dus, over wat we niet kregen. Hier is mijn indruk van de iPhone X.

Volledig nieuw design

Als er een ding is dat we aan de iPhone X niet kunnen missen, is het wel zijn volledig nieuw ontwerp. De iPhone X heeft nu een rand, die even breed is, rondom heel het scherm — op de beruchte notch na dan. Een concept dat we al eerder in Android telefoons zagen. Maar de iPhone brengt dit nog een stapje verder. De iPhone X heeft het meest randloos scherm tot nu toe. Veel Android telefoons moeten het alsnog doen met een of twee dikkere delen onder of boven het scherm. De iPhone X verbergt zijn camera, speaker en Face-ID onderdelen in de beruchte notch bovenaan het scherm; een opmerkelijke design keuze dat door velen bekritiseerd wordt. Maar wees nu eerlijk, zo erg in de weg zit het nu ook weer niet. Het is inderdaad zo dat de notch een hap uit je scherm neemt, en dat dat, wanneer je fullscreen video kijkt, ook wil zeggen dat er een hap uit je film is. Maar bij normaal gebruik stoort het echter niet. Het meeste filmmateriaal wordt weergegeven met twee zwarte balken aan beide kanten, dit omdat je anders sowieso een deel kwijt bent aan de boven en onderkant van je scherm. En het is niet alleen maar het wegwerken van de rand. Het nieuwe ontwerp met zijn stainless steel rand ziet er superieur uit. Het voelt aan als een juweel. Het is misschien wel het mooiste ontwerp sinds de iPhone 5. Met zijn glazen achterkant is het wel aan te raden een hoesje te nemen. Ik heb altijd gevonden dat hoesjes afdoen aan het design. Maar met het hoge prijskaartje durf ik dat deze keer niet aan.


Lees ook: Voor het eerst met de Apple Watch


 

Face-ID

Natuurlijk moeten we weer afscheidt nemen van een veelgeliefde functie. Na de headphone jack is het dit keer aan de welgeliefde homeknop. Omdat er geen homeknop meer is moest Touch-ID ook verdwijnen. Dit maakt plaats voor Face-ID. Een veelgehoorde opmerking over Face-ID is dat het niet zo betrouwbaar is als Touch-ID. Touch-ID werkte toch altijd, niet? Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Face-ID mag dan niet perfect zijn, toch is de kans van slagen in mijn geval groter dan Touch-ID. Touch-ID faalde bij mij misschien wel meer dan 50% van de keren. Niet alleen heeft Face-ID bij mij een grotere slaagkans; het is ook nog eens veel makkelijker te corrigeren. Dit zorgt voor minder frustraties. Een welkome verbetering. Ik heb Touch-ID nog geen een enkele gemist. Ook hebben we nog het terugkeren van het beroemde ‘veeg om te ontgrendelen.’ Deze keer niet naar rechts, maar omhoog. En omdat Face-ID je gezicht heeft herkend, noch voor dat het omhoog vegen is voltooid, lijkt het wel of het er helemaal niet is.

Qi draadloos laden

Qi draadloos laden wordt nu eindelijk ondersteund door Apple. Niet zo innovatief, gezien Apple hier gewoon een standaard ondersteund die al langer bestond, maar toch een handige en welkome verbetering. Dit is de reden dat de iPhone X en ook -8 terug een glazen achterkant kregen. Qi laden gaat nu eenmaal niet door een metalen behuizing. Draadloos laden werkt goed, maar meer hoeven we daar ook niet van te verwachten. Het is dan misschien niet zo snel als met de kabel. Maar als je dat type bent dat zijn iPhone s’avonds op de lader hangt en het er s’morgens weer af haalt zit je goed.

Toch kunnen we een kleine vorm van innovatie van Apple verwachten. Apple komt namelijk met zijn eigen AirPower oplaad-mat die het tegelijk laden van welgeteld drie apparaten moet toestaan. Maar veel informatie is daar op het moment nog niet over beschikbaar.


Lees ook: Kan de iMac Pro professionals bekoren?


 

Het OS

Bij zulke grote veranderingen aan de hardware — misschien wel de grootste sinds de originele iPhone — kunnen we wel het een en ander verwachten aan de software kant. Bij het gebrek aan een knop, die verwijst naar je homescherm, is er iets anders nodig dat je daar heen brengt. Een virtuele homeknop leek voor vele de ideale manier. Maar daar ben ik niet zo voor te vinden en Apple was het deze keer met me eens. Een simpele veeg omhoog vanaf de onderkant van je scherm brengt je terug naar je homescherm. Blijf je onderweg nog even hangen, dan krijg je het multitaskingscherm te zien. Je kan onderaan van links naar rechts vegen om je vorige apps te zien. En het controlscherm haal je tevoorschijn met een veeg van de rechter bovenkant naar onder. Dat is een hoop vegen, maar vreemd genoeg voelt het intuïtief aan. Veel moeite om er gewoon aan te worden heb je niet nodig. Het vreemde is, dat ik die bewegingen nu automatisch ook op mijn iPad toepas, waar het helaas niet werkt. Je kan dan wel zeggen dat de gebruikerservaring van verschillende Apple apparaten een beetje uit sync is — maar goed.


Lees ook: Komt Apple met een TV-streamingdienst?


 

Wat me ook meteen opviel is hoe geweldig het is dat Apps nu zoveel ruimte hebben om mee te werken. Het scherm reikt tot in alle hoeken van het apparaat wat de illusie geeft dat de iPhone er helemaal niet is. Als je een app opent die nog niet geüpdatet is voor iPhone X krijg je twee zwarte balken te zien. Dit maakt meteen duidelijk hoeveel plaats je op je apparaat verliest als je een oudere iPhone hebt. Met de iPhone X is dit alleen nog maar pijnlijker. Natuurlijk zijn de grote ontwikkelaars snel met het updaten van hun apps. En de anderen zullen ook gauw volgen. Het is een beetje als toen de iPhone 5 uit kwam. Toen had je ook een hoop apps die niet je volledige scherm gebruikte.

Tot slot

De iPhone X voelt aan als een frisse wind. Toch voelt het nog steeds aan als een iPhone. En dat is misschien zijn sterkste kant. De prijs is aan de hoge kant. Maar toch voelt het aan alsof het dat waard is. Natuurlijk maak je dat voor jezelf uit. Ik weet in ieder geval geen weg meer terug. Randloos is de toekomst. En de iPhone X is de blauwdruk voor de komende generaties iPhone.