Apple Watch

Wat er mis is met het verdwijnen van apps voor Apple Watch

Steeds meer apps verdwijnen van de Apple Watch. Is het einde van apps voor het slimme horloge nabij? Of is er nog hoop? De Apple Watch heeft goede apps nodig, maar daar zit hem nu juist het probleem. De meeste van de apps voldoen niet, of zijn volkomen onnuttig.

Ontwikkelaars geven weinig om de Apple Watch

Dat ontwikkelaars weinig geven om het ontwikkelen van apps gericht op Apples horloge is geen geheim. Eerst is er al het – onterechte – idee dat de Apple Watch niet goed verkoopt. Hoewel dit ontkracht is, is het zo, dat de Apple Watch niet te vergelijken is met de verkoop aantallen van de iPhone. Die laatste lijkt dan automatisch een interessantere omgeving om voor te programmeren. Wat ook meespeelt is dat eerdere generaties van de Apple Watch, niet krachtig genoeg waren om degelijk apps te draaien. Hoewel Series 3 van de Apple Watch dit probleem niet heeft, hebben veel ontwikkelaars hun aandacht al gevestigd op andere platformen. Dat er veel apps verdwenen is daar ook een gevolg van. Eerdere versies van watchOS hadden niet zo’n goede ondersteuning voor apps, waardoor veel apps traag reageerden. Dit euvel is ondertussen opgelost, maar helaas kon de Series 3 niet op tijd het tij keren. Apps als Twitter verdwenen van de Apple Watch omdat gebruikers niet voldoende gebruik maakte van Twitters app. Anderen hebben nooit de upgrade naar het nieuwe app model gekregen dat met watchOS 2 geïmplementeerd werd. Daardoor zijn deze apps afhankelijk van de iPhone om te functioneren. Uiteindelijk zullen ook zij verdwijnen. Of apps als Twitter hun weg terug zullen vinden is nog maar de vraag.


Lees ook: Zijn universele apps tussen macOS en iOS een goed idee?


 

De Apple Watch is niet afhankelijk van apps

Het idee bestaat vaak, dat de Apple Watch niet afhankelijk is van apps. Dijt lijkt me echter onterecht. Het is natuurlijk de ideale manier om goed te praten, dat de Apple Watch nog wat mist. De Apple Watch blinkt uit in het bijhouden van calorieverbruik en het tonen van notificaties. Ik denk echter dat de basis functionaliteit niet genoeg is om de aankoop van het apparaat op lange termijn te blijven rechtvaardigen. De Apple Watch heeft veel te bieden, maar het onmisbare gevoel dat je bij een iPhone krijgt ontbreekt er nog aan. Ik hoef niet perse mijn fitness activiteit bij te houden en notificaties krijg ik ook wel op mijn iPhone aan. De Apple Watch heeft apps nodig, en goede apps. Daar zit hem net het probleem. Veel Apps zijn verdwenen, niet alleen omdat er geen vraag is, maar ook omdat ze niets nuttigs hadden te bieden. Ik ga mijn Apple Watch niet gebruiken voor het lezen van nieuwsartikelen, dus apps die mij daarbij helpen zijn overbodig. Andere apps waren wel nuttig, maar slecht uitgevoerd. Zo is de Philips Hue app een uitstekend idee, maar door de slechte implementatie gebruik ik hem nooit. Dat geld ook voor Apples eigen Home app. De echte goede apps moeten nog komen. Het is alleen de vraag of ontwikkelaars hun aandacht al niet van de Apple Watch hebben verloren en of ze die ooit zouden terugwinnen.

Apps met een oog op gezondheid

De Apple Watch is een apparaat dat zich goed dient op gezondheid. Gezondheid en fitness apps zijn dan ook een categorie die op de Apple Watch goed zouden uitblinken. Ook omdat de iPhone het niet beter kan, wat bij andere apps vaak wel het geval is. Ontwikkelaars zouden zich meer moeten richten op het ontwikkelen van fitness en gezondheid apps. Ik hoef inderdaad geen Twitter om mijn pols. Ontwikkelaars zouden zich in de plaats daarvan kunnen richten op wat er ontbreekt in Apples eigen fitness en gezondheid apps. Ik denk hierbij aan sporten die Apple niet standaard ondersteunt of het uitpluizen of je bepaalde hartaandoeningen hebt. En er is nog meer. De Apple Watch heeft op dat vlak veel meer te bieden dan dat het nu doet.


Lees ook: Voor het eerst met de Apple Watch


Waar Apple Watch ook goed in is, is apps die je snel informatie geven. Ik heb een app die bijhout of verzendingen onderweg zijn. Zo kan ik snel even kijken en klaar. Dit is anders dan mijn Twitter tijdslijn doorbladeren. Meer van dat soort apps zijn welkom. Er zijn nog een hoop dingen waar ik snel een blik op wil werpen. Op die manier wordt het wel een goed apparaat om zijn aankoop te rechtvaardigen. Zeker als je om je gezondheid geeft. Het is alleen maar te hopen dat ontwikkelaars dit snel terug inzien.