Siri

Kan iOS 12’s Siri het tij keren?

Siri mag dan wel de meestgebruikte virtuele assistent zijn, en is misschien ook beschikbaar in het meest aantal talen. Toch heeft Siri nog zwakke punten en loopt het in veel zaken achter op de concurrentie. Zo is Google Assistent – mede te danken aan de enorme zoekmachine die Google heeft – al van zijn start beter in het beantwoorden van willekeurige vragen. Alexa daarentegen heeft al van dag één een betere integratie met apps. Maar komt daar met iOS 12 verandering in?

De pijnpunten van Siri

Wat de knelpunten van Siri zijn is al meteen duidelijk. Siri kan namelijk niet zoveel. Het mag dan wel de eerste virtuele assistent zijn die aansloeg. Al snel liep het achter op de concurrentie. Het is misschien een typische Apple perfectie die de virtuele assistent deed achterlopen. Inplaats van alle developers toegang te geven tot het Siri API beperkte Apple het tot bepaalde categorieën van apps. Did om te garanderen dat Siri perfect en volgens Apples standaarden werkte. Maar al gauw wordt duidelijk welke beperkingen dat met zich mee brengt. Ook is Siri niet goed in willekeurige vragen beantwoorden. Maar wees nu eerlijk, wie vraagt Google Assistent nu echt uit hoeveel procent helium de zon bestaat?

iOS 12

iOS 12 belooft hier verandering in te brengen, maar kan dat het tij keren en is de implementatie die het brengt wel goed genoeg? Het is nog te vroeg om daar een definitief antwoord op te geven en alleen tijd zal het uitwijzen. Wat we wel weten is welke nieuwe functies iOS 12 naar Siri brengt. Naast een aantal nieuwe onderwerpen – zoals Celebrity facts en wachtwoorden – krijgt Siri nu ondersteuning voor snelkoppelingen, er komt een nieuwe API die ontwikkelaars instaat stelt hun apps te integreren met Siri. Ook komt er een app die jou als gebruiker in staat stelt geavanceerde snelkoppelingen te maken. Dit lijkt een beetje op het door Apple overgenomen Workflow, een app die ik al een tijdje gebruik. Net als in Workflow kan je taken aanmaken die verschillende stappen doorgaan. Zo wordt het eenvoudig om wanneer je naar huis vertrekt Siri te zeggen: ‘Ik vertrek naar huis.’ Siri doorloopt de taken die jij hebt geconfigureerd, bv. Ze zet de verwarming thuis wat hoger via homeKit, daarna stuurt ze een bericht naar je echtgenoot dat je onderweg bent en vervolgens haalt ze de kaarten app boven en toont ze de weg naar huis. Dat lijkt een handige toevoeging voor Siri. De vraag blijft nog steeds: Is dit genoeg?


Lees ook: Een nieuwe zus van Siri


 

De intelligentie van Siri komt in jouw handen

Of Siri met deze nieuwe functies kan concurreren met Alexa en Google Assistent is nog maar de vraag? Oké, Siri is de meest gebruikte assistent, daar heeft het niets te vrezen, maar ik heb het over functies. Siri werd oorspronkelijk ontwikkeld met het oog op gebruiksvriendelijkheid. Je stelde een natuurlijke vraag, zoals je dat tegen een persoon zou doen, en Siri gaf je antwoord. Met deze nieuwe toevoeging lijkt Apple even afstand te doen van die ideologie. Er komt namelijk heel wat configuratie werk aan te pas om Siri te laten doen wat jij wil. Wat Siri kan komt in de gebruiker zijn handen te liggen. Tech-enthousiasten zullen zeker gebruik maken van deze nieuwe technieken, maar het blijft de vraag: ziet de rest van de beschaving er wel wat in. Het merendeel van de mensen houdt zich niet bezig met het configureren van geautomatiseerde taken. Het is te hopen dat ontwikkelaars deze taken van de gebruikers weg nemen en hun apps goed integreren, maar dan blijft nog steeds het natuurlijke taal probleem. De gebruiker hoort een commando in te geven waar Siri op zou reageren – dit is een beetje zoals Scenes in HomeKit. Dit druist drastisch in tegen het idee dat je met Siri in natuurlijke taal kan communiceren. Ondertussen ontwikkeld de concurrentie op snel tempo door.


Lees ook: Mijn eerste indruk van de HomePod


Wat dan met de homePod?

Over de HomePod was er op de WWDC Keynote (jaarlijkse developer conferentie van Apple) geen woord. Bij een latere presentatie gericht op developers kwamen we te weten dat deze nieuwe functies ook naar de HomePod komt. Dat lijkt een goede zaak. De HomePod kan best wat meer functies gebruiken om zich beter te positioneren in de smart-speaker-markt. Voor ons Belgen en Nederlanders maakt dat nog zoveel niet uit – de HomePod is hier nog niet te koop. Maar toch lijkt Siri op de HomePod verder achter te staan dan Siri waar dan ook. Voor een apparaat dat de concurrentie aan wil gaan met Google Home en de Amazon Echo is dit een hoog nodige zaak. Of de HomePod nu eindelijk een waardige concurrent wordt voor de Echo en Google Home zullen we moeten aanzien.